Quantcast
Изслушването на Минеков се обърна на скандал за милиционери и Дарвин | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Изслушването на Минеков се обърна на скандал за милиционери и Дарвин

Съюзът на издателите в България обвини Йордан Цонев, че лъже
Обновена
7 060
Пленарно заседание на 47-мо Народно събрание

Пленарно заседание на 47-мо Народно събрание

Posted by Народно събрание на Република България on Tuesday, December 7, 2021

Очаквано изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков за действията му, засегнали в-к "Труд", станаха повод за тежка дрязга в Народното събрание. Минеков беше повикан пред депутатите на първото им истинско работно заседание по искане на ГЕРБ-СДС, чиито представители организираха акция в подкрепа на медията.

Първи атакува министъра депутатът Любен Дилов-син. "Министър на културата, предвождащ полицаи, е когнитивен дисонанс. В журналистическата си практика съм виждал неведнъж милиционери, които желаят да бъдат културни министри. Но културен министър, който мечтае и се държи като милиционер, виждам за пръв път", обяви той, аплодиран от колегите си в парламентарната група. И препоръча на Минеков да разрешава споровете си с медиите чрез съда, а не чрез полицията. "Вашите действия бяха, меко казано, некултурни. Не ги наричам цензура, защото цензурата изисква известно усилие, може би някакво размишление, преценка", упрекна Дилов министъра. Сравни го и с шефа на МВР Бойко Рашков.

"Този дисонанс вероятно ще трябва да бъде обясняван в продължение на три дни на г-н Бойко Борисов, за да разбере за какво става дума. Ще трябват усилия", язвително отвърна на свой ред Минеков. А сравнението с Рашков коментира така: "За мен това е чест, за мен това е награда." Той се съгласи, че свободата на словото изисква извънредни заседания на парламента, както ГЕРБ-СДС беше поискала. Но попита защо бившите управляващи не са настояли за същото, когато по тяхно време беше безпрецедентно спрян сигналът на БНР. "Защо нямаше извънредно заседание, когато издания като "Прас Прес" бяха поставени в ъгъла и спрени от разпространение, и трябваше да си ги набавяме като едно време във Франция на дьо Гол?", попита Минеков и изреди редица други случаи, при които бившата власт имаше проблеми с медии и журналисти.

Интересно е, че първата реакция дойде от ДПС. Депутатът от движението Йордан Цонев "добронамерено", по думите му, се обърна към председателя на парламента Никола Минчев, че е трябвало да направи забележка на Минеков за изказването му. Далеч по-радикален беше Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който обяви изявлението за скандално и поиска от Минчев да изгони министъра от пленарната зала за неуважение към парламента. Шефът на Народното събрание подмина настояването му.

От ПП първи зададоха въпрос - защо културното министерство не е изчакало приключването на съдебното обжалване преди да действа. Минеков отговори, че столичният административен съд с две определения от 22 и 30 ноември е отхвърлил искането за спиране на изпълнителното производство, внесено от фирмата "Южен кръст" - наемателят на помещенията, в които се разполагаше "Труд". И подчерта, че ведомството му няма никакви отношения със самата медия, а само с дружеството, което е наело имота на министерството.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС настоя Минеков да обясни кога е пратил фактури за плащане на "Труд". "Вие отново ме питате за "Труд", с който ние нямаме отношения. Когато зададете въпроса си правилно за това чии са задълженията, аз ще ви отговоря с удоволствие", поряза го министърът.

Десислава Атанасова: Минеков, вън!

Тогава дойде редът на ДПС да зададе въпрос. Йордан Цонев обяви, че движението се отказва от участие в изслушването заради "наглото държание" на Минеков. Според Цонев всички проблеми, свързани с медии в миналото, са били обсъждани в парламента, а шефът на културното ведомство е демонстрирал невежество и неопустимо поведение. "Минеков, вън!", реагира по-яростно Десислава Атанасова, водачът на депутатите на ГЕРБ-СДС.

