Медия без
политическа реклама

Мая Манолова потвърди, че се готви нов ляв политически проект

Партията на Нинова не изпълнява ролята си да защитава работещите, пенсионерите и уязвимите, обяви лидерът на “Изправи се.БГ”

28 Яну. 2022
Илияна Кирилова

Лидерът на гражданската платформа “Изправи се.БГ” Мая Манолова потвърди, че се готви нов ляв политически проект. В предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви тя обяви, че се готви голям социален проект от различни организации и платформи, който ще има за цел да защитава хората. "Ние сме на ръба на кратер и ще изригне вулкан от социални проблеми. Властта се занимава с всичко друго, само не и с тези проблеми. Затова аз казвам и то е очевидно, че има нужда от нов, голям, мащабен, социален проект, който да защити хората в условията на социална и икономическа криза, които вече са факт", каза Манолова в отговор на въпрос готви ли се нова лява партия, близка до президента Румен Радев. На практика Манолова не отрече това, но през цялото време наричаше проекта не политически, а социален. 

На въпрос дали тя ще оглави този проект тя отговори: "Водят се разговори в момента, в него ще се включат различни организации. Ако ме питате дали “Изправи се.БГ” ще участва, дали ще бъде част от тази платформа, да, ще бъде. Но не аз ще бъда лицето на този проект. Търси се много широко обединение от различни организаци, хора с гражданска позиция".

Манолова отрече,е че новата партия се прави заради проблемите в БСП. След конгреса, на който бе отхвърлена оставката на Корнелия Нинова, има вълна от напускащи партията. "Вътрешнопартийните процеси в БСП не са двигател на тези процеси. Факт е, че партията на Нинова не изпълнява ролята си да защитава работещите, пенсионерите и уязвимите", каза Манолова.

По думите й новият проект ще защитава работещите бедни, които на всеки 100 лв.труд плащат 53 лв. на държавата, както и земеделските производители, младите семейства, самотните родители, домакинствата. Той щял да защитава и над 1 млн.пенсионери, които са били тежко ударени от преизчисляването на пенсиите. 

„Властта не се занимава с тревогите на хората. Няма държава в Европа, която да не се зае с незабавна компенсация, за да не създават такива тежки дисбаланси в сферата на енергетиката. Беше извършена промяна в КЕВР. Сега новото ръководство встъпва с много по- голям бюджет от около 90 млн лв. По-малък състав с повече пари. Не е нормално първият законопроект да се занимава единствено със състава на КЕВР. Можеше да се определят енергийно бедните и те да бъдат подкрепени, или да се подпомогне бизнесът. Може да има преференциална цена за домакинствата до определен праг, в който да плащат по-малко. Можеше да има един законопроект за отпадане на ДДС за сметки за ток и парно за всички битови потребители и така щеше да има 20% надолу", смята още Манолова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата