Quantcast

Медия без
политическа реклама

Маркет Линкс: ИТН увеличава преднината си спрямо ГЕРБ

Изследването е направено преди обявяването на състава на втория кабинет на Слави Трифонов

05 Авг. 2021
стопкадър 7/8 тв

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ увеличава електоралната си преднина пред коалицията ГЕРБ-СДС, показва последното изследване на агенция „Маркет Линкс“, поръчано и представено от Би Ти Ви. Проучването е направено след обявяването на първия вариант на правителство на ИТН, но преди огласяването на втория му състав. При евентуални скорошни нови избори ИТН ще получи 19,3 на сто от вота на всички избиратели и 20,7 на сто от гласовете на твърдо решилите да гласуват. При ГЕРБ-СДС съотношението е 15,1 и 18,1 на сто. Следва БСП с 12,4 и 16,4 на сто, а четвърта е коалицията „Демократична България“ – 11,7 и 15, 7 на сто. ДПС е пета политическа сила с 7,5 и 8,8%, а шеста е ИБГНИ с 4,4 и 4,9 на сто.

Социологическото проучване е проведено сред 1059 лица над 18 г. в страната в периода 21–28 юли 2021-ва г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. 

Според Добромир Живков от „Маркет Линкс“ обаче всъщност засега е трудно да се каже кой ще бъде победител на евентуални следващи избори, тъй като разликата е в сферата на статистическата грешка. „Към настоящия момент не можем да кажем със сигурност дали дистанцията се е увеличила, тъй като в процентни пунктове тя е 2 на сто, което е в обхвата на статистическите отклонения на всяко изследване. Можем да допуснем хипотезата, че дистанцията между ИТН и ГЕРБ-СДС се е увеличила, но това предстои да видим през следващите месеци дали ще се задържи като резултат“, коментира изпълнителният директор на „Маркет Линкс“. Живков специално обърна внимание на срива в доверието към т. нар. патриотични формации в лицето на ВМРО, НФСБ и „Воля“ на Веселин Марешки.  

Според Живков при евентуални следващи избори резултатът на всички участващи партии и коалиции би бил по-слаб в сравнение с представянето им на 11 юли, тъй като в избирателите имало умора и нежелание пак да бъдат карани да се явяват пред урните. Наблюдава се демобилизация сред гласуващите, като все по-малко хора заявяват готовност да отидат да упражнят правото си на глас при евентуални следващи предсрочни парламентарни избори.  

При нови избори твърдо решилите да гласуват на тях са 48 на сто от имащите право на глас, показват данните на „Маркет Линкс“. Това е с 10 на сто по-малко спрямо предишното сходно допитване, направено преди изборите на 11 юли.

Слави Трифонов е най-одобряваното лице от лидерите на партии, сочи още извадката. 33 на сто от анкетираните са заявили, че го харесват. На второ място е съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов с 24 на сто. Трета е Мая Манолова с 22 на сто, а четвърти - Бойко Борисов - 20 на сто.

След Борисов са Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. „Голямата промяна в нагласите е спрямо г-н Иванов от „Демократична България“. Преди 3 месеца доверието в него беше едва 12 на сто, след което има едно реално удвояване на доверието в него. При Мая Манолова имаме една нискодяща тенденция, която не е особено добре изразена през последните месеци. За около година обаче виждаме намаляване. Бойко Борисов се радва на доверието на твърдия електорат на ГЕРБ, извън него не можем да открием доверие", коментира представителят на "Маркет Линкс". 

Над половината българи подкрепят служебния кабинет, на каквото не може да се радва нито една политическа партия в парламента, обясни още Живков. Въпросът за доверието в правителството на Стефан Янев обаче е зададен преди последните атаки срещу него от представители на ИТН и ДПС. Данните преди това показват, че сред избирателите на ИТН има ръст в доверието към служебния кабинет.  

 

 

Ключови думи:

Маркет линкс

Още по темата