Quantcast
Над 1/3 от българите искат да излезем от НАТО | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Над 1/3 от българите искат да излезем от НАТО

Делът на противниците на Алианса е най-голям у нас, в сравнение с всички източноевропейски държави от ЕС
3 391
 ЕПА/БГНЕС

В България расте броят на хората, които искат страната ни да напусне НАТО и биха гласували за това. Това показва проучване, публикувано на форума за сигурността GLOBSEC и цитирано от "Дневник".

Според данните 38% от анкетираните са обявили, че ще подкрепят напускане на НАТО, ако се състои референдум за членството ни в Алианса. Това е с 13% повече в сравнение с данните от 2020 г., когато 25% (или 1/4) са отговорили утвърдително на този въпрос. Сега вече противниците на НАТО у нас са над 1/3.

В Словакия например преди 2 години също 25% са отговорили положително на такъв въпрос, а днес резултът там е 23%. В останалите държави процентите са още по-ниски - Естония (19%), в Унгария (където премиер е Виктор Орбан, известен със симпатиите си към Владимир Путин) делът е спаднал от 10 на 7%, в Литва е 5%, а в Полша - едва 3% искат излизане от НАТО.

"България демонстрира най-малко евроатлантическата ориентация измежду проучените страни. Това е единствената държава, в която подкрепата за напускането се е увеличила в последната година (...) България, изглежда, е регионално отклонение по темата НАТО", се посочва в анализа. Допълва се, че на скептиците спрямо Алианса се увеличават, въпреки руските военни действия в Украйна.

Още една съпоставка - едва 50% от запитаните са съгласни с твърдението: "Членството на страната ми в НАТО прави по-малко вероятно това чужда държава да ни нападне." За сравнение, в Словакия този дял е 62%, в Литва - 74%, в Унгария - 75%, в Полша - 88%.

Проучването е направено при извадка от 1000 респонденти във всяка от източноевропейските държави - членки на ЕС (общо 9000 души) с телефонни интервюта.

 

ОЩЕ ПОДКРЕПА ЗА РУСИЯ

Въпреки войната в Украйна 57% от българите още не смятат Русия за заплаха за сигурността. Тези 43%, които считат Кремъл за източник на заплаха за страната ни обаче са значително повече спрямо 2020 г. (33%).

Също така 30% от запитаните в България възприемат Русия като най-важния стратегически партньор. Това обаче е спад от 15%. Само в две държави са настроени по-открито към Русия по този въпрос - Словакия (37%) и Унгария (35%).

В тези три държави (България, Унгария и Словакия) около 40% са на мнение, че Западът е предизвикал Русия или, че Украйна е виновна за войната, защото потискала рускоезичното население.

В България пък е най-голям сумарният процент на хората считащи, че Украйна е марионетка на Запада (35%) и част от Русия (12%). В никоя от останалите 8 източноевропейски членки на ЕС общият процент не е над тези 47%.

Страната ни е и с най-високо мнение за Владимир Путин (29% от анкетираните са с положително отношение съм него). Но пък се забелязва голям срив на доверието у нас към руския държавен глава, тъй като през 2020 г. са го одобрявали 70%. Най-малко Путин е харесван в Полша (12%).

Интересното в тази връзка, че в България 49% са харесали твърдението "Да има силен лидер, който не трябва да се притеснява от парламент или избори, е добре за страната ми". Такъв е процентът и в Словакия, а в Румъния е 60%.

Още

Пеканов очаква ЕС да се смили при оценяването на инфлацията ни

04.12.2022

582
България пази тайна какво оръжие праща на Украйна

04.12.2022

643
Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

18168