Медия без
политическа реклама

МО увеличава и затяга военната служба

Срокът се удължава на 10 г. и вече ще местят военните без да им искат съгласието

24 Май 2023
Илияна Кирилова
Завършилите военни училища вече ще са длъжни да служат поне 10 години

Министерството на отбраната (МО) увеличава времето за отбиване на военната служба след завършено професионално обучение или след квалификация. Това се прави, защото много от военните се насочват към частния сектор и въобще извън българската армия.

Всъщност подобно изискване съществува от 13 години в Закона за отбраната, припомня БНР, но актуализирането на критериите се прави именно, за да останат военните по-дълго в системата.

Задължителната служба след придобита степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ вече ще бъде 10 години, а след завършване на курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело - 5 години.

Годишно МО инвестира до 1.5 млн. лв. в обучението на около 1000 военнослужещи. Но средно 150-200 от тях отиват в частния сектор или в структури на НАТО и ЕС с по-високо заплащане, пише в обосновките на промените. Така недостигът на военни през последните 5 години се запазва в постоянни граници на 20%. Най-силно е изразен недостигът при младшите офицери – над 30%, и при войниците – почти 30%.

Има и други промени. Една от тях е отпадане на изискването за ежегодност на атестирането на военнослужещите, което пък се прави "за да не се пречи на изпълнението на функционалните им задължения".

И още: военните да може да бъдат преназначавани без съгласието им на равна или по-висока длъжност в същото населено място. По този начин се търси възможност за запълване на т.нар. „непривлекателни“ длъжности.

Срокът за общественото обсъждане на промените, готвени от МО, изтича в началото на юни.

Още по темата