Медия без
политическа реклама

Парламентът окончателно увеличи пенсиите с 10% плюс 60 лв.

Прави се всичко възможно промените да се изплатят още с юлските пенсии

28 Юни 2022ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
БГНЕС

Пенсиите се увеличават с 10% от 1 юли, а в размера им влизат ковид добавките от 60 лв. и изплащаните в момента компенсации за намалението от януари. Твърда сума от 60 лв. ще се добавя и в размера на пенсиите за трудова дейност, които ще се отпускат от 1 юли нататък. От следващия месец минималната пенсия става 467 лв., а максималната - 2000 лв. Максималната ще има още едно увеличение - от 1 октомври, когато ще се изравни с максималния осигурителен доход - 3400 лв. От 1 октомври ще има ново преизчисление с по-голямото от ръста на осигурителния доход или на инфлацията.

Това решиха окончателно депутатите с приемането на промени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Оттук нататък всичко е в ръцете на "Държавен вестник" и експертите от НОИ, но социалният министър в оставка Георги Гьоков увери, че ще се положат всички усилия хората да получат цялото увеличение в обичайното време, т.е. с юлските пенсии от 7 юли.

Извънредното заседание на депутатите по окончателното приемане на текстовете протече по рядко виждан начин - пълно отричане на предложенията на управляващите и след това пълна подкрепа при гласуването за тях. С това ГЕРБ на практика изпълняват заедно с ДПС заръката на Бойко Борисов - "да им подкрепим бюджета, за да им счупим зъбите". "Възраждане" също гласуват за правителствения проект по политически причини - тяхната болка е, че вече са неразривно свързани в съзнанието на хората с ДПС заради новото мнозинство по други въпроси. Затова няколко пъти изтъкваха, че са на страната на управляващите и дисциплинирано гласуваха с тях.

Ключовите решения днес са:

- 213 депутати подкрепиха увеличението на минималната пенсия от 370 лв. (430 лв. с добавките) на 467 лв. от 1 юли, колкото беше предложението на правителството. Нямаше нито един въздържал се. Мустафа Карадайъ обаче гласува знаково против, за да може още веднъж да изтъкне от парламентарната трибуна, че ДПС предлагаше по-висок размер на най-ниската пенсия за трудов стаж и възраст;

- Увеличението на максималната пенсия от 1500 на 2000 лв. от 1 юли и на 3400 лв. от 1 октомври получи пълна подкрепа на 218 депутати. Тук никой не гласува въздържал се и против въпреки споровете между партиите в рамките на дебата (вижте акценти от него в карето по-долу);

- Пенсиите за трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10% от 1 юли. След увеличението в размера се включва сумата от 60 лв. плюс компенсациите за намалението от януари. 60 лв. ще получат и пенсиите, отпуснати след 1 юли. От 1 октомври пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят още веднъж, като този път се взема предвид по-голямото от увеличението на осигурителния доход или инфлацията за предходната година. За това гласуваха 208 депутати, като един от ГЕРБ-СДС се въздържа, а против нямаше.

ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно за своите предложения, но не бяха подкрепени от никой друг. След това, въпреки че имаха толкова много критики, гласуваха "за" и на предложенията на ПП. "Благодаря на всички, които ни подкрепиха. Дали е справедливо, дали ще се одобри от българите, е друг въпрос. Ние направихме каквото зависи от нас да получат хората пенсиите си в увеличен размер", обобщи след 4 часа дебати социалният министър.

 

ДЕБАТЪТ ЗА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ И ТАВАНА

Тук наддаването откри Хасан Адемов, тъй като ДПС предлагаше 481,80 лв. минимална пенсия. Основният му аргумент срещу предложението на ПП и БСП е, че то предлага само 37 лв. повече спрямо сегашния размер на дохода от минимална пенсия и 60 лв. добавка (430 лв.). "Вие предлагате увеличение с 30% на минималната пенсия и правите същата грешка като ГЕРБ - изпреварващо нарастване на минималната пенсия, защото за другите предлагате 14%", коментира Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

Таванът на пенсиите ще се изравни с максималния осигурителен доход, той позволява в този размер всички да получат реалния размер на пенсиите си, каза Искрен Арабаджиев. Въпреки че бъдещето на управлението е неясно, той увери, че този таван ще продължи да расте с максималния осигурителен доход, който пък ще се обвърже със средната работна заплата. Това ще връща доверието в системата и всеки, който се осигурява на максимума, ще получи реалния размер на пенсията си, подчерта Арабаджиев.

