facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Ананиев: Карантината за коронавируса е за сметка на отпуска

Досега лекари и управляващи уверяваха, че ще се издава болничен
Обновена
17109
 Илияна Кирилова
Кирил Ананиев хвърли в смут всички с изявлението, че за доброволна карантина трябва отпуск, а не болничен.

Доброволната карантина на хората, които се връщат от рискови райони, на практика ще бъде за тяхна сметка - за нея няма да се дава болничен, а ще трябва да се ползва платен или неплатен отпуск. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев тази вечер, след като два дни лекари и различни представители на кризисния щаб обясняват, че за този период ще се дава болничен от личния лекар.

Това важи за хората, които нямат симптоми, но се връщат от рискови дестинации, обясни Ананиев. Според него тъй като те нямат проява на болестта, няма нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

На въпрос дали това не ощетява работниците, които имат определен брой дни отпуск годишно, Ананиев отвърна, че е най-важно здравето на хората. "А вие представяте ли си каква заплаха може да бъде, ако не остане вкъщи? Първата работа на гражданина, който влиза, е да се обади на своя работодател, че е бил в рисков район и че трябва да бъде 14 дена вкъщи", заяви здравният министър. Той добави, че в никоя държава не е регламентиран законово редът при такъв случай с вирус, който се разпространява за отрицателно време.

Министърът очевидно не желае да реши по друг начин казуса, за да не бъдат ощетени работниците. Според чл. 61 от закона за здравето на задължителна изолация в лечебно заведение подлежат лица, болни и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне. Когато съществува заплаха за здравето на гражданите, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на заразоносители и болни от болести извън посочените, посочва адвокатът и специалист по медицинско право Мария Шаркова. Тя припомня, че при възникване на нови заразни болести с потенциален риск от епидемично разпространение, министърът на здравеопазването може да разпореди:
1. задължителна регистрация, съобщаване и отчет на заболявания извън посочените в този списък.
2. конкретни мерки, ред и начин на надзор в съответствие с епидемичната ситуация.

Доброволната карантина бе препоръчана от премиера Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет вчера. "Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период", призова той вчера. На практика обаче с днешното изявление на Ананиев този призив се обезсмисля, тъй като хората масово ще предпочетат да не губят половината си годишен отпуск заради доброволната карантина.

По-рано днес редица организации предупредиха, че въпросът има нужда от допълнителна регламентация. "Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през което тя е наложена, се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение", заявиха от КНСБ. Според синдиката призивът за "доброволно" поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за "доброволна" изолация, по преценка на физическото лице. Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи, допълват от синдиката. КНСБ призовава компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

Днес Националната пациентска организация също посочи, че липсва яснота за поведението на пътниците, които идват от рискови региони, но нямат симптоми. Такава неяснота съществува и сред българските работодатели относно контактите им с партньори от такива райони, както и към техни служители, контактували служебно или лично с високорискови граждани. Организацията призова МЗ и НЗОК да дадат незабавно задължителни указания към личните лекари и лечебните заведения. "Да се направи информационна кампания, насочена към населението какви профилактични, предпазни и ограничителни действия трябва да се предприемат, както и при какви условия е необходима самоизолация на високорисковия пациент. Тези действия да бъдат съгласувани с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество между държавата, синдикатите и работодателите, с цел намаляване на негативното влияние върху националната икономика", настояват оттам.

След Ананиев, социалният министър Деница Сачева опита дипломатично да обещае, че ще предложи да бъде направено отделно заседание на тристранката и да бъде обсъден национален координационен механизъм, свързан с "доброволната карантина". "Не мога да кажа, че ще променя наредбата за отпуските. Трябва да има координация на национално ниво и по-активно трябав да бъдат включени личните лекари в преценката кога човек трябва да остане вкъщи. Ако всички сега масово излязат в отпуск, също ще има сериозни икономически отражения", коментира тя.

Както е известно, първите три дни болничен са за сметка на работодателя, но следващите се поемат от НОИ. В последните месеци работодатели, синдикати и държава спорят как да се овладеят растящите разходи за временна неработоспособност, въпреки че нито една институция не можа да докаже, че работещите злоупотребяват с болничните. Именно на поредната дискусия по този въпрос здравният министър внесе яснота по въпроса с неплатената карантина.

