Медия без
политическа реклама

НАП проверява Владислав Горанов за скъпите офиси

Данъчните проверяват и бившия икономически министър Лъчезар Борисов

25 Юни 2021Обновена
До момента Владислав Горанов пази в тайна как фирмата му е събрала такава сума за офиси=
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
До момента Владислав Горанов пази в тайна как фирмата му е събрала такава сума за офиси=

Националната агенция за приходите е започнала проверка на Владислав Горанов, чиято консултантска фирма преди по-малко от месец закупи офиси в София на обща стойност над 750 000 лв. Това съобщиха източници на "Сега" в НАП.

По-късно днес служебният министър на финансите Асен Василев потвърди пред журналисти и обясни, че проверката била назначена след публикации в медиите за голямо несъответствие между приходите на бившия финансов министър от правителството на Бойко Борисов и разходите, които той е направил за два имота в столицата.

Както първи съобщихме, дружеството  "Трилема Кансълтинг" ЕООД, което е еднолична собственост на бившия финансов министър, е придобило два имота в блок 11 на бул. "Цариградско шосе". Първият представлява офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият имот е записан като "учебна занималня на две нива" и е 136 кв. м. Към него има и прилежащо мазе. Видно от справка в имотния регистър сделката е сключена на 27 май, а материалният интерес възлиза на 752 994 лв. Продавачът е фирмата  "Лазурит 94" АД.

Не е ясно от къде Владислав Горанов разполага с такава крупна сума. В последната имуществена декларации на бившия финансов министър пише, че той притежава 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв. Консултантската му фирма, която е регистрирана преди по-малко от година, когато Горанов напусна министерския пост, пък все още не е публикувала годишен финансов отчет.

Първоначално бившият министър отказваше да коментира по какъв начин е успял да събере средства за покупката на имоти, но по-късно пред няколко медии Горанов заяви, че тези 750 000 лв. са от търговската дейност на консултантската му компания, както и от заем. Видно от Търговския регистър няма учреден залог върху капитала на "Трилема Кансълтинг" ЕООД, нито пък има ипотека върху някои от имотите на Горанов.

НАП е започнала проверки и на бивши депутати от ГЕРБ, сред които е и бившият икономически министър Лъчезар Борисов, съобщава "Свободна Европа". Че приходната агенция извършва данъчни ревизии на бивши народни представители от доскоро управлявалата партия се оплака Бойко Борисов. 

Помолен за коментар дали е необходима такава проверка и на вицепремиера от службното правителство Бойко Рашков, за който излязоха публикации за голям брой апартаменти и други недвижими имоти, финансовият министър Василев отговори: "Засега не е известно да има несъответствие между доходите и имущественото му състояние.
Ако се установи такава несъответствие, ще бъде направена проверка и на Рашков.

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчна ревизия на всички депутати от парламентарната група на ГЕРБ. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов като част от дълга предизборна реч по време на разходка в планината.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Владислав Горанов беше начело на Министерството на финансите през второто и третото правителство на ГЕРБ до 24 юли миналата година. След като тръгнаха мащабните протести срещу правителството, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще отстрани министри поради съмнения, че обслужват ДПС и бившия депутат бизнесмен Делян Пеевски. Горанов беше сред "номинираните". При освобождаването на финансовия министър Борисов го похвали за финансовата стабилност и за влизането в чакалнята преди еврозоната и го упрекна единствено за несъбраните 700 млн. лева такси и лихви от хазартния бизнесмен Васил Божков.

По случая вече бившият министър беше разпитан в прокуратурата. Обвиняемият Божков твърди в сигнал до държавното обвинение, че е плащал подкупи на Горанов и Бойко Борисов, за да заобикаля закона, като плаща по-малко такси.

През годините Владислав Горанов неведнъж беше спряган за близък до ДПС и депутата на движението Делян Пеевски. В имуществената си декларация за 2019 г. той декларира два апартамента - от 82 кв.м, придобит през 2007 г., и 50 кв.м, придобит през 1997 г. Той отново декларира, че ползва безвъзмездно апартамент от 180 кв.м. Като време, от което го ползва, е посочил 2012 г.  Жилището, предоставено му от кръстниците, се намира в луксозния комплекс "Есте хоум", построен от фирма на братя Домусчиеви.

Вече трета година проверката по сигнала, че Горанов живее безвъзмездно в луксозен апартамент на бизнесмен, стои на трупчета в прокуратурата. Държавното обвинение категорично отказва да отговори на елементарния въпрос какво се случва с тази проверка за престъпление по служба и търговия с влияние. 

Прокуратурата отказва да отговори на елементарния въпрос какво се случва с проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър Владислав Горанов.

 

Още по темата