Медия без
политическа реклама

Институтът за недвижимо културно наследство се връща в стария си дом

Сградата на бул. „Княз Дондуков“ ще бъде реставрирана и адаптирана според съвременните изисквания

06 Апр. 2024
Стилната сграда на бул. "Дондуков" от години стоеше запустяла.
НИНКН
Стилната сграда на бул. "Дондуков" от години стоеше запустяла.

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) се връща в сградата на бул. „Княз Ал. Дондуков“. Министърът на културата Кръстю Кръстев я е предоставил за безвъзмездно ползване от института, съобщи БТА, позовавайки се на информация от НИНКН.

Дълги години красивата стара къща е била използвана от Националния институт за паметниците на културата (НИПК), предшественика на НИНКН. Тя е дарена на института още през миналия век и волята на дарителите е да се използва за дейностите по опазване на паметниците на културата. Предстоят реставрация и адаптиране на двуетажната сграда, която в момента е в лошо състояние и неизползвана от години.

„Преместването на НИНКН в архитектурния паметник (деклариран през 1978 г.) е символно за дейността на института и за превръщането на опазването на недвижимите ценности в приоритет през последните години”, отбелязват от НИНКН. Ръководителите на институцията отдавна поставяха въпроса, че няма условия за работа на техните специалисти на адресите, по които бяха разстановани.

Във възстановената сграда ще има зали за обучения по опазване на недвижимото културно наследство и за специализирания курс за архитекти „Шайо“ – България. Ще бъде осигурена работна площ за новата дирекция „Световно наследство“ и за развиване на мониторинга на паметниците на културата. Ще бъдат организирани по-просторни приемни за обслужване на гражданите и за методическата дейност на института, обещават от екипа.

Специалистите от НИНКН припомнят, че миналата година България беше определена за регионален център по опазване на недвижимото културно наследство в Югоизточна Европа като част от 24-годишното партньорство между НИНКН и Школата за висши науки „Шайо“ в Париж. Този център също ще бъде разположен в сградата.

В изложбената зала на обновеното пространство ще бъдат показвани експозиции, свързани с паметници на културата и дейностите на института, като започналата през 2022 г. териториална програма, създаването на дигитални копия на ценни обекти с модерното оборудване, което институтът е получил тази година, проектите на възпитаниците на курса „Шайо“ – България, както и новите проекти на НИНКН за популяризиране на богатото културно наследство на страната.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата