Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ананиев: Карантината за коронавируса е за сметка на отпуска

Досега лекари и управляващи уверяваха, че ще се издава болничен

25 Февр. 2020Обновена
Илияна Кирилова
Кирил Ананиев хвърли в смут всички с изявлението, че за доброволна карантина трябва отпуск, а не болничен.

Доброволната карантина на хората, които се връщат от рискови райони, на практика ще бъде за тяхна сметка - за нея няма да се дава болничен, а ще трябва да се ползва платен или неплатен отпуск. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев тази вечер, след като два дни лекари и различни представители на кризисния щаб обясняват, че за този период ще се дава болничен от личния лекар.

Това важи за хората, които нямат симптоми, но се връщат от рискови дестинации, обясни Ананиев. Според него тъй като те нямат проява на болестта, няма нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

На въпрос дали това не ощетява работниците, които имат определен брой дни отпуск годишно, Ананиев отвърна, че е най-важно здравето на хората. "А вие представяте ли си каква заплаха може да бъде, ако не остане вкъщи? Първата работа на гражданина, който влиза, е да се обади на своя работодател, че е бил в рисков район и че трябва да бъде 14 дена вкъщи", заяви здравният министър. Той добави, че в никоя държава не е регламентиран законово редът при такъв случай с вирус, който се разпространява за отрицателно време.

Министърът очевидно не желае да реши по друг начин казуса, за да не бъдат ощетени работниците. Според чл. 61 от закона за здравето на задължителна изолация в лечебно заведение подлежат лица, болни и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне. Когато съществува заплаха за здравето на гражданите, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на заразоносители и болни от болести извън посочените, посочва адвокатът и специалист по медицинско право Мария Шаркова. Тя припомня, че при възникване на нови заразни болести с потенциален риск от епидемично разпространение, министърът на здравеопазването може да разпореди:
1. задължителна регистрация, съобщаване и отчет на заболявания извън посочените в този списък.
2. конкретни мерки, ред и начин на надзор в съответствие с епидемичната ситуация.

Доброволната карантина бе препоръчана от премиера Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет вчера. "Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период", призова той вчера. На практика обаче с днешното изявление на Ананиев този призив се обезсмисля, тъй като хората масово ще предпочетат да не губят половината си годишен отпуск заради доброволната карантина.

По-рано днес редица организации предупредиха, че въпросът има нужда от допълнителна регламентация. "Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през което тя е наложена, се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение", заявиха от КНСБ. Според синдиката призивът за "доброволно" поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за "доброволна" изолация, по преценка на физическото лице. Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи, допълват от синдиката. КНСБ призовава компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

Днес Националната пациентска организация също посочи, че липсва яснота за поведението на пътниците, които идват от рискови региони, но нямат симптоми. Такава неяснота съществува и сред българските работодатели относно контактите им с партньори от такива райони, както и към техни служители, контактували служебно или лично с високорискови граждани. Организацията призова МЗ и НЗОК да дадат незабавно задължителни указания към личните лекари и лечебните заведения. "Да се направи информационна кампания, насочена към населението какви профилактични, предпазни и ограничителни действия трябва да се предприемат, както и при какви условия е необходима самоизолация на високорисковия пациент. Тези действия да бъдат съгласувани с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество между държавата, синдикатите и работодателите, с цел намаляване на негативното влияние върху националната икономика", настояват оттам.

След Ананиев, социалният министър Деница Сачева опита дипломатично да обещае, че ще предложи да бъде направено отделно заседание на тристранката и да бъде обсъден национален координационен механизъм, свързан с "доброволната карантина". "Не мога да кажа, че ще променя наредбата за отпуските. Трябва да има координация на национално ниво и по-активно трябав да бъдат включени личните лекари в преценката кога човек трябва да остане вкъщи. Ако всички сега масово излязат в отпуск, също ще има сериозни икономически отражения", коментира тя.

Както е известно, първите три дни болничен са за сметка на работодателя, но следващите се поемат от НОИ. В последните месеци работодатели, синдикати и държава спорят как да се овладеят растящите разходи за временна неработоспособност, въпреки че нито една институция не можа да докаже, че работещите злоупотребяват с болничните. Именно на поредната дискусия по този въпрос здравният министър внесе яснота по въпроса с неплатената карантина.

 

Въпросът с 14-дневната домашна карантина за сметка на годишния отпуск трябва да се обмисли още веднъж и да се предложи...

Posted by Кристиан Вигенин on Tuesday, February 25, 2020

 

КАК Е В ЧУЖБИНА

Казусът с доброволната карантина не е само български. Болните служители имат право на болничен, но здравите служители няма как да получат възнаграждение за периода, в който са отсъствали от работа, посочва Би Би Си. Британската служба за консултации, медиация и арбитраж (Acas) казва, че е "добра практика" работодателят да третира периода на карантина като отсъствие по болест или да се съгласи времето да бъде зачетено като почивни дни. "В противен случай има опасност служителят да дойде на работа, защото не иска да се лиши от заплащане", посочват медиаторите.

Лицензираният институт по персонала и кадровото развитие отива по-далеч и казва, че "има голяма морална отговорност да се гарантира безопасността на служителите на работното място". Оттам препоръчват работодателите да бъдат достатъчно гъвкави да позволят на служителите си да работят от вкъщи. Това обаче е само препоръка и никой няма задължение да ти плати, ако не си болен, посочват експертите.

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Отпадат още десетки удостоверения и свидетелства

19 Февр. 2024

Генералите и Радев обявиха липсата на хора за най-голям проблем

20 Февр. 2024

Васил Терзиев започна чистка в направление „Архитектура“

20 Февр. 2024

Адвокати се разгневиха на прокуратурата за кръга "Божанов"

20 Февр. 2024

Борисов и Тръмп се сравниха с Алексeй Навални

21 Февр. 2024