Quantcast
Обидите и заплахите към съдиите вече са недопустими | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Обидите и заплахите към съдиите вече са недопустими

Нецензурните думи в исковите молби са основание те да не бъдат разглеждани от магистратите
4 005
 Илияна Кирилова

Обидите, заплахите и нецензурният език към съдиите, вече официално са недопустими и магистратите могат спокойно да отхвърлят и да не разглеждат искови молби. Това е записано в новата разпоредба на Гражданския процесуалния кодекс (ГПК), която влезе в сила от началото на месеца.

"С текста решаваме до голяма степен проблема с непристойния език към магистратите. Бях предложил друго решение с два законодателни текста", обясни пред "Сега" депутатът от БСП Крум Зарков, който е инициатор на промените. И допълни, че е предлагал, когато някой се държи непочтително, обидно и заплашващо съда, исковата му молба да бъде моментално отхвърляна. "Приетата редакция предвижда един път съдът да даде указания, да каже на ищеца да престане да прави така и възможност да се поправи. Ако не го направи и втория път съвсем да го отреже", каза Зарков.

Според него така депутатите са се опитали да бъдат по-балансирани и да бъде постигнат някакъв компромис. Този вариант беше предпочетен, за да няма съмнение, че не е спазен един от общите принципи на гражданския процес – за дължимост на защита и съдействие, обясни Зарков. Според ГПК съдилищата са длъжни да разгледат и разрешат всяка подадена до тях молба за защита и съдействие на лични и имуществени права.

Подходът за справяне с обидите, заплахите и нецензурните думи, които отделните страни използват една спрямо друга и към съдебния състав, който беше възприет от народните представители, обаче е различен от това, за което настояваха съдиите. Те искаха обидният език да води автоматично до връщане на исковата молба. 

КАКВО ГЛАСЯТ ТЕКСТОВЕТЕ

Новият член 100а. казва, че "процесуалните действия не може да съдържат заплахи, обидни или нецензурни думи или квалификации. В този случай те се смятат за нередовни". Тази алинея "не се прилага, когато използваните заплахи, обидни или нецензурни думи или квалификации се отнасят до обстоятелствата, на които се основава искането".

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Имот се придобива по давност при два вида владение

23.10.2020

КРАСИМИР ДОБРЕВ

14900 1
ГЕРБ, патриотите и ДПС оставиха открит проблема Златни паспорти

29.10.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

855 2
3 месеца кабинетът се разпорежда незаконно с еврофондове

Коментари

Фадрома
снимка на Фадрома

а по улиците с плакати и надписи може,

shipka3

Цензурно ли е ,,проста кърджалийска путка,,  , кур се набива, .....и съм ги наебал с 200.... 

Минувача
снимка на Минувача

Това ще важи ли за прокуратурата?

Кайзер Сoзе

Разбира се. Ако прокурор е страна по граждански процес ще се наложи да се държи прилично

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Стига думи, само дела, дела и пак дела!

Domi

Требе си тояга....някой индивиди са още в маимунският период....

Влез или се регистрирай за да коментираш