Медия без
политическа реклама

Културното министерство не е разрешило супермаркет в Халите

"Не можем да забраним търговията, но можем да гарантираме опазването на сградата", казват от МК

29 Юли 2021Екип на Сега
Фейсбук на Централни Софийски Хали
Централните Софийски Хали са паметник на културата с национално значение

Към настоящия момент културното министерство не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по Централните хали в гр. София. Това съобщиха от културното министерство (МК) във връзка с появили се информации в медиите относно бъдещо преустройство на Халите. 

Става дума за желанието на немската верига "Кауфланд" да превърне Халите в част от веригата си супермаркети. Тя е подписала предварителен договор за покупка на обекта, който е частна собственост от 1999 г. - на изрелската компания "Аштром", но сделката ще се осъществи само, ако й бъде разрешено да преустрои сградата, която е паметник на кулутурта. Към момента такова разрешение няма, става ясно от обясненията на министерството.

Обектът е бил обсъждан за втори път на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към МК на 19 юли (подробности по разгледания инвестиционен проект могат да се проследят в YouTube канала на министерството на културата: https://www.youtube.com/watch?v=vFdUwDt4JZ0). Преди това, той е разглеждан на заседание на Специализирания съвет на 26 февруари т.г., който е препоръчал на културния министър да не съгласува инвестиционния проект в представения вид, с изисквания за преработка. По отношение на процедурата на този етап предстои експертният съвет да предостави за утвърждаване на министъра протокол с решение от заседанието си на 19 юли, казват от МК.  

Оттам подчертават, че след последното заседание на експертния съвет все още няма съгласувателно становище. "Към момента в предложения проект не са изпълнени всички предписания на НИНКН. А докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване. НИНКН няма законова възможност да забрани функционирането на сградата като търговски обект, но има механизмите, които да гарантират нейното опазване", казват от екипа на служебния културен министър проф. Велислав Минеков.

По информация на "Медиапул" основният препъни камък в проекта на "Кауфланд" е рампата за зареждане на магазина - тя е направена преди 50-60 години и е за малки камиони, а не за тези, от които зарежда германската компания. По тази причина тя предлага удължаване на рамката или нова покривна плоча, с която обаче ще се повдигне сегашното ниво и ще се промени симетрията на емблематичната сграда. Спорове има още и около щандовете и ескалаторите в Халите. Извън всичко това обаче стои и въпросът как превръщането на тази историческа сграда в супермаркет ще промени облика на историческия център на София, и не на последно място как това ще промени трафика в района.

Вчера започна петиция "Не на Кауфланд в Халите", призоваваща за запазване на сградата като закрит пазар за дребни търговци. Към момента тя е подписана от близо 1500 души.

 

СТАТУТ

От МК поясняват, че според регистъра на недвижимите културни ценности и архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) статутът на сградата на Централните хали е обявен през 1995 г. като "архитектурно-строителен паметник на културата с категория „местно значение”", а според Държавен вестник от 1988 г. - като "архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение”. Съгласно преходните и заключителни разпоредби на Закона за културното наследство пък сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Имотът освен това попада и в границите на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец", като за него са предвидени режими на опазване.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?