Медия без
политическа реклама

Оправдана за 15-те жертви на взрива в "Миджур" осъди прокуратурата

Държавното обвинение дължи 57 000 лв. обезщетение на Ивелина Бахчеванова

03 Дек. 2022
15 души загинаха при взрива в завода за утилизация за боеприпаси в село Горни Лом на 2 октомври 2014 г.
Пресцентър МВР
15 души загинаха при взрива в завода за утилизация за боеприпаси в село Горни Лом на 2 октомври 2014 г.

Прокуратурата е осъдена да плати над 57 000 лева обезщетения на Ивелина Бахчеванова, която беше сред подсъдимите и оправдани за взривовете в завода за боеприпаси "Миджур", при които загинаха 15 души.

Софийският градски съд (СГС) уважи в пълен размер иска на Бахчеванова за 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от незаконното обвинение и ѝ присъжда още 7510 лева за имуществени вреди от платени адвокатски хонорари и разноски за пътувания и престой във Видин, където беше гледано на първа инстанция делото за взривовете, пише "Лекс". Решението на градския съд не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред апелативния.

Бахчеванова беше шеф на Дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" към министерството на енергетиката и икономиката, както и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Тя беше обвинена в престъпление по служба, защото като секретар на комисията е подвела членовете ѝ и разрешила вноса на мините от Гърция. Подсъдими с нея бяха бившият шеф на завода Валери Митков, инж. Палма Иванова, която е била инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода, както и Божидар Василев, който е бил началник отдел "Контрол върху общоопасните средства" в МВР.

Трагедията в завода се случи на 1 октомври 2014 г. Мощните взривове в "Миджур", който тогава се казваше "Видекс", отнеха живота на 15 работници, а още трима бяха ранени. Инцидентът стана при утилизация на противопехотни мини, а взривовете бяха толкова силни, че две от сградите бяха изпепелени. Според разследващите причините за многото жертви са, че не са спазени правилата при работа с боеприпаси, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали огромни количества боеприпаси. В хода на разследването от прокуратурата обясниха, че работниците не са имали познания как се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук.

Подсъдимите бяха оправдани окончателно през май т.г. Пред трите инстанции делото продължи 6 години. С оправдателните присъди идва и правото на подсъдимите да искат обезщетение по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ).

"За повече от шест години, ищцата е била принудена да отсъства от семейството си, в т.ч. и от детето си, което към датата на привличането ѝ като обвиняем е било кърмаче, на 6 месеца. В един продължителен период ищцата е търпяла негативни емоции, свързани от една страна със страх от неоснователно осъждане, от друга – с невъзможността да полага адекватни грижи за семейството и детето си, съпътствани от финансови затруднения във връзка с невъзможността ѝ да полага труд, да получава възнаграждение, и едновременно с това да организира защитата си, заплащайки разходите във връзка с воденото срещу нея наказателно производство", мотивира се съдът.

Две дела срещу държавата, заведени от наследниците на двама от загиналите при взрива в завод "Миджур" край Горни Лом, ще гледа днес Административният съд във Видин. По едното дело ищците са трима, а по другото - двама. Всеки от тях настоява да получи 150 хил. лв.

 

За година прокуратурата е осъдена да плати 2 004 234 лв. обезщетение по дела по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това признава държавното обвинение в доклада си за м. г. след като години наред криеше данните за осъжданията си и обясняваше, че не ги събира.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?