Медия без
политическа реклама

Калин Стоянов неправилно е уволнил висш полицейски шеф

Адвокат на освободения Васил Костадинов е бившият вътрешен министър Иван Демерджиев

05 Юни 2024
Васил Костадинов (вдясно) и Иван Демерджиев
БНР
Васил Костадинов (вдясно) и Иван Демерджиев

Административният съд в Пловдив отмени заповедта от 13 октомври 2023 г. на вътрешния министър Калин Стоянов, с която той уволни дисциплинарно бившия началник на областната дирекция на МВР в Пловдив Васил Костадинов като незаконосъобразна и неправилна, съобщи съдът.

Уволнението беше заради случая с убийството в Цалапица. Адвокат на Костадинов е бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. Именно последният бе предшественик на Стоянов като МВР-шеф и не крие критичното си мнение за него.

Според съда дисциплинарното производство срещу Костадинов е проведено при допуснати съществени закононарушения. което е довело до недопустимо ограничаване правото му на защита. Освен това изводът от страна на Стоянов за умишлено извършено тежко дисциплинарно нарушение не се подкрепя от фактическата обстановка и хронологията на събитията, смятат магистратите. Съдът заключава, че заповедта е неправилна и незаконосъобразна, заради което я отменя. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Веднага след уволнението си, Костадинов разкри, че в МВР има специално звено, създадено към вътрешния министър, в което към онзи момент е имало 10 освободени от постовете си началници и което го наричат „изолатора“. Въпросната структура е по линия на специална разпоредба от Закона за МВР, каза още той тогава

Става дума за звено, което съществува от последните години, което се води към самия министър и в него обикновено изкарват по 6 месеца махнати началници. С изтичането на този срок, който е нещо като 6-те месеца в разпореждане в армията, обичайно въпросните началници или ги пенсионират, или ги махат окончателно или ги местят на по-ниски длъжности.

Костадинов обяви, че в специалното звено към вътрешния министър са назначени повечето освободени областни директори на полицията. Самият той е бил в звеното около месец и половина. Костадинов обяви, че помни как са ходили на границата, за да инспектират как се противодейства на мигрантския натиск. Той съобщи, че работното място на хората от звеното е било в района на Академията на МВР, а заплатата - малко по-ниска от тази на директор на областна дирекция

"Тогава, когато аз бях, в звеното бяхме осем отстранени полицейски шефове. Сега не съм сигурен дали не са и 10. Там са бившите директори на дирекциите в Пазарджик, Благоевград, Смолян, Ямбол", добави той. "Служителите в това звено са на пряко подчинение на министъра", подчерта Костадинов. 

Васил Костадинов бе уволнен дисциплинарно – формално заради допълнително възнаграждение за служител от РУ-Стамболийски (14 лв.), а неофициално заради убийството в Цалапица и бягството от България на основния заподозрян за него.

Действията на полицейските служители, работили в Цалапица, са достатъчно отговорно извършени, така че в максимално кратък срок да се установи извършителят на престъплението, смята обаче Костадинов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?