Сачева попита ПП защо също вдига изпреварващо минималната пенсия и защо не премахне въобще тавана, ако той от 1 октомври на 3400 лв. ще ограничава само 1000 души. Запазваме същия процент получаващи минимална пенсия, колкото беше при вас - около 50%, но с преизчислението от 1 октомври ще извадим от тази категория 200 000 души, обясни Арабаджиев. За тавана изтъкна известното изкривяване в миналото, когато нямаше максимален осигурителен доход. Това би позволило в ограничени случаи човек да се е осигурявал на огромни суми за много кратки периоди и срещу това да получава над 10 000 лв. пенсия.

 

ДЕБАТЪТ ЗА ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕТО И ДОБАВКИТЕ

Критиките на ГЕРБ, които изведнъж прогледнаха за недостатъците на раздаването на еднакви добавки, се върнаха като бумеранг към тях. Ако е толкова лесно да се прехвърлят тези добавки към Агенцията за социално подпомагане, защо не го направихте вие, репликира ги Искрен Арабаджиев от ПП. Илиана Жекова от ГЕРБ му обясни, че сега хора с 35-40 години осигуряване ще получават 60 лв. в пенсията си, колкото и хора с по-малко осигуряване.

Хасан Адемов каза, че е готов да подкрепи преизчисление с по-съвременен осигурителен доход, например 2021 г., но с модифицираното правило само 717 000 ще се възползват от увеличение на 1 октомври. Иначе им казваме, че за вас няма да има нито стотинка от щедрата кошница на управляващите, коментира той.

Георги Свиленски от БСП веднага скочи и каза, че ще запомни тази подкрепа за ново преизчисление от 2023 г. с по-висок осигурителен доход. Това е отдавнашна мечта на левицата, която не коментира може ли бюджетът да издържи четири големи увеличения на пенсиите в рамките на една година - от преизчислението на Коледа 2021 г. до следващата година.

Но ние правим точно това, единствената разлика е, че ползваме тежестта на стажа от момента на отпускане, а не този към момента на преизчислението, отвърна на Адемов Искрен Арабаджиев. Това впрочем е причината това преизчисление да засегне само една трета от пенсионерите - за част от тях преизчислението с по-висока тежест на осигурителен стаж миналата година е било по-изгодно.

Карадайъ многократно използва парламентарните процедури да изтъква, че парламентът току-що не е подкрепил огромното увеличение на минималната пенсия, предлагано от ДПС. Той не пропусна да промотира и предложението за 120 лв. върху пенсиите до 413 лв.

Глас на разума дойде от Георги Ганев ("Демократична България"), който попита движението как ще се разместят пенсиите с диференцираната добавка и колко добавка ще получава човек с 413 лв. пенсия, но не получи конкретен отговор от ДПС. Движението предлага 120 лв. за хората до линията на бедност (413 лв.), а за останалите 60 лв., което ще преобърне баланса в определен кръг пенсии - по-ниските преди сега ще станат по-високи от останалите. Ганев все пак изкопчи от ДПС признание, че добавките са гарантирани само до края на годината, понеже "бюджетите не се пишат за петилетки".

Със 120 лв. добавка на ниските пенсии ще ги изравним със средните, изтъкна и Румен Гечев от БСП и обвини, че тези добавки обслужват само един конкретен електорат. Каня всички пенсионери да станат електорат на ДПС, премина към откровена пропаганда Карадайъ. И получи предупреждение да спре да злоупотребява с процедурите от председателстващия Кристиан Вигенин.

Предложението ви е толкова объркано, че не знам разбра ли някой от залата колко минимална пенсия предлагате, обърна се накрая Гьоков към ДПС, като похвали ГЕРБ за експертните предложения и стегнатата им защита в залата.
 

