facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

МВнР: Консулът ни в Хага е събирал незаконно такса "корона"

Захариева обяви, че му е прекратила задграничната командировка
3 976
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева незабавно беше прекратена задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия, съобщават от пресцентъра на МвНР.

Причината е, че той събира незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството: по пет евро за български граждани и десет евро за нидерландски и други граждани., твърдят от министерството. 

„Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, каза Екатерина Захариева.

Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.

Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по ЗДТ. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея, а съгласно ЗДТ „недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна“.

Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Кралство Нидерландия Румен Александров, пишат още от Външно. 

Сигнали за корупция може да изпращате към Инспектората на МВнР на телефон +359 800 16 070, на мейл [email protected] , както и чрез сайта на министерството: https://www.mfa.bg/bg/anticorruption. 

До момента не е посочено дали има някакво обяснение от страна на дипломата.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Граждани на 14 държави получават право да влизат в ЕС от 1 юли

30.06.2020

7207 19
МВнР е издало 2829 специални паспорта за 10 години

26.06.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3880 12
Президентът на Косово Тачи е обвинен в убийства и изтезания

24.06.2020

Обновена

7110 70

Коментари

Nickolas

Който има възможност - сменяйте си паспортите. Ще се родите наново. Няма да има нужда да ходите в българските консулствата, където и една тоалетна няма (като в Берлин - защото нямало било кой да я чисти). С чужд паспорт никой повече няма да ви задава глупави въпроси. А и не се знае какво ще измислят още.

Прочие, браво на консула. Овецът трябва да се стриже👍

Oxoboxo

а аз вече над 20 годин си карам още с българският паспорт,по патриотични подбуди😐

Pesimistka

А законно ли в Посолството ни в Лондон се събират по 50 паунда при  пропусната дата за издаване на задграничен паспорт без  документ??Ей така - ...

Талибан

Който има възможност - сменяйте си паспортите. Ще се родите наново.

Прочие, браво на консула. Овецът трябва да се стриже👍

Ако ще приличам на теб... не, благодаря...

вале

.

Johnny2965

*** Не за първи път ме е срам, че подобни креатури представят иначе прекрасната ни страна.

вале

👍

Magi

Какви кадри , какво чудо. Крадливи калинки бъкат навсякъде в управлението.

Калпазанче

Лика прилика е калинката с Фльор! Крадат с дирниците си! 

boboran

Ако е издавал фактури и касови бонове какво незаконно има или това е поредната димна завеса

inventus

*** Зер ...кофти консулство му се е паднало и не може да си избие рушвета дето го е дал да го назначат. И сега в мътните времена го подкарал през просото.Независимо дали е давал касови бонове за тези пари или не е давал нищо този трябва публично да бъде унижен и осъден никога повече да не заема държавна служба защото е принуждавал хората да плащат пари които не дължат.

Oxoboxo

😂

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Абе  я четете туканака

https://euvsdisinfo.eu/report/the-san-stefano-treaty-and-bulgarias-liberation-from-ottoman-rule/?fbclid=IwAR1Rbta7ZDqA0pRIrstGczBL7IeNiTckWA6Gj8x45JLpn_mCsvAARCalfzM

 

 

Verbis verbis

А защо да ги четем?

Заработват си комата хората.

За тях, и писоара в мъжката тоалетна да не уцелят, пак Русия ще е виновна.

Интервал

Министър Кати е напълно права. Консулът не е разбрал съвсем правилно гербавите методи и ценности. Трябва първо да се преправят закончетата и да се назначат правилни хора, а после следва жътвата. Объркало се е момчето.

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Сгафил е много. Но не си мислете, че си ги е слагал в джоба. Това е невъзможно - има служители и служителки на гишето, събиращи "такса"-та, издаващи квитанции (или както там му се казва); няма начин и посланикът да не е знаел - и той е за бой... Но гафът е голям. Не може на своя глава да си измисляш данъци и такси.  

P.S. Дано скоро да чуем и другата страна, както си му е редът. Примерно: "ама то не беше такса, то бяха доброволни дарения" и пр. 

Интервал

Rowdy 👍
Както казах - объркало се е много момчето. Едно е да си начело на държава, за да си измисляш каквито данъци, закони и правила искаш, за да захлебиш, а друго е да си на консулската служба.

Влез или се регистрирай за да коментираш