Медия без
политическа реклама

Общинските камери в София не се поддържат от 9 месеца

Кметът Васил Терзиев обеща скорошен конкурс за избор на обслужващи фирми

14 Март 2024
Общинските камери в София са около 3800.
Илияна Кирилова
Общинските камери в София са около 3800.

От около 9 месеца камерите за видеонаблюдение на Столична община, който са около 3800, не се поддържат и 400 от тях в момента не работят. Това стана ясно по време на извънредната сесия на Столичния общински съвет за сигурността. Тя бе свикана заради инцидентите в града през последните дни.

Кметът Васил Терзиев обеща това скоро проблемът с камерите да се реши. "Заради изтеклия договор за поддръжка около 400 камери не работят. За съжаление, през 2023 г. четири обществени поръчки са се провалили. Това беше завареното положение, ние се опитваме да го променим. Ще обявим нови конкурси и който ги спечели, ще поддържа камерите на общината", обеща той по Би Ти Ви. Кметът допълни, че в новия проектобюджет на София парите за видеонаблюдение ще се увеличат и че постепенно софтуерът ще бъде надграден с лицево разпознаване.   

Терзиев ще предложи и назначаването на заместник-кмет по сигурността, съобщи кметът по време на извънредната сесия. Той изрази надежда докладът му да получи подкрепа от останалите групи в общинския съвет. Кметът апелира темата с инцидентите да не се политизира и да не се наслагват настроения срещу различни етнически групи. "Видя се, че не това е в сърцевината на проблема. Надявам се тези битови инциденти да доведат до трайни промени в начина, по който мислим за сигурността на града", коментира още кметът. Според него в София се наблюдават два типа граждани - такива, които спазват правилата и общественият ред и такива, които не го правят. "Нашата борба е с всички, които не го правят, за да могат останалите да живеят комфортно", заяви Терзиев. 

И вчера в Народното събрание, и днес в общинския съвет от МВР заявиха, че при инцидентите през последните дни не става дума за агресия на религиозна и етническа основа. "Инцидентите от 6 и 8 март имат криминален характер, това сочат нашите анализи", съобщи главният секретар на МВР Живко Коцев. "Това не са престъпления на етническа основа или ксенофобски настроения. Става дума за свада при единия инцидент от 6 март между две групи, които се познават помежду си. За казуса от 8 март се касае за грабеж. По този казус сме положили достатъчно усилия - задържахме извършители, които са малолетни и непълнолетни, от вчера са с обвинения и са задържани за срок до 72 часа", допълни той. 

"Отговорно заявявам, че няма миграционен натиск", продължи шефът на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева. Според нея има по-засилено полицейско присъствие не само около центъра в "Овча купел", но и около другите центрове. "В момента се случва поетапно извеждане към други центрове, защото те са в по-периферни райони на столицата, което не всява допълнително напрежение у гражданите. Днес сутринта беше изведена първата група от 30 души", съобщи Тошева. Тя допълни, че ДАБ иска високото крило на центъра в "Овча купел" да бъде затворено, защото се нуждае от основен ремонт. "Но и като цяло центровете за лица, които търсят закрила, трябва да са с капацитет не по-голям от 500 души, дори ако е възможно до 300 души", посочи шефът на агенцията.

По думите ѝ хората, които пребивават в тези центрове, са минали два пъти скрининг и са легално пребиваващи. "Към днешна дата има 42 % заетост на центровете, в тях хората пребивават между три и шест месеца, което значи, че в центровете има постоянна запълняемост на 30-40%", обясни Тошева по време на заседанието на СОС. В момента в центъра в "Овча купел" има 413 души, като от тях 128 са деца, стана ясно от думите й. Това са непридружени непълнолетни, които са настанени в сигурната зона, която има, освен допълнително охрана, и пропускателен режим, попълни тя. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата