Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР едва сега регламентира кой пуска газ и лютив спрей при протести

Проектопромените в наредбата са пуснати за обществено обсъждане

05 Дек. 2021
Скрийншот видео Фейсбук

МВР едва сега определя кой разрешава и разпорежда използването на химически вещества като например сълзотворен газ или лютив спрей при охрана на масови мероприятия, включително и протести. Това става ясно от проектопромени в действащата Наредба за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на Министерството на вътрешните работи, пуснати за обществено обсъждане в правителствения портал strategy.bg 

Оказва се, че независимо от това, че през последните години полицията използва много често например лютив спрей, включително и при масовите протести през лятото, всъщност "в нормативния акт не е посочено в какви случаи и по чие разпореждане се използват химически вещества при охрана на масово мероприятие". Последното е записано в мотивите към проектопромените.

Сега в Наредбата се вписва изрично, че "при опазване и възстановяване на обществения ред при провеждане на мероприятия, решението за използване на физическа сила и помощни средства се взема от ръководителя на мероприятието по опазване на обществения ред или отговорника на оперативния район или сектор, посочени в плана".

Определя се и чия е отговорността и "при спонтанно възникнало мероприятие". Тогава решението за използване на физическа сила и помощни средства, включително и например сълзотворен газ и лютив спрей, се взема от старшия на наряда. Това може да направи и "най-старшия по длъжност служител от пристигналите на място служители с полицейски правомощия, до пристигане на служител на СДВР/ОДМВР, на когото са делегирани правомощия по непосредственото ръководство на силите.“, пише в проектопромените.

Темата за използването на химически вещества от страна на полицията стана особено интересна, когато в началото на 2019 г. униформени се самообгазиха при опит да се справят с участници в протест в центъра на София. Тогава полицаите обилно започнаха да пръскат протестиращи с лютив спрей, но от вятъра всичко се върна върху тях. По онова време се появиха снимки и видео, на което се виждаше как десетина полицаи се превиват и плачат на жълтите павета. След като полицаите се самообезвредиха, добри хора им помогаха с мокри кърпички и вода.

 

 

Протестът срещу политическата система причини напрежение в центъра на София в събота. Участниците в недоволството опитаха да пробият полицейския кордон.  Униформените отвърнаха с лютив спрей, който обаче засегна и самите тях, разказва dir. bg.

Още тогава стана ясно, че нещо с регламента на МВР не е наред, защото и до последно не бе казано кой е разрешил и кой е разпоредил използването на лютивия спрей.

Още по-остра стана темата и по време на масовите летни протести, когато на няколко пъти полицията си ползволи обилно да ползва химически вещества. Тогава дори имаше няколко човека, които пострадаха сравнително тежко и получиха изгаряния на очите и лицето. Поставен беше въпросът, както какво точно има във флаконите, така и кой точно е разпоредил използването на опасните вещества. На всички въпроси тогава МВР отговаряше, че си имало регламенти и планове, но те всички били оперативни и служебна информация. Сега обаче се оказва, че на практика регламент не е имало, след като се налага да се правят промени в Наредбата и то с въпросните мотиви.

Още по темата