Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТН представи общите приоритети с потенциалните си съюзници

Кандидатът за премиер Пламен Николов допусна, че изпълненият мандат може да бъде върнат преди петък

04 Авг. 2021Обновена
БГНЕС
Филип Станев

От "Има такъв народ" (ИТН) обявиха програмните приоритети, по които е постигнато съгласие с формациите, с които водиха експертни разговори за целите на бъдещото управление. Такива бяха проведени с "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и БСП. Засега двете т. нар. протестни партии увъртат и не казват открито дали ще застанат зад проектокабинета на ИТН, който ще изпълнява тези приоритети. Левицата пък се събра на пленум, за да реши какво да й е поведението в зала. В същото време кандидатът за премиер на формацията на Трифонов - Пламен Николов, обяви, че мандатът ще бъде върнат изпълнен на президента Радев. Дори допусна, че може и да е преди петък, когато е крайният срок.

СХОДСТВО

"В редица сектори постигнахме пълно разбирателство и сериозно сходство. Имаме пълно покриване както в поставените цели, така и в начина на тяхното реализиране", изтъкна депутатът от партията Филип Станев рано сутринта от трибуната в НС. Той посочи, че тези приоритети могат да се приемат за основа на работата на парламентарната група на ИТН, както и на предложения от нея състав на правителство. "ИТН е последователен проект, който цели изчегъртване на корупционния модел на управление през последните 12 години. В случай че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на МС", апелира Станев.

А ето и приоритетите по сектори:

- правосъдие – премахване на специализираните съдилища и прокуратури; въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор; реална съдебна реформа чрез структурни промени във Висшия съдебен съвет (ВСС); реформа в прокуратурата и др.

- икономика – промяна на Търговския закон с цел правно обезпечаване на различните етапи във финансирането на стартиращи компании; данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия, отговарящи на определени условия; изграждане на икономика на данните и отворените финанси; постигане на регионална децентрализация; създаване на регионални икономически зони; подкрепа на предприемачеството и изграждане на експортно-ориентирана икономика; стремеж към намаляване на бюджетния дефицит като към края на мандата стремежът е той да бъде балансиран; въвеждане на програмно бюджетиране и по-добра отчетност на публичните средства; освобождаване от корпоративен данък при реинвестиране на печалбата на предприятията в производствени активи; увеличаване на прага на задължителната регистрация по ДДС на 165 000 лв.; реорганизация на Комисията за финансов надзор (КФН); изсветляване на дейността на Българската банка за развитие (ББР) и др.

- здравеопазване – приемане на нов закон за лечебните заведения и закон за здравното осигуряване; създаване на електронно здравеопазване; премахване на клиничните пътеки и замяната им с диагностично-свързани групи; създаване на ефективно работеща доболнична помощ; промени в работата на НЗОК; спешна помощ с включено авиационно звено; спешни мерки за преодоляване на четвърта ковид вълна и др.

- социална политика – въвеждане на необлагаем данъчен минимум за всички трудещи се и данъчни облекчения за деца; подпомагане на млади семейства до трето дете на работещи и осигурени родители, и студенти родители; преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот и социална подкрепа към възрастните граждани; ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд; поетапно увеличение на процента на осигуровки към втория стълб; подкрепа за хората с увреждания и др.

- образование – запазване и доразвиване на експертния потениал в научните институции; учредяване на стипендии за студенти от малцинствата; строеж на детски градини, където е необходимо; намаляване на броя на висшите учебни заведения и др.

- земеделие – създаване на условия за развитие на семейно земеделие; реформиране на поземлените отношения с цел забавяне на концентрацията на производствен ресурс; преструктуриране на държавните горски предприятия.

БЕЗ РЕШЕНИЕ

Междувременно ДБ и ИБГНИ се срещнаха по обяд в парламента, за да обсъдят и декларацията на ИТН, както и поисканата подкрепа от тях. До някакво конкретно решение обаче не се е стигнало. Христо Иванов и Мая Манолова лаконично определиха ситуацията като "много сложна". "Обсъждаме ситуацията, тя  е много сложна, естествено е да я обсъждаме, не сме се разбирали за нищо", каза Иванов. Същото повтори и Манолова.

Повечето от предложените за министри във втория проектокабинет на първата политическа сила - "Има такъв народ", в момента са депутати от партията на Слави Трифонов.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?