Медия без
политическа реклама

Обвинена за катастрофа с 6 загинали в автобус влезе в затвора за 4 г.

При кървавия инцидент бяха нанесени телесни повреди и на други 17 човека

27 Окт. 2021
БГНЕС архив

Цвета Таскова, която бе обвинена, че е предизвикала катастрофа с автобус, при която загинаха 6 човека, влиза за 4 години в затвора, съобщават от Върховния касационен съд. Там вече е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наказанието.

До това развитие се стигна, след като тричленен състав на ВКС остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което е наложено това наказание. 

С присъда от 30 октомври 2019 г. на Софийския окръжен съд подсъдимата е призната за виновна в това, че на 13 април 2018 г. на автомагистрала „Тракия“ при управление на автомобил е нарушила правилата за движение по пътищата. Това е станало, след като по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично разстояние между управлявания от нея автомобил и изпреварвания автобус, вследствие на което е настъпил страничен удар и по непредпазливост е причинила смъртта на 6 лица и телесни повреди на 17 лица.

Съдът приема случаят като особено тежък. На подсъдимата е опредено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 г., което заради проведеното съкратено съдебно следствие и признаването от страна на Цвета Таскова на всички факти в обвинителния акт е намалено с една трета и е наложено за изтърпяване наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 г.

С решението на САС присъдата е изменена, като е преквалифицирано извършеното от подсъдимата престъпление и тя е оправдана по обвинението за „особено тежък случай“ на транспортно престъпление. В останалата част присъдата е потвърдена.

На практика сега и ВКС потвърждава присъдата и размера на наказанието. Според върховните съдии претенцията, че има явна несправедливост на наложеното наказание е неоснователна. При определянето на наказанието са били обсъдени всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства. Отчетените в пълен обем налични смекчаващи отговорността на жалбоподателката обстоятелства, каквито са младата възраст, чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, липсата на съществени нарушения по ЗДвП, оказаната помощ на пострадалите, както и разкаянието и страданието от извършеното, не обуславят предпоставките за последващо смекчаване на отговорността, пишат от ВКС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата