Медия без
политическа реклама

Денков: Нормално е да има челен сблъсък за меморандума

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС говорят за разговори, докато взаимно се атакуват

22 Февр. 2024Обновена
EPA/БГНЕС
Премиерът Николай Денков счита сблъсъка по поставените от ПП-ДБ теми за нормален.

След първоначалната остра реакция на външния министър и вицепремиер Мария Габриел по предложения от ПП-ДБ меморандум за бъдещето на кабинета и двете страни говорят за срещи и не бързат с коментари за предсрочни избори. Взаимните нападки между партньорите в управлението обаче не спират. 

"Нормално е когато се иницира политическо обсъждане по важни теми да има челен сблъсък", коментира в началото на днешното заседание на кабинета премиерът Николай Денков в присъствието на Габриел. "Важно е да се продължи напред", коментира Денков. По-рано в ефира на bTV Лена Бориславова определи като свръхреакция позицията на Габриел по меморандума. 

"ПП-ДБ не е поставила ултиматум с предложения меморандум за ключови въпроси в управлението, поканихме ГЕРБ за разговори. Още в първите 10 реда е записано, че това е предложение за разговори. Отиването към предсрочни избори е неподходящо, защото проблемите, които поставяме, ще си останат нерешени, заяви Бориславова.  „Не разбирам откъде дойде тази свръхреакция. Какво предлага меморандумът за регулаторите – без политически лица, с прозрачна процедура. Нека ГЕРБ да кажат дали продължават да искат плаващи мнозинства, дали стоят зад изказаното през декември предложение за разпределение на квоти 1/3 за ДПС, 1/3 за ГЕРБ, 1/3 за БСП“, каза Бориславова. Според нея в меморандума няма квоти, а механизъм за носене на отговорност, ако се предлагат кандидати на други партии. 

"В обществото е натрупана нетърпимост към тайно договаряне на регулатори, парцелиране и избягване на отговорност. Нетърпимо е да избираме и регулатори с плаващи мнозинства. В момента регулаторите са 100% на ГЕРБ и ДПС", каза Бориславова.  На въпрос не е ли Габриел по-квалифицирана да остане начело на външно министерство Бориславова обясни, че след като премиерът Денков може да управлява всички сектори, ще се справи и с този. Бориславова обаче допусна, че ПП-ДБ могат да отстъпят за външно министерство. "По другите важни теми, ако постигнем то едва ли външно министерство ще бъде такъв препъни камък", коментира тя. 

"Самият меморандум съдържа текст, в който се казва, че ако не се постигне съгласие, ще се върви към избори 2 в 1. Те казват – това е начало на разговор. Самият начин, по който се случва всичко, говори за опит за манипулация, но не и добронамерено отношение", коментира депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. Тя бе категорична, че за реда за запълване на регулаторни органи се предлага абсурден механизъм. 

"Говорят се абсолютно неверни неща. Голяма част от хората в регулаторните органи трябва да бъдат избрани по закон с мнозинство от 160 гласа. Тези гласове няма как да бъдат събрани с депутатите на ГЕРБ и ПП. Не трябва да се предефинира и кои партии правят номинации", коментира Сачева. Според нея е недопустимо службите и съдебната власт да се делят политически на квоти или да се определят от политици въпроси като вътрешната организация на прокуратурата. Тя оспори и твърденията, че регулаторите в момента се управляват от хора на ГЕРБ и ДПС, като даде пример с шефа на КЕВР Иван Иванов. "Защо ПП забравят собственото си поведение като например излъчването в ръководството на БНБ на политическо лице като Андрей Гюров", каза Сачева. Според нея е лицемерно и уверението, че ще има прозрачност и проверка на интегритета на кандидатите за регулаторни органи. Къде отиде изискването за прозрачност при смяната на шефа на АДФИ. Без никакви консултации се обявява, че ще сливат НАП и митници", даде пример Сачева.

В ГЕРБ не считат за приемлив и начина, по който е започнала да се води външната политика и считат, че в момента тя е на два гласа. "Какво се случва? България се сдоби с няколко външни министъра. Само преди 5 дни Габриел се върна от Франция, където имаше официално посещение. Премиерът също отиде там. Пътува и министърът на финансите - в САЩ, Мюнхен, Париж", каза Сачева. 

Сачева обаче не отговори конкретно дали се върви към предсрочни избори и възможно ли е ново правителство в рамките на мандата на настоящия парламент. "Знаете, че в политиката всичко е възможно.  За нас е важно да се поема политическа отговорност и да е ясно кой иска стабилност и кой тласка към избори", каза Сачева. Тя допълни, че на симпатизантите на ГЕРБ им е омръзнало да търпят незаслужени упреци и избори 2 в 1 е нещо, което е очаквано от тях. 

Като попската работа

Пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се е запознал с меморандума. Вчера той скастри ПП-ДБ, че се е наложило външният министър Мария Габриел да му чете части от въпросния меморандум по телефона.  Самата Габриел пък се изказа остро за документа на дясната формация по време на брифинг във МВнР. Тя заяви, че исканията на десницата са политическа търговия с цел разпределяне на държавата в разрез с Конституцията.

''Запознах се вече с меморандума и ми е като попската работа. Един поп казал: ''Няма да гледате какво правя, ще слушате какво говоря'', каза Борисов. Той цитира, че според документа кандидатурите за регулаторите ''трябва да бъдат прозрачни, непартийни, неярки експерти''. След което изреди няколко от досегашните кандидатури на ПП-ДБ - депутатът Станислав Тодоров за шеф на КЕВР, депутатът Петър Петров за зам.-шеф на ДАНС, депутатът Андрей Гюров за шеф на БНБ.  ''Виждате ли колко непартийно, прозрачно, експертно'', попита с ирония Борисов. 

Герберският водач изрази разочарованието си от ПП-ДБ, ''защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха "против", което не е добър знак", каза още Борисов. ''Чрез своите говорители те пръскат в общественото съзнание, че са борци за чистота.  Нито един от тези принципи не е спазен'', каза Борисов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви пред журналисти в парламента, че ''трябва да направим крачка напред в промяната на институциите, които всички искат отдавна''. ''Да се откажем от политическото начало в регулаторите'', призова Петков. Съпредседателят на ПП-ДБ обаче не отговори на въпрос на репортери дали крачката напред за регулаторите означава крачка назад от казуса с това кой ще оглави външно министерство. 

СПОРНИЯТ ТЕКСТ ЗА КВОТИТЕ

"При спазване на принципите в параграф 2.2 за политическа неутралност, страните ще осигурят постигането на равно
разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Случаите, в които някоя от страните предложи да бъде избран кандидат на друга парламентарно представена партия, се отчитат за номинация на съответната страна, която прави предложението, и не водят до промяна на съотношението между страните." Това е точният текст от меморандума, предизвикал най-много спорове. 

Ключови думи:

ротация, Мария Габриел