Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министерството на отбраната продава евтино гора с 9 сгради

34 дка с 1713 кв. м застроена площ до София са пуснати на търг за 303 500 лв.

Парцелът на Министерството на отбраната в район "Нови Искър" се продава на начална цена от едва 2.28 евро на кв. м.

Точно в края на мандата на правителството Министерството на отбраната взе решение да продаде атрактивен имот в покрайнините на София. Става дума за 34 дка терен в район "Нови Искър", върху който са построени 9 сгради. Началната тръжна цена е 303 500 лв.

Имотът се намира до с. Доброславци в местност "Ширината". Земята е залесена с гора, а застроената площ е 1713 кв. м. "Тези земи са определени за рекреационни земи и гори (лесопарк) и по закон трябва да се прехвърлят безвъзмездно на Столична община. След продажбата ще могат да се ползват безплатно още няколко дка гора от съседния имот като прилежаща площ на сгради 4 и 9. След това ще могат да ги купят без търг", предупреждава съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов.

Предвижда се продажба и на други зелени площи в София. В публикувания от военното министерство списък за 2021 г. на имоти с отпаднала необходимост фигурират два терена с обща площ 85 дка. Те се намират в район "Красна поляна" и попадат в границите на Западен парк. На сателитни снимки се вижда, че въпросните парцели са покрити с гора. 

От началото на годината Министерството на отбраната започна ударно да продава имоти. С две заповеди на министър Красимир Каракачанов бяха обявени търгове за 40 имота за над 12 млн.лв.  Сред продаваните имоти има както магазини в София, така имоти в Търновско с по над 10 сгради върху тях или пък укрития във Врачанско. В списъците са имоти и в Шумен, Търговище, Пловдив, Ловеч, Монтана, Благоевград или в населени места край тях. 

Някои от продаваните застроени площи се предлагат с цени от над 1 милион лева. Така например се продава имот в гр. Гоце Делчев, м. „Забурдата“, с площ 219,695 дка, застроен с 3 сгради за сумата от 1 017 000 лв. 1 353 700 лв пък се иска за поземлен имот в с. Игралище, общ. Струмяни, обл. Благоевград, на който има и 22 сгради. Имоти за над 1 млн. лв се продават и в град Дебелец, Търновско и в монтанското село Габровница.

Интересни изглеждат магазините в София, имотите в село Оброчище, община Балчик, намиращо се близо до Албена, Кранево, Златни пясъци, както и два имота във Варна - в местностите „Арабтабия" и „Аязма". Последните два са за общо 1,5 млн.лв. Продават се дори имоти в с. Соколаре, общ. Бяла Слатина, които са обявени като 11 укрития.

Към нaчaлoтo нa 2020 г. военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт ca били 1172. Oт тях 122 мaгaзинa и пoдблoкoви прocтрaнcтвa и 1052 вoйcкoви тeрeнa кaтo бивши кaзaрми, cклaдoви рaйoни, пoлигoни, лeтищa и cъпътcтвaщa инфрacтруктурa към тях. За 2021 г. в план-графика на военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт са записани 249 имота.

Министерство на отбраната продава 40 имота, като иска за тях над 12 млн. лв. Това става ясно от две заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, публикувани на сайта на ведомството.

 

Още по темата