Медия без
политическа реклама

Личните данни на 66 000 души се оказаха безпризорни в бивша болница

Институциите са наясно със ситуацията с белодробния диспансер в Радунци, но охрана все така няма

05 Февр. 2022
Разположена край планинското селце Радунци, далеч от полицията и хорското множество, болницата е обект на постоянни набези.
Личен архив
Разположена край планинското селце Радунци, далеч от полицията и хорското множество, болницата е обект на постоянни набези.

65 951 се оказаха хората, чийто лични данни са били оставени без надзор в затворения белодробен диспансер в старопланинското село Радунци. От тях 62 332 са пациенти и 3619 персонал. Данните бяха съобщени пред "Сега" от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Става дума за изоставени здравни картони, документация за прегледи, от трудови правоотношения и т.н. Комисията констатира, че данните са били "общодостъпни за неограничен кръг външни лица".

В серия публикации миналата година "Сега" описа съдбата на диспансера, който някога е бил най-голям на Балканите. Той фалира през 2015 г. , а до есента на 2020 г. е бил пазен от охрана. След свалянето й стартират многократни набези, като местният жител Валентин Недков започва да я пази доброволно. А има доста какво да пази - вътре в сградата са били изоставени огромни количества техника, оборудване, документи... На многобройните жалби първоначално реагира единствено КЗЛД. После доброволци проявиха съпричастност и няколко пъти почистваха помещенията. Накрая се появиха и здравните власти, за да приберат документите.

До момента не се знаеше точният брой на хората, чиито лични данни са били изоставени - очевидно никак не са малко. А развитието на ситуацията е, че КЗЛД е издала два акта за административно нарушение. Санкцията за Министерството на здравеопазването, собственик на болницата, е 60 000 лв. Наказателното постановление е обжалвано. От Софийския районен съд съобщиха, че санкцията за ликвидатора Станимир Комбалов е 6 000 лв., като той също обжалва.

През декември се проведе поредният неуспешен търг за продажба на болницата. А на място, въпреки че институциите са наясно с положението, все така липсва охрана. "Набезите продължават с още по-голяма сила, краде се имущество, което би трябвало да се продаде, за да се покрият дълговете", съобщи Недков. Според него в сградата има още документи, които здравните власти обещали да доизнесат, но не го направили.

Още по темата: 

Радунци е сюрреалистична приказка. В тоалетната на китната селска гаричка стоят отворена паста за зъби и четка – сигурен знак, че гарата се ползва единствено от началника й. По-нагоре се разположени седем. панелни блока. В тях живеят тридесетина души.
Бригади доброволци ще се стекат днес в старопланинското село Радунци, за да опитат да почистят изоставения белодробен диспансер. Те бяха трогнати от статията "Сън наяве: човек става държава", публикувана в "Сега".
Неработещият от 5 години белодробен диспансер в мъглижкото село Радунци предлага покъртителни гледки. Мухъл и влага унищожават изоставени здравни досиета на хиляди пациенти, личат запалени от крадци документи.

 

Още по темата