Quantcast

Медия без
политическа реклама

Личните лекари да дават болнични, но само на идващи от Китай и Италия

Ако хиляди са под карантина, НОИ ще се изпразни, предупреди премиерът

27 Февр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. Това се казва в указанията на Министерство на здравеопазването, разпространени тази вечер. Това обаче се отнася само за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната, натъртват от МЗ.

За целта регионалните здравни инспекции щели да предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област.

За издадения болничен лист следвало лицата да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен  на работодателя след изтичането на карантината.

Министерството на здравеопазването напомня, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

Отговорност на всеки български гражданин е да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на околните. В този смисъл Министерството на здравеопазването апелира гражданите под карантина да я спазват стриктно, пише в официално съобщение на Министерство на здравеопазването.

При една разрастваща се епидемия от коронавирус и хиляди под карантина вкъщи, Националният осигурителен институт (НОИ) ще се изпразни. Това пък заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по-рано днес. „Г-жа Нинова каза държавата да поеме грижата за хората, които са в карантинен период. Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ”, каза Борисов и продължи: „Ако нарастват на 50, 100, 200 хиляди хората, които си стоят вкъщи и държавата им поема болничните листове, НОИ ще се изпразни”.

"НОИ ще се справи, но ще струва много пари. Видяхте в САЩ снощи считат, че 2.5 млрд. са им малко. Просто трябва да мислим, че и след нас управляващите ще имат нужда от средства", заяви Борисов. Именно той в понеделник разпореди прибиращите се от рискови страни да проявят дисциплина и да се изолират доброволно. Призивът му "Умоляваме хората, които се връщат от рискови места в чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период" все още стои в профила му във "Фейсбук". След него бързо се оказа, че правителството не желае да плати сметката за подобна карантина. По принцип карантина се ползва с болничен от личен лекар, а както е известно, първите три дни от него се поемат от работодателя, след което от четвъртия ден застъпва НОИ.

В последните дни управляващите няколко пъти си смениха тезата какво да правят работещите, ако се наложи да излязат в карантина. Първо беше обяснено, че за този период ще има болничен от личния лекар. После здравният министър Кирил Ананиев обяви, че не може да има болничен, а човек трябва да излезе в платен или неплатен отпуск. На следващия ден депутати, сред които и Даниела Дариткова от ГЕРБ, обясниха, че кодекса за социално осигуряване е ясен и за периода се полага болничен. Тъкмо нещата изглеждаха изяснени, премиерът Борисов отново се намеси в темата и скастри българите, че не спазвали дисциплина и ходели да пътуват въпреки заразата, след което искали държавата да им плати карантината. От два дни по въпроса заседават експерти от няколко институции, като евентуално тяхното становище се очаква тази вечер.

След като в понеделник отказа да заеме категорична позиция може ли да се ползва болничен за карантина в настоящата ситуация, социалният министър Деница Сачева също вече е узряла за мнението, че въпросът е решен в Кодекса за социално осигуряване. "По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е да не го правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда. Гражданите заедно с личните си лекари ще могат да вземат най-правилното решение затова дали да излязат в болнични или да си вземат и отпуск“, заяви министърът.

На въпрос дали при необходимост ще бъде направена промяна в Наредбата за отпуски, министърът отговори: „Няма такава необходимост на този етап. Не може да променяме наредбата заради пандемия. Това би означавало, ако има пандемия или епидемия, целият риск да бъде единствено и само за сметка на работодателите“. Накрая Сачева изрази съжаление, че вместо да се обърне внимание и да се говори за здравната профилактика, отново в центъра на темата стояли парите - проблем, забъркан именно от представители на правителството.

Личните лекари обаче са на друго мнение. "Няма как да се позовем на сега съществуващите документи, така че ще изчакаме решението на министерството и на кризисния щаб - дали ще включат това заболяване, и ако да - при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човек наистина е бил на въпросното място", коментираха от националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

КАК Е ПО СВЕТА

Вчера министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Хенкок обяви, че към работодателите във Великобритания са изпратени указания да третират като отпуск по болест карантината, която е разпоредена от медицинско лице. Така всеки работещ, който е в самоизолация, ще получи обезщетение за периода. Във Великобритания има ясни указания към хората, които са пътували в страни с огнища на заразата. Хората, които са били в осемте района на първото огнище на коронавируса в Италия - Кастелджерундо, Теранова дей Пасерини, Бертонико, Сан Фиорано, Малео, Кодоньо, Сомаля и Фомбио, трябва да се поставят под карантина за 2 седмици и да се обадят на горещия телефон на националната здравна система. Хората, които са пътували на север от Пиза, Флоренция и Римини трябва да се самоизолират само ако се чувстват зле. Връщащите се от Иран и южнокорейските градове Тегу и Чонгдо трябва задължително да се изолират за две седмици, дори да нямат симптоми. Пътуващите от Виетнам, Камбоджа, Мианмар и Лаос трябва да се самоизолират, ако имат грипоподобни симптоми.

Още по темата