Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ дължи 30 хил. лв. по загубено дело за конфискация

4 години комисията води производство за отнемане на имущество срещу семейство, на което сега дължи обезщетение

"Демократична България" внесе законопроект за преструктуриране на ръководената от Сотир Цацаров КПКОНПИ и уволнението му, но краткият живот на 45-ото Народно събрание няма да стигне за разглеждането му.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Демократична България" внесе законопроект за преструктуриране на ръководената от Сотир Цацаров КПКОНПИ и уволнението му, но краткият живот на 45-ото Народно събрание няма да стигне за разглеждането му.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати общо 30 хил. лв. обезщетение по поредно дело по Закона за отговорността на държавата, видя "Сега" в деловодните регистри. Решението е окончателно, след като по него в края на март се е произнесъл и Върховният касационен съд. Преди това делото е гледано от Окръжния и Апелативния съд в Бургас.

Делото за обезщетение е заведено от съпрузите Н. Г. Д. и Д. Г. Д., срещу които е водено дело за конфискация, приключило с отхвърлянето на иска на комисията. 

Н.Д. и съпругата му стават обект на проверка от комисията за конфискация, която сега е част от КПКОНПИ, през 2011 г. Причината е присъда срещу Н.Д. от 2008 г. за това, че през октомври 2001 г. в Казанлък е придобил, държал и предал самоделно взривно вещество - тротил.

Освен срещу Н.Д. и съпругата му, проверката на комисията за 25 години назад е насочена и срещу сина му от предишен брак, както и срещу фирмата на жената, която стопанисва един от известните ресторанти в Ямбол. Върху цялото имущество на семейството са наложени запори и възбрани. През август 2011 г. комисията внася в съда и искане за конфискация на имущество за 332 417 лв., което според нея е придобито от престъпна дейност. Две години по-късно процесът приключва на първа инстанция - комисията губи. Съдът приема, че семейството е доказало законни източници на средства и достатъчно доходи. Съдът обяснява още, че комисията не е доказала пряка или косвена връзка между престъпната дейност и придобитото имущество. Комисията обжалва на още две инстанции, но в началото на 2015 г. окончателно губи делото.

Съдиите, които разглеждат исковете на семейството за компенсации, приемат, че когато срещу някого се води проверка за имущество, тя е за 25 години назад, спрямо него се налагат обезпечения и се предявяват искове за конфискация. Това създава притеснения и тревоги, неудобства от икономически, социален и битов характер. Магистратите обясняват, че са доказани негативните въздействия на незаконните действия на комисията върху психиката на съпрузите. Действията на комисията са променили начина на живот на двамата и са ги поставили в затруднение да покриват нуждите си.

В доклада на КПКОНПИ за 2020 г. е записано, че  "по силата на влезлите в сила през 2020 г. решения по реда на ЗОДОВ комисията е осъдена да заплати на страните в производствата обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди в общ размер на 33 000 лв." Както "Сега" писа неотдавна, осъдителните решения срещу ръководената от Цацаров комисия са за много по-голяма сума. Още през март "Сега" попита КПКОНПИ откъде идва разминаването, но така и не получи отговори. А отговорност на Цацаров за неверния доклад, представен и пред парламента, няма кой да потърси.

В официалния отчет на оглавяваната от Сотир Цацаров Антикорупционна комисия КПКОНПИ има неверни данни за обезщетенията, които институцията е осъдена да плати заради свои грешки.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата