Quantcast
Новият локдаун започва в 23:30 часа в петък | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Новият локдаун започва в 23:30 часа в петък

Зелен коридор за възрастни ще има само за хранителните магазини от 8:30 до 10:30 часа
Обновена
19 742
Брифинг в МС

Брифинг в Министерския съвет - ще бъдат ли затегнати мерките срещу COVID-19 у нас?

Posted by bTV Новините on Tuesday, November 24, 2020

Страната влиза в нов локдаун в 23:30 часа на 27 ноември, петък. Заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов с противоепидемични мерки, които ще бъдат в сила до 21 декември вече е факт. Техният окончателен вид е следният:

- Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

- Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

- Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

- Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

- Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице.

- Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

- Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.

- Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

- Преустановяват сепосещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

- Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

- На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

- Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

- Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

С друга заповед министърът удължава противоепидемичните мерки в обществени обекти и работни помещения до края на януари. Днес правителството удължи дотогава извънредната епидемична обстановка. В тази заповед е и задължението да се носят маски на закрити обществени места.

 

АРГУМЕНТАЦИЯ

Ограничаването на контактите на тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти и това ще даде резултат, обяви тази сутрин шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Този резултат ще дойде към края на втората седмица като нива на заболяемост, а към края на третата седмица се очаква и намаляване на смъртността, посочи той.

"Така ще дадем на нашите сънародници възможност да посрещнат по-спокойни предстоящите светли празници. Намалените нива на заболяемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага. Това е голямата цел", каза Мутафчийски. "При наложени такива мерки в други страни, точно този срок даде търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6000 на ден, излезе от този триседмичен период със заболеваемост 400 души на ден", даде пример шефът на НОЩ.

Ако смъртността спадне с 30 до 50%, това ще е постижение, защото това ще са хиляди човешки животи спасени, коментира Мутафчийски на въпрос с колко процента очакваме да се прояви ефектът на локдауна. "Не претендираме за изчерпателност на всички конфликтни ситуации, които биха довели до увеличение на заразата. Търсим мерки, които са доказали своята ефективност и са изследвани", каза той на въпрос защо не се направи нещо за претъпкания градски транспорт сутрин.

В момента Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Тук е най-високата смъртност и най-високата заболеваемост, каза и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни и да не вземе никакви мерки. Това би било абсолютно безотговорно, коментира той.

С въвеждането на сегашните мерки ние попадаме в групата на страните с индексът на строгост на мерките около 70%, това ще ни позволи да стигнем до плато и по отношение на заболяемостта, и на смъртността, каза Кунчев. Израел постигна 86% строгост, но там не можеш да излезеш навън, без да звъннеш на полицията. Нашите мерки са от диапазона, въведени във Франция и Испания, сравни той.

"Посягаме към училища, детски ясли, фитнеси и т.н., защото има няколко изследвания кога и къде се заразяваме най-много. Не правете огромни събирания, контактът между хора на маса и на няколко питиета, контактът на децата в една класна стая по няколко часа води до това, че и един положителен заразява всички останали, подобна е ситуацията във фитнеса", каза главният здравен инспектор. Има и чисто човешка причина защо ги въвеждаме сега - за да дадем възможност на всяко българско семейство да посрещне светлите коледни празници, каза Кунчев.

"Следим много внимателно какъв ще е резултатът от затварянето на училищата, но няма двусмислие, че децата са голям разпространител на вируса. Започнахме да изследваме за грип, имам надежда, която се оправдава, че грипът хем ще закъснее, хем епидемията ще е много по-слабо интензивна", коментира Кунчев.

По отношения на пътуванията от чужбина, продължаваме да следим потока, каза здравният министър. На въпрос ще се затворят ли ски лифтове и плувни басейни, той посочи, че всичко, което не е включено в ограниченията, продължава да работи. Ангелов уточни, че не е ясно дали всички мерки ще отпаднат автоматично на 21 декември.

 

И новият локдаун ще е със стари мерки

 

Това беше много трудно решение, с много компромиси, каза социалният министър Деница Сачева. "В следващите три седмици няма да оставим никого сам. Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа, специално за родителите имаме нова помощ, условието е средният доход да бъде 915 лв. на член от семействата", каза Сачева. Всичко това са известни до момента мерки, като за родителите до този момент е почти недостъпна поради предишните изисквания за доход до 610 лв. Министърът пак рекламира и програмата за детегледачки, която едва ли ще помогне в следващите три седмици.

Днес е приета и нова мярка от Министерския съвет, обяви Сачева. Това е отдавна обещаваното постановление за изплащане на компенсации на работници от предприятия с преустановена дейност. Хората, осигурени на 8-часов работен ден, които са в принудителен неплатен отпуск, ще получават по 24 лв. на ден за времето, когато не работят. Постановлението ще излезе в Държавен вестник в петък и за помощта ще може да се кандидатства още от понеделник. За нея са осигурени 50 млн. лв. Продължава и изплащането на 1000 лв. на медиците на първа линия, като ги получават 18 000 медицински специалисти, каза социалният министър.

Затворените бизнеси не чуха на брифинга конкретни мерки за компенсиране на фирмите. 

"Директните компенсации за затворените през следващите три седмици икономически дейности предстои да се уточнят в близките часове с работодателските организации и НАП", обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Те ще бъдат обявени публично и бързо и прозрачно ще достигнат до бизнеса, увери той. Министър Борисов подчерта, че сектор Търговия остава изцяло отворен, с изключение на моловете, с което се гарантирали доставките, производството и промишлеността.

Министърът на икономиката съобщи, че за компенсиране на засегнатите бизнеси ще бъдат освободени 156 млн. лв. безвъзмездна помощ от ОП "Иновации и конкурентоспособност", предназначени за други схеми. Работодателските организации вече поискаха във вторник с писмо до премиера Бойко Борисов държавата да осигури помощ за покриване на част от фиксираните (постоянни) разходи на фирмите, както и отсрочване на данъци и социалноосигурителни вноски. Според министъра на икономиката обаче най-вероятно ще се предложи схема за компенсации, които да бъдат процент от оборота, загубен по време на локдауна.  

Освен това Българската банка за развитие ще разшири гаранционните си схеми с търговските банки. За малките и средните фирми ще се отпускат кредити в размер до 1 млн. лв., а за големи предприятия - до 2 млн. лв. при по-облекчени условия от сегашните.

 

Борисов: След 3 седмици плавно отваряме

 

Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на днешното заседание, цитиран от пресслужбата си. За разлика от колегите си в ЕС, Борисов се скри от обществеността и не излезе лично да обяви и аргументира новите мерки. Той отново е изтъкнал, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване на икономическите дейности, без да коментира какво ни коства това в човешки животи.

„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, е уверил Борисов. „Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме“, е казал той. Борисов е отбелязал, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката. „Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията“, смята той.

Още

Втората доза на "АстраЗенека" може да се замени с Пфайзер

19.04.2021

3786
Акад. Петрунов прогнозира четвърта вълна на COVID-19

18.04.2021

3220
Кунчев: Дискотеките трябва да останат затворени

18.04.2021

2282