facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Най-висшият военен: Участието на армията вече се планира

Ще отбележим под някаква форма Деня на храбростта, обяви още новият началник на отбраната
9 464
 БГНЕС архив

Армията вече изготвя предварителни планове за евентуално участие на армията при различни процеси, свързани с извънредното положение. Това стана ясно от интервю по БНР на най-висшия военен - началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той пое поста само преди няколко дни след като първо правителството предложи, а после и президента издаде указ за неговото назначаване.

„Ролята на българската армия във форсмажорните обстоятелства е ясна. Извършваме предварително планиране. Имаме натрупан опит с органите на МВР. Логиката е да бъдем в помощ на МВР, те са на първа линия. Може да отидем на границата, да помогнем за ограничаване на придвижване – това са част от опциите, в които можем да помогнем“, обяви Ефтимов пред Националното радио. Участието на армията бе разрешено със закона за извънредното положение, но на практика за излизането й по улицата трябва и нарочен акт на Министерски съвет.

Евтимов поясни, че има два положителни резултата за Covid-19 на военнослужещи, единият е зад граница, в Букурещ, предстои да бъде изписан, а другият случай е от Карлово, лекува се в Пловдив и е стабилизиран. "Приоритет е здравето на военнослужещите. Но трябва да предприемем мерки в съответствие с обстановката. Бяхме пред дилема дали да започнем мисиите, дежурствата не могат да спрат, плаването на корабите и летенето на самолетите, също“, допълни адмиралът. 

По думите му в актуалната ситуация проектите за армията ще останат приоритет, „възможно е разсрочване на плащането им, но модернизацията върви по план“. 

Адмирал Емил Евтимов подчерта, че Денят на храбростта и Българската армия – 6-и май, е под въпрос. „Ще излезем с предложение под какъв формат да направим тази среща на гражданите с Българската армия. Ще намерим най-добрата форма, но при всички положения ще отбележим празника“. 

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Иван Костов: Кабинетът се справя с кризата

17.05.2020

2367 35
В матурите ще има материал и от дистанционното обучение
Началникът на отбраната: Първите 2 български F-16 идват през 2023 г.

02.05.2020

3352 42

Коментари

мимето71

Започнаха с подготовката.Сега лека по-лека ще ни сварят.

Ще ни държат така доста време,после никога вече няма да ни върнат свободите които имахме,колкото и условни да са били.

Всичко това е планирано отдавна сега е генералната репетиция.Когато свърши истерията ще разберем,че не притежаваме почти нищо.След всяка криза на капитализма парите и активите са се оказвали във все по-малко ръце,а когато тази приключи ще са в още по-малко.

Lola the Kinks

👍

Justinian2
снимка на Justinian2

Абсолютно точни разсъждения.👍 Но те нямат никаква стойност в глобален план. Организаторите на планетарния флашмоб 19 не ги бризгат никакви права на хората... Те си имат идея фикс и вече я приведоха в изпълнение. От 7,5 милиарда да оставят 1 милиард. За 18-24 месеца ще я постигнат. А после ? Оруел го е разказал.

Сладур

От капитализма няма нищо по-добро измислено - видяхме фашизма/конлагерите/, видяхме и комунизма/милиони избити   в Гулаг и къде ли не./ Не искам партийни секретари да ми определят цвета на тоалетната хартия/дето

я нямаще при социализъма/комунизъма/.

urupuchi

Демокрацията мноо ме кефи, щот даде възможност на народа да си построи генералско-адмиралска република, с някои милиционер-прокурорски особености. 

А контра-адмирал къде да сложим? В парламента? Упс, то вече няма.

 

 

Chairman Meow
снимка на Chairman Meow

Нашите военни стават все по-храбри и по-храбри! Допреди месец бяха отдадените на отбраната на гражданите, а вече имат правомощия да се отбраняват от тях при нужда.

Iberia
снимка на Iberia

На тоя що са му хлътнали петолъчките по пагоните?

Banshee
снимка на Banshee

Включи ли се и армията, като във "Война на световете" или "Годзила", нещата почват да изглеждат доста неконтролирани от никого. :(

Lola the Kinks

На най-висшият военен по повод  Деня на храбростта му предстои първо виждане отблизо на жив български войник (с матроси е контактувал).

segal

Избрали са го заради черната униформа, актуална е някакси, ще е комплект с началника на другия щаб. 
Много ще му отива една мини-подводница, да навигира с нея по софийските канали и тръбопроводи. 

Умберто Жеко

Напред по 5 на нож вируса  

теляк звучи гордо.

"армия" дебелаци ,миндили малоумници най всякакви  това имате там

сал един чораБ на деса 🐛  като видиш и срам срам...

 

а колко  наемници/спекуланти зад граница имахте  те там кво?/известно ,че в афганистан основна грижа как да реализрат дрогата .../

Влез или се регистрирай за да коментираш

×