Огъня допълнително разпали зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, който се поинтересува дали има други имоти на културното министерство в сходно положение. Така разговорът беше насочен към партийната централа на ГЕРБ в НДК, която Минеков се закани да изхвърли от сградата. Министърът обяви, че по сметки на ведомството му, то е загубило, заради по-ниската цена, на която партията го е ползвала, цели 6 милиона лева досега. "Ние си възвърнахме откраднатата държава", премина към политическо изказване той. "Моля по същество, без коментари като откраднатата държава", пресече го Никола Минчев.

За интелектуалното развитие и уличната отговорност

От ГЕРБ-СДС се хвърлиха върху съветника на министъра Светослав Трайков, чието име изникна около казуса. Бившите управляващи го обвиниха, че е криминално проявен и дори, че трови улични кучета. "Въртят се измислени обвинения, но при едно интелектуално развитие от този тип това е напълно нормално", отвърна Минеков и даже спомена името на депутата Маноил Манев. Шефът на парламента го прекъсна предупредително няколко пъти, което не попречи на министъра да добави: "Наблюдавайки всичко това, мисля, че Дарвин е бил прав".

Очаквано реагира засегнатият Манев: "Ако бяхте уличник, на улицата за обиди се дължи отговорност. Ако бяхте обикновен гражданин, за това се ходи на съд. Ако бяхте депутат, щяхме да си говорим от тази трибуна. Вие обаче сте служебен министър, никога не сте ходил на избори, никой не ви е дал никакво доверие."

Финални коментари

Андрей Гюров, който води групата на ПП, обобщи, че в случая става въпрос за неизчистени задължения, а не за свободата на словото. Той призова казусът да се реши по начин, който да защити интересите на българската държава.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС обвини министъра, че умишлено е предизвикал скандал, и го определи като некомпетентен. И заяви, че сега очаква да се подходи по същия начин към всички длъжници на ведомството - с полиция и изгонване.

А Йордан Цонев прехвърли темата към медиите на бизнесмена Иво Прокопиев, с когото движението враждува, и обяви, че те ползват имоти на икономическото министерство. "Вдигнахте много високо летвата с думи за морал, почтеност, за спазване на конституцията и законите. Щом сте я вдигнали, ние сме готови да скачаме. Скачайте и вие. Днес не скачахте", каза той по адрес на ПП.

"Свободата на словото беше брутално убита и изнасилена от появата на ГЕРБ във властта ... Хубаво е понякога да мълчите, защото изглеждате не просто глупаво, а ужасяващо", обърна се към бившите управляващи Тошко Йорданов.

Костадин Костадинов от "Възраждане" пък обърна вниманието към собствената си партия, която в един момент се намираше под угрозата да загуби регистрацията си по искане на прокуратурата.

 

Съюзът на издателите обвини Йордан Цонев, че лъже 

 

„Знае ли г-н Кирил Петков, че Съюзът на издателите на Иво Прокопиев ползва сграда на Министерството на икономиката най-вероятно на преференциални цени ?.“ Това заяви от парламентарната трибуна днес депутатът от ДПС Йордан Цонев. От тази трибуна неведнъж са произнасяни лъжи. Твърдението на г-н Цонев обаче е лъжа, която лесно може да бъде опровергана. Съюзът на издателите в България, който не е на г-н Прокопиев, а е обединение на медии, които се подчиняват изцяло на критериите за почтена и професионална журналистика, никога не е ползвал държавни имоти на преференциални цени, както и няма никакви неизплатени задължения, се казва в декларация на съюза, подписана от председателя й Светлана Джамджиева. " Откакто този Управителен съвет ръководи Съюза – повече от 10 години, той използва за своята работа единствено и само частни офиси, както е и в момента. Очакваме от г-н Цонев извинение, с надеждата то да бъде поднесено от парламентарната трибуна, както е редно да направи всеки почтен човек, ако сбърка, а не използва парламента за разчистване на лични сметки ", заключава Джамджиева.

Още

Почина скулпторът Величко Минеков

02.08.2022

5196
Отчетът на Гешев: нулева борба с корупцията
Гешев: Нямам личен интерес да проверявам Пеевски

21.07.2022

Обновена

6904