 

 

Въпросът с 14-дневната домашна карантина за сметка на годишния отпуск трябва да се обмисли още веднъж и да се предложи...

Posted by Кристиан Вигенин on Tuesday, February 25, 2020

 

КАК Е В ЧУЖБИНА

Казусът с доброволната карантина не е само български. Болните служители имат право на болничен, но здравите служители няма как да получат възнаграждение за периода, в който са отсъствали от работа, посочва Би Би Си. Британската служба за консултации, медиация и арбитраж (Acas) казва, че е "добра практика" работодателят да третира периода на карантина като отсъствие по болест или да се съгласи времето да бъде зачетено като почивни дни. "В противен случай има опасност служителят да дойде на работа, защото не иска да се лиши от заплащане", посочват медиаторите.

Лицензираният институт по персонала и кадровото развитие отива по-далеч и казва, че "има голяма морална отговорност да се гарантира безопасността на служителите на работното място". Оттам препоръчват работодателите да бъдат достатъчно гъвкави да позволят на служителите си да работят от вкъщи. Това обаче е само препоръка и никой няма задължение да ти плати, ако не си болен, посочват експертите.

47

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

6800 души искат оставката на Ананиев заради детската болница

03.04.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1594 17
Дезинфекцията на работните места става задължителна

02.04.2020

1302 6
Ананиев все пак подписа договора за детската болница

02.04.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5868 8

Коментари

Страници

аман бе

От счетоводител за министър на здравеопазването - толкоз!

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Онаниев, ти си психиатър, бе момче!

Чичо Гошо

Онаниев, усещам как след ден-два ще обикаляш по села и паланки, и ще крещиш "Карантината няма да е за сметка на отпускът, карантината няма ..."! Що му правиш номерца? 

Хумангоид

Не бе, тез гадове, мръсници мръсни жълти пак Му правят номерца. Утре ще им обясни кое е болничен и кое - не. Гиди мискини такива.

juka

Няма да има карантина. Никой частник (примерно туристическа агенция,  чийто служители водят групи до Италия) няма да даде служебен отпуск и никой служител няма да се лиши от част от отпуска в името на някаква си дисциплина. Всеки ще ви излезе с аргумента, че шанса е малък и "дай боже, всичко да се размине". 

 

Nick F

Така се случва когато сложат "финансист" да управлява здравеопазването. 

VBA...

То пък един финансист!

 Защо в това водещо(т.е.едно от важните) министерство се назначават такива минд......ли,

 които карат обикновенните хорица да нямат вяра на лекари и мед.сестри, да им посягат, да ги ругаят

  и обиждат. То не бяха пръстови отпечатаци, злоупотреба с детски ваксини, бързо забравеното

  електронно здавеопазване и новото 20...от финансиста за двуседмечният безплатен карантинен срок.

 Примерите са безброй които се правим, че не помним.

 

 

inventus

Искам 14 дена карантина щото снощи сънувах китаец. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Китаец става. Само да не е номерът на китайката!

ppipi7766

Ако пък случайно се разболеят да си плащат лечението независимо дали са осигурени.

Щом са имали пари за ваканция ще намерят и за лечение.

Дебил! 

Да си намира тъпанче и да тръгва по мегданите да вика.

dobadoba

Не е смешно...

Дай Боже да се затопли по-рано, паля свещ.

⚓️

trunk

 Ти и клада да запалиш си е все тая - у лево .

dobadoba

trunk,

Не знам твоята религия, но уважавай тази на другите!

Не богохулствай, моля!

⚓️

За протокола: дядо Боже си знае работата.

trunk

Нямам идея , каква ти е религията но щом решаваш проблемите с палене на свещи . Жив и здрав ,началника си знае работата . Е ба си глупостите.

VAERINGJAR

Така се случва когато сложат "финансист" да управлява здравеопазването.

Мхм. Кофтито е че и лекарите дето ги пробваха на неговата длъжност се справиха също толкова "успешно". Значи изводите както винаги са два:

 

           1.  Или Системата е сбъркана, или

           2. - Чиновникът когото Системата издига на съответната длъжност е неподходящ

 

Въпрос към статуквокрепителите :

 

           "Колко Чиновници трябва да се сменят, за да разберете ноторният факт, че СИСТЕМАТА Е СБЪРКАНА ???

