Медия без
политическа реклама

Нова измама в интернет - лаптоп за 4 лв.

Целта е открадване на личните данни и източване на банковата сметка на подлъгалите се

27 Авг. 2023
Така изглежда илюстрацията на фалшивата обява за евтини лаптопи
Фейсбук
Така изглежда илюстрацията на фалшивата обява за евтини лаптопи

Нова измама е на мода в интернет и по-специално в социалните мрежи, воглаве с най-популярната от тях за българите - "Фейсбук". Става въпрос за агресивна реклама, която предлага лаптопи за по 4 лв., които уж били с повредени опаковки и затова се разпродават за нищожна цена.

"В склада на Amazon в София стана инцидент, при който бяха повредени транспортните кутии с партида лаптопи Lenovo. Amazon организира промоция и ги предлага на жителите на България само за 4 лева. За да поръчате лаптоп Lenovo за 4 лева, влезте в сайта и попълнете формуляра", гласи текстът на обявата, придружен с огромна снимка на лаптопи и набиващата се на очи нищожна цена.

За по-голяма убедителност под публикацията има купища фалшиви коментари на уж доволни печеливши, някои от които даже са се снимали с лаптопи. 

Измамата продългава след кликването върху линка, който отваря нова страница. Там вече, за да е пълна илюзията за печалба, трябва да се отговори на три баламски въпроса. След това започва игра с кутии, като от три опита потребителят трябва да открие в една от тях лаптоп. Разбира се, върху която и кутия да се щракне от нея изскача лаптоп и събощение: "Поздравления! Вие спечелихте". 

И след това идва ред да се попълнят даните за доставка на лаптопа. Финалната част е да се заплатят 4 лв., като, разбира се, трябва да се впишат всички необходими данни от банковата карта, включително и трицифреният код за плащания. Оттук-нататък няма никакви проблеми сметката на полакомилите се за евтин лаптоп да бъдат източени до стотинка, без след това да може да се проследи пътят на парите. 

Специалисти по киберсигурност нееднократно предупреждават през годините да не се предоставят лични и банкови данни на непроверени сайтове, но подобен род измами продължават да процъфтяват.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

измама, интернет

Още по темата