СПОРЪТ ЗА ПРИХОДИТЕ

Днес ще изкривим пенсионната система и ще увеличим нейната зависимост от държавния бюджет - с тези думи откри дискусията за приходите Деница Сачева от ГЕРБ. Големият проблем на предложения от правителството проект е, че в него няма заложени приходи, подчерта Сачева. Осигуровките трябва да се вдигнат минимум с 5%, за да се покрие дефицитът, а другият вариант е да се поеме нов дълг, каза бившият социален министър. Тя изтъкна, че тяхното предложение е много по-щадящо бюджета в следващите години - догодина например разходите ще са 2 млрд. лв. по-малко. Това е така обаче само защото ГЕРБ предвижда добавките да се прехвърлят догодина в социалната система. Сачева твърди и че предвиденото от управляващите включване на добавките в основния размер на пенсията ще доведе до безпринципна дискриминация, тъй като някои ще получат 60 лв., други 75 лв., трети - 115 лв. Различните суми се получават заради компенсациите, изплащани половин година за намалението на сумата от пенсия и добавка през януари спрямо декември 2021 г.

Няма проблем с устойчивостта на системата, увери Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" и отново изтъкна повишението на приходите от данъци в бюджета. Залагате хората да получават все по-висока пенсия без да се увеличава осигурителният им принос, отвърна Сачева.

"През 2009 г. дефицитът в ДОО беше 1,523 млрд. лв., сега е 8,329 млрд. лв. - близо осем пъти по-висок. Средната пенсия обаче е нараснала само два пъти за този период - от 288 на 573 лв.", коментира Хасан Адемов от ДПС.

Много интересно предложение, което заслужава внимание, но е популистко и продължава порочната практика да се раздават добавки като някакво подаяние, коментира опозиционните предложения социалният министър Георги Гьоков. Колкото по-голям е процентът на осъвременяване, толкова повече се увеличава раздалечаването на ниските и високите пенсии и ще се налагат допълнителни ресурси за възстановяване на справедливостта, каза министърът по повод предлаганите от ГЕРБ 15%. Той заподозря ГЕРБ, че сега ще увеличат пенсиите и после ще ги замразят (в предложението на бившите управляващи се предвиждаше изплащане на 60 лв. само до края на годината, след което прехвърляне към социалната система). На гърба на пенсионерите ли ще спестите тези 2 млрд. лв., попита Гьоков.

 

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Имам една мечта - съдбите на 2 млн. души да не зависят от нито един човек, седящ в тази зала", заяви Георги Ганев от "Демократична България". "Има как да стане - като се въведе пълен автоматизъм. Както ние тук не гласуваме бюджет на БНБ, нека същото да стане и с НОИ, тя да е независима организация, която не е подвластна на нашите страсти тук и съответно - да се изчисляват по записани в закон правила пенсиите на българите", обясни Ганев. Измежду трите предложения, единственото, което ни придвижва към моята мечта, макар и с малко, и с огромен компромис, е това на Министерския съвет, подчерта той. За предложението на ДПС той каза, че то на практика казва на хората: "Всяка година вие ще зависите от нас, решаваме ние. В нас са лостовете, в нас са и хлябът, и ножът, знайте го".

 

КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ЗАБАВЯНЕТО

Още в първите изказвания Хасан Адемов предупреди управляващите и в частност социалния министър Георги Гьоков да не прехвърлят на Народното събрание вината за забавянето. Най-кратката възможна процедура е 21 дни, а вие внесохте законите на 8 юни, напомни Адемов.

Георги Свиленски от БСП обаче отново прехвърли вината на новото мнозинство, защото не се съгласило да съкрати сроковете за предложения преди второ четене - нещо, което категорично противоречи на законовите процедури. Защо не работихме в сряда и четвъртък миналата седмица, попита Свиленски, въпреки че такава точка в дневния ред на парламента тогава нямаше, а бюджетът изчакваше предложения за второ четене в законов срок и нямаше как да влезе в пленарна зала. Престанете да плашите хората, че няма да си получат пенсиите, каза на левицата и Любомир Каримански от ИТН. БСП обаче продължи да вдига градуса на спора с абсолютни неистини.

"Възраждане" пък се обидиха, че ги нареждат до ГЕРБ и ДПС. Ние категорично ще подкрепим предложенията на управляващите, изтъкна поне три пъти Георги Георгиев. Свиленски отново скочи да им припомни колко пъти са гласували заедно с ДПС - и на митинга миналата седмица, и при провалянето на заседанията, и при блокирането на бюджета. "Играе се мръснишко, Свиленски винаги трябва да играе политически, а ние тук говорим за бюджет на ДОО", опита се да се измъкне от примерите за заедност с ДПС Георгиев и за всеки случай пак натърти на левите, че ще гласуват с тях.

Още по темата