Шужи бори

Както правилно е отбелязано в долната статия - "тъпотията е по-страшна от вируса"

Ако наистина остане така - карантината да се приспада от отпуската - то това не е за оставка, това си е за бой с пръчки по голия гъз, както и затвор, защото е чисто криминално деяние.

Не съм убеден обаче, че тази идея се е родила в главата на този чичка. Откъм човеконенавист много ми лъха на Менда или на Владко с мозъчето гладко (една и съща душа в две тела)

Васик

Решението е 15 дни доброволен труд на зайчарника на Бойко Борисов. Там хората ще бъдат в доброволна изолация

VBA...

В пандела с тежък режим, зайчарника е фантазия.

segal

Какви отпуски, какви карантини? Тука е земята на "Я не сакам да съм добре, я сакам на Вуте да му е зле!" 

slavabg

Смятайте колко са опоскали държавата покрай тия Ф ки, щом едни болнични ги затрудняват.. 

Weed361

Министърът защо не е прочел малко по-надолу?

 

Закон за здравето

"чл. 61...

(4) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Изолация и лечение на болни от заразни болести извън посочените в ал. 1 може да се осъществяват в домашни условия след преценка на съществуващия епидемичен риск от лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или специалист по инфекциозни болести"

 

има и Наредба за медицинската експертиза, приета с ПМС № 120 от 23.06.2017 г. :
"Чл. 6. (1) Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; КАРАНТИНА ; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на карантиниран член от семейството..."

 

Ако личният лекар или друг лекар прецени може да издаде болничен лист, като в полето причина запише код 12 - КАРАНТИНА

 

 

Сичко е шес

?

Ако съм на мястото на министъра, бих ти предложил място в министерството.

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

Weed, бравос за цитата!

Сега за да замаже очите на 80-те процента министЕрО ще светне Тиквоний и той за благодарност ще му бие два чембера, че му "прави номерца" и лично Той ще разпореди да се узакони болничен като КАРАНТИНА.

Така Бай Член пак ще излезе целиО в бЕло (е, за 80-те процента, де...) и 'сичко ще е шеС!

Justinian2
снимка на Justinian2

Абсурд ! Докторът е твърде компетентен за да бъде началник ! ?

Мицо

Ахахахахахахахахахахахахахахахахаха :-)

Направо не ми се мисли как ще се н@сере администрацията Му при първия потвърден случай на коронавирус в територията...

KTP

Определено се вижда че ПАРИТЕ са по-важни от живота и здравето на хората... 

Най-доброто което Шайката може да роди са призиви от сорта на "Дайте да дадете /от отпуската си/" за да спестим некой лев от болнични... а колко ще спестите ако пламне и България? Колко ще са загубите по БВП? Колко ще са жертвите не питам, щото това едва ли ги интересува... но то нали предимно пенсионери таковата, сигурно Влатко си прави тънки сметки как шъ спести и от пенсии после...

Но едва ли. Просто са тъпи. 

Воден прах

О, свещена ГЕРБота...

Slava
снимка на Slava

Да, отпуски за екскурзии имат, а после за карантина - дайте ни болнични, които да платят всички работещи. Който няма платен отпуск, ще си вземе неплатен.

Сичко е шес

Като тръгне епидемията и тук, Той лично ще изрита министера и ни лук ял, ни лук мирисал.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Неволята барцилонска вика на помощ коронавируса.

Но май от дръжмишапката ще стане майка плаче.

Коронавирусът разболява и членове на ОПГ, щото.

 

Айде да видим кой ще е гламав да излезе в карантина или да се остави да го водят в инфекциозното? Та хем да остане без доходи, хем ако има само лека настинка, да го заразят с кой знай още какво  -- може би направо с Ковид19.

 

И кой, питам, ще лекува българските болни от новия коронавирус?

Останаха ли у нас специалисти или успяхме всички да прогоним?

 

Ето какъв човек загубихме, примерно:

https://www.ott.nih.gov/opportunities-inventor/Dim...

https://scholar.google.bg/scholar?q=%22d.s.dimitro...

"Загубихме", защото никой не потърси връзка с него вече  30 години.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×