Медия без
политическа реклама

Нинова обърка призовка с арест

Соцлидерката вдигна шум, че се опитват да я арестуват, а се оказа, че й носят книжа по дело, което самата тя води

02 Ноем. 2022
Булфото

Соцлидерката Корнелия Нинова забърка истинска драма днес, след като привидя в посещение на служители на "Съдебна охрана" към Министерството на правосъдието собственото си задържане.

Всичко започна, след  като Нинова драматично обяви в парламента, че в 7:30 ч. в дома й са отишли двама униформени служители от съдебната охрана, която по закон изпълнява принудително довеждане. Нинова обясни, че по това време не е била в дома си, защото е тръгнала по-рано за председателски съвет в парламента. Тя заключи, че е издирвана по казуса с Кирил Добрев, по който прокуратурата вече я е викала на разпит, но тя е отказала да се яви. Жалбата на Добрев е за това, че не е бил допуснат на заседание на Националния съвет на БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и нейните съпартийци Борислав Гуцанов и Гергана Алексова-Величкова трябва да се явят от 14 ч. в сряда в сградата на Софийската районна прокуратура при прокурор Георги Иванов във връзка с постъпилата жалба, предаде репортер на БГНЕС.

"Както знаете, прокуратурата се опита да се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП. Отказахме да предадем документи от решения на нашите колективни органи, както и да се явим на разпит, на който да даваме обяснение как и защо сме гласували вътре в партията по време на Национален съвет. Очевидно прокуратурата е задействала следващата стъпка - принудително довеждане", коментира днес Нинова, цитирана от БТА.

Сезирали сме посланиците на европейските държави. Сезираме Инспектората към Висшия съдебен съвет за този прокурор, посочи лидерката на БСП и се оплака, че всички жалби от Кирил Добрев, разпределени на случаен принцип, са попаднали в ръцете на един и същ прокурор.

След изявата на Нинова изявление направи районният прокурор на София Невена Зартова. Тя обяви, че прокуратурата не е разпореждала действия на съдебна охрана по отношение на Корнелия Нинова.

Яснота в историята внесе правосъдният министър Крум Зарков. Той написа във Фейсбук, че е проверил случая след обвиненията на Нинова. "Служители на Главна дирекция "Охрана" са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си", обяви Зарков.

Последен се изказа и Дачков. Той обяви, че Нинова води две дела срещу него. "Заради Корнелия и Калоян Методиев (той също води две дела срещу Дачков) през ден се чувам с призовкари, уреждаме си срещи, съдебна охрана ми връчва документи и т.н., но и през ум не ми е идвало да се правя на Паниковски и да държа речи за свободата на словото", написа той във Фейсбук.

Моето търпение ще победи Вашето лукавство.   Така се обърна главният прокурор Иван Гешев към депутатите от БСП, изнервен от напомнянията на Явор Божанков за всички случаи с подозрения за корупция, които са били заметени от държавното обвинение.

 

Последвайте ни и в google news бутон