Медия без
политическа реклама

Осъденият от 3 държави Евелин Банев-Брендо сам влезе в Софийския затвор

МВР проверява как е влязъл в България и не изключва да се е предал, за да се скрие от врагове

24 Юни 2024Обновена
Евелин Банев - Брендо (вдясно) се появи в Софийския затвор с огромен сак и със силно желание да започне да изтърпява присъдата
Скрийншот видео Флагман
Евелин Банев - Брендо (вдясно) се появи в Софийския затвор с огромен сак и със силно желание да започне да изтърпява присъдата

Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се предаде доброволно на полицията тази сутрин около 7:30 ч. Той е направил това пред затвора в София, каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова пред медиите.

Той е бил заедно с адвокат. След това е транспортиран до Съдебната палата, където са извършени процедури по установяване и привеждането му в затвора, посочи Павлова.  Банев бе обявен за международно издирване през 2018 г., припомни тя и каза, че той започва да търпи присъдата при първоначален строг режим. 

Само часове след като се предаде, той мина през прегледи в МВР-болница и веднага след това бе настанен в килия в Софийския затвор.

И до момента не е ясно как Брендо се оказва в България, как е влязъл у нас, как е минал така пазените граници и как се е озовал чак пред затвора.

 

Полицията разследва как издирваният Евелин Банев - Брендо е влязъл в България, за да се предаде сам в затвора. Това съобщи на брифинг директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков часове след като Брендо се предаде.

"Тази сутрин в 7.30 се яви на входа на софийския затвор с неговия адвокат. Беше с лична карта с изтекъл срок. Има да изтърпява присъда "лишаване от свобода" от 6 години. Освидетелства се в МВР-болница и ще бъде въдворен в затвора, където ще изтърпи наказанието си", посочи Илков. По негови думи се разследва начинът, по който Банев е влязъл у нас - дали с подправени документи или през зелена граница.

На този етап Банев не дава конкретни обяснения. На въпрос дали може да се е прибрал, защото има опасност за живота му след провалени сделки за наркотици, Атанас Илков отговори, че тази хипотеза не се изключва.

"Местата за лишаване от свобода са едно добро място някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които има някакви неуредени взаимоотношения. Към настоящия момент обаче не можем да кажем дали това е причината", каза Илков.

Изведнъж по случая с Брендо се активизира и прокуратурата, която пусна дори официално съобщение. Оттам обявиха, че на 24.06.2024 г. осъденият се е явил доброволно за изтърпяване на наказанието. След установяване на самоличността и провеждане на административни процедури осъденият е настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като е зачетено за начало на наказанието 24.06.2024 г.

Прокуратурата припомня, че на Брендо е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. С присъдата съдът е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения, посочват още от държавното обвинение.

Според официалните данни Банев се укриваше след произнесената у нас въпросна 6-годишна ефективна присъда срещу него. През 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. В Италия и Румъния му бяха наложени ефективни присъди от 20 и 10 години. И трите присъди са все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. 

Обявен е с Червен бюлетин и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за Република България, в случай че се открие на територията на която и да е държава - членка на МОКП Интерпол. Междувременно осъденият е бил установен в Република Украйна. Той е бил задържан там от 08.09.2021г. до 21.09.2021г., когато е бил освободен с решение на съда с оглед придобито от него междувременно украинско гражданство. След това местонахождението му бе неизвестно.

Софийският градски съд остави през 2022 г.  без разглеждане искането на Евелин Банев-Брендо присъдите му от Румъния и Италия да бъдат изискани, признати и приети за изпълнение тук. Мотивът на съдия Мирослав Георгиев бе, че Банев в момента не се намира в държава от ЕС и затова няма право да иска процедурата тук. 

