Медия без
политическа реклама

Кабинетът промени статута на Паметника на Съветската армия

По предложение на областния управител той вече е частна държавна собственост

02 Авг. 2023
След решението на СОС за демонтажа на ПСА от БСП организираха шествие в негова защита.
След решението на СОС за демонтажа на ПСА от БСП организираха шествие в негова защита.

С решение на Министерски съвет статутът на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София се променя от имот публична държавна собственост в имот частна държавна собственост, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е взето по предложение на областния управител на София Вяра Тодева, в чието управление е имотът. Той трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост, съобщават още от кабинета. 

Много е вероятно решението на Министерски съвет да е свързано със скорошното искане на Столичния общински съвет за премахването на монумента от територията на Княжеската градина. През март с гласовете на ГЕРБ и "Демократична България" СОС възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от областния управител на София да премести паметника извън центъра на града. В подкрепа на доклада гласуваха още Борис Бонев от „Спаси София“ и общинарите от ВМРО, а тези на „Атака“, която е другата част от националистическата коалиция в СОС, се обявиха за "въздържали се". Против гласува групата на БСП, като част от нейните съветници участваха в организираните протести срещу решението на общинския съвет.

С приетото решение СОС поиска още „областният управител на София област да предприеме всички необходими фактически и правни действия по изпълнението на първото решение“.  Преди няколко седмици правителството назначи за областен управител на София Вяра Тодева, която сега внася одобреното от МС предложение. След нейното назначение кметът на район "Средец", на чиято територия е Паметникът на Съветската армия- Трайчо Трайков, написа във "Фейсбук", че "преместването на МОЧА (както също е наричан паметникът) е на разстояние един подпис на Вяра Тодева".

Освен да бъде демонтиран, през март парламентът на София възложи още на главния архитект Здравко Здравков да организира архитектурен конкурс, с който зоната около паметника да се отреди за „широко обществено ползване“.

Новината от правителството накара проруската партия "Възраждане" да обяви, че ще брани с дежурства мразения от столичани паметник от демонтиране.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата