Quantcast

Медия без
политическа реклама

Общините не спират да продават паметници на културата

И Малко Търново опита да се раздели с къщи, които са културно наследство

03 Яну. 2021ДИЯН ИВАНОВ
Сайт на община Малко Търново
Обявата за двете къщи в Малко Търново изглеждаше така.

Общините продължават да опитват да продават сгради, които са паметници на културата. Последно това смяташе да стори Малко Търново. През есента общинската управа обяви за продан две възрожденски къщи, които са културно наследство. На насрочения на 3 декември търг обаче не се яви никой, а кметът Илиян Янчев заяви тези дни пред "Сега", че нов опит към момента не се предвижда. Той бе коментирал по-рано пред различни медии, че няма риск къщите да бъдат унищожени или видоизменени от новия собственик, тъй като и за най-дребното действие се иска одобрение от института по паметниците на културата. Сега се учудва защо обявата не е срещнала отклик, тъй като цената не е висока (39 096 лв. за всяка от къщите), но предполага, че в стремежа да успокои обществото е отказал потенциалните купувачи. "Ако някой е имал за цел да се проведе втори търг и падне цената, то това не е била наша цел", каза Янчев.

Макар да се провали на този етап, опитът за продажба в Малко Търново е част от мащабен дългогодишен процес в страната, при който общините се мъчат да се отърват от стари сгради с културна стойност, което пък среща недоумението на голяма част от обществото. Местните власти обикновено се оплакват от липса на пари за поддръжка, от сложни процедури по ремонти, а и че не могат да владеят доходоносно имотите, тъй като ги притежават в съсобственост. Според мнозинството от българите обаче собствеността на такива сгради трябва да е именно н общините (или държавата), за да гарантират те липсата на посегаталства. Точно поради това избухват и периодично скандали - през 2018 г. например по настоявне на формацията "Съюз за Пловдив" бяха извадени от списъка за продажби четири имота, паметници на културата. Принципно Пловдив - заради многобройните сгради в старата част, е една общините, която най-често се опитва да продаде имущество с културна стойност. Пазарджик и Велико Търново са други такива общини от последните години. Любопитно е, че Старата столица безусешно се мъчи да продаде 200-годишното килийно училище в село Плаково. Най-тъжното е, че за много от имотите купувачи наистина не се намират и те тънат в разруха.

 

ОТ КЪСНОТО ВЪЗРАЖДАНЕ

Конкретно двете сгради в Малко Търново са от периода на Късното Възраждане. Едната - старата Дякова къща, е реставрирана през 1985 г. от института по паметниците на културата. Втората - къщата на Дико Русев Махони, е купена през 1984 г. от общината за целите на детска асамблея "Знаме на мира", а шест години по-късно е съборена и изградена наново от института. "За да поддържаме и възстановяваме къщите, трябва да имаме средства. За нас е приоритет със скромния ни бюджет да поддържаме четирите къщи-музей, в които пазим историята и археологическите богатства на целия край", коментира кметът Янчев. Щели да се търсят варианти за стопанисване по европейски проекти.

Още по темата