"Сега" припомня:

За Евелин Банев-Брендо се чу за първи път през месец май 2012 г.. Тогава край Созопол МВР го арестува в операция "Кокаинови крале", провеждана едновременно в Италия, Испания, Швейцария, България. Задържани са повече от 30 души. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обясняваше, че разбитата организация е внасяла по 40 тона кокаин годишно в Италия. Тогава бе казано, че задържането на Брендо е станало в неговия автомобил. Колата е оборудвана като суперлуксозен офис с всичко необходимо - сателитни връзки, 16 телефона, факс, лаптопи... Пак там са открити и документи, представляващи части от международна оперативна полицейска разработка срещу самия него. Става ясно, че години по-рано на o. Ceн Мaртeн е открита бaзa, в кoятo са дeйcтвaли пeтимa бългaрcки грaждaни c рaзлични мoрcки cъдoвe. "Увeрихмe ce, чe тeзи cъдoвe ca били купeни oт eдин oт рaзcлeдвaнитe c пaри на Бaнeв. Тук има изтичaнe нa инфoрмaция, нo имa и eднo пo-тeжкo изтичане, кoeтo ce cлучвa прeз мaрт 2008 г. Тoгaвa нa среща мeжду рaзлични cъдeбни инcтaнции, кoитo ca зaинтeрecoвaни от случая и от операцията (прeдcтaвитeли нa иcпaнcкитe, швeйцaрcкитe, бългaрcкитe, хървaтcкитe мaгиcтрaти), ce cпoдeлят данни. Двa чaca пo-къcнo те бяха нa рaзпoлoжeниe нa рaзcлeдвaнитe лицa", разказва през 2012 г. Джузепе Джорджино от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога. И на практика признава, че така е забавена операцията.

Българският гражданин Евелин Банев-Брендо беше задържан и през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Заедно с него са били задържани и още няколко души, които също са с криминални прояви. При ареста му беше открит уникален златен Iphone с гравирания лик на руския президент Владимир Путин и герба на Русия. Телефонът е пуснат в продажба 4 години по-рано на цена от над 3000 долара. Изработени са само 99 бройки, като на гърба на телефона има и надпис "Supremo Tre Volte" ("Три пъти превъзходен" - заради трите мандата на Путин като държавен глава).

У країнах Європейського союзу розшукуваного засудили до 10-ти років тюремного ув’язнення за злочини, пов'язані з участю у незаконному кримінальному угрупован...

59-годишният Банев има влязла в сила присъда 6-годишна присъда от април 2018 г. Той е признат за виновен, че от октомври 2002 г. до май 2005 г. е участвал в организирана престъпна група за пране на пари от незаконен трафик на наркотици. "Осъденият Евелин Банев действал заедно с още две лица. Групата действала на територията на България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, САЩ, Швейцария и Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество "П.Ф.Ю." – София", припомняше тогава прокуратурата.

И докато се очакваше Украйна да решава на кого от Италия, Румъния или България да предаде Брендо, накрая беше образувано дело срещу него за незаконни документи. После се оказа, че не може да бъде прадедаден на нито една държава, защото не го позволява украинското законодателство. Накрая той и оттам изчезна.

Междувременно през 2015 г. той издаде книгата "Съзирам душата на България" с главен герой Максим, срещу когото се водят дела за наркотрафик в няколко европейски държави. Затворът го приземява и той решава да се промени. Отдава се на физически и духовни практики, медитира и започва да пише стихове. 

Разпространението на книгата, която бе представена като автобиографична, бе съпроводено с изявление: "В последно време в публичното пространство се спекулира с „изчезването“ на Евелин Банев, който основателно е притеснен от тази преднамерена кампания. Г-н Банев смята, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност... Г-н Банев ни увери, че има потребност от уединение, за да напише спокойно втората си книга, по която работи от няколко месеца." 

Месец май 2012 г. край Созопол.  МВР арестува Евелин Банев-Брендо в операция "Кокаинови крале", провеждана едновременно в Италия, Испания, Швейцария, България. Задържани са повече от 30 души.

Очевидно Банев не е случаен. Стои зад много хора и зад него стоят немалко фактори. И легалният му бизнес е огромен, включително и в България - хотели, стотици недвижими имоти, търговия с луксозни стоки, финансови и консултантски услуги. Все неща, които не се водят на негово име. Но и легалното му имущество все още не е конфискувано, защото и по него върви голямо процесуално претакане. 

Зловещ момент в сагата бе отвличането през 2013 г. на 10-годишната му дъщеря Лара. След близо 50 дни в плен тя изненадващо бе освободена, като не стана ясно дали е платен откуп. Извършителите на отвличането, естествено, не са открити.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Евелин Банев - Брендо

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?