Медия без
политическа реклама

Нинова: Без БСП правителство не може да се сформира

Лидерът на левицата настоява служебният кабинет да даде спешно отговор за проблема с машините за гласуване

11 Ноем. 2021ТАНЯ ПЕТКОВА
БГНЕС

"Със сигурност съставянето на следващото правителство ще зависи от БСП", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова пред Нова тв, като няколко пъти декларира, че след изборите в неделя ще започнат веднага разговори за редовен кабинет, който обаче да е "без ГЕРБ и ДПС". Според последните социологически сондажи БСП е в оспорвана битка за второто място на вота с "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев, а първото място се отрежда на бившите управляващи - ГЕРБ. 

"Преди избори не сме водили и няма до неделя да водим разговори с нито една партия. Нито с партиите на протеста, нито с ГЕРБ и ДПС. По две причини - държавнически. Първата - от уважение към народа, защото трябва да видим на 14 ноември какво ще се случи, как ще ни подредят. Втората - от омраза към задкулисието, няма да разговаряме задкулисно тайно. Публично ще бъде всичко", поясни Корнелия Нинова на настойчиво задаваните й от водещите въпроси как и с кого се вижда в бъдещото управление на страната. За нея не били чак толкова важни министерските постове, позициите във властта, а конкретни политики за излизане от кризата, в която се намираме. 

Нинова отхвърли и твърдения в публичното пространство, че се е срещала с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, за да редят кабинет. "Не съм се срещала с Бойко Борисов. Този човек го виждам на две места - от трибуната в парламента, откъдето му задавам въпроси, и на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. Нито му стъпвам в кабинета, нито водя някакви задкулисни разговори в продължение на 5 г.", каза тя.

По думите й "може да има кабинет и ГЕРБ да е извън властта. Ще положим всички усилия да направим кабинет с партиите на промяната без ГЕРБ и ДПС. Ще се опитаме. Нека да видим резултатите, кой с колко ще влезе". Тя нападна председателя на "Изправи се.БГ! Ние идвам!" Мая Манолова, която "обикаля студията и реди кабинети". Според Нинова "е несериозно подобно поведение от политическа сила, която, според социологическите проучвания, има около 3% подкрепа". Тя критикува и съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, че настоявал БСП да се разграничи от ГЕРБ, въпреки че е бил министър в кабинет на Бойко Борисов.

С високо самочувствие соцлидерът твърди, че "стабилната позиция", която БСП има в момента и заради която тя ще е "незаобиколим фактор" при преговорите за ново управление, е заради това, че е била " 5 г. последователна опозиция на модела на управление на ГЕРБ". В същото време Нинова не подкрепи тезата си и не даде примери за опозиционното поведение на социалистите. Всъщност по време на третия мандат на кабинета "Борисов" БСП се държа като "беззъба опозиция", а на всичкото отгоре за месеци остави ГЕРБ да си разиграват коня, както пожелаят, след като в началото на 2019 г. парламентарната група напусна Народното събрание. Тогава за Нинова основна задача бе разгромяването на Истанбулската конвенция и овладяването на вътрешнопартийните междуособици, но не и да се бори срещу ГЕРБ.

Сега обаче Нинова смята, че "БСП за България единствено обединява в себе си промяната".

НЕЗАБАВЕН ОТГОВОР

"Сиела" се обърка в обясненията си. Първо казаха, че са за Грузия и Албания, после за части, сега сигурно за нещо друго", коментира Корнелия Нинова случаите с откритите на различни места машини за гласуване, за които ЦИК не знае. "Въпросите към НАП и митниците са следните - през коя граница са
минали тези машини? Г-н Спецов трябва да извади документите и да каже тези машини, които са извън договора, дали имат платено ДДС. Пред митниците, ако са за Албания и Грузия, трябва да има договор за реекспорт. Такова е българското законодателство", попита Нинова. Според нея служебният кабинет трябва да излезе и в спешен порядък да отговори на тези въпроси.

"Ако машина се повреди, се минава на хартия. Аз съм юрист. В закона е записано така. Не се сменя машина, не се сменя софтуер. Така пише в закона", допълни тя.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?