Медия без
политическа реклама

"Интригата спира хода на народната работа"

България отбелязва 148-годишнината от обесването на Васил Левски

19 Февр. 2021Обновена
Пред паметника на Левски в София
Илияна Кирилова
Пред паметника на Левски в София

"Всяко поколение и всеки от нас води своята битка за България. Понякога шумно, понякога тихо. Невинаги заедно, често сами. На всеки от нас се пада дял от съдбата на България, дори когато е далеч или когато нуждата го е прогонила от Родината. Но успехът зависи, както казва Апостолът, „от дружните наши усилия“. С тези думи държавният глава Румен Радев изпраща своето послание към българите по случай навършването на 148 години от гибелта на Васил Левски.

Президентът е под карантина, защото съпругата му Десислава е с covid-19, цветя от името на президентството поднесе вицепрезидентът Илияна Йотова. На паметника на Левски има караул от столични седмокласници. 

В своето послание Румен Радев посочва, че от век и половина обетът, който Дякона дава на народа, го превръща в символ на възрожденската ни мечта за свободна и независима, но и просветлена, саможертвена, братска и благородна България. Към нея сме длъжни винаги да се стремим, но често я предаваме, забравяме и за нея рядко сме достойни, заявява държавният глава: „Онази извисена България, която съкрушава нашественици, помага на слабите, равнява се с културните върхове на света, но която - уви! - често се примирява с беззаконието и се поддава на унинието“.

Президентът напомня, че на скръбната годишнина от смъртта на Васил Левски не се събираме, за да склоним глави, а за да ги изправим. „Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че „интригата спира хода на народната работа““, заявява държавният глава в посланието си.

“Дела трябват, а не думи.” Поклон!, написа само премиерът Борисов във Фейсбук страницата си, като постът е придружен от снимка от паметника на Апостола.

Представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната ще проведат военни ритуали за отбелязването на 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в различни населени места.

С поредица от събития и на 19 февруари граждани и гости на Карлово ще се преклонят пред паметта на Апостола, съобщиха от МО.

На 19 февруари от 09.00 часа в църквата „Света Богородица” беше отслужена архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски”  се проведе митинг-поклонение, който завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.

На 19 февруари от 11.00 ч бяха поднесени венци в Плевен и в Шумен с участието на военнослужещи от гарнизоните.

От 11.00 ч в Благоевград военнослужещи от Бригадното командване участваха в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола на площад „Васил Левски“ пред неговия паметник.

От 10.00 ч в Белене с участието на военнослужещи от военното формирование 28 880 се състоя ритуалът по поднасяне на цветя пред паметната плоча на Васил Левски в двора на едноименното училище в града.

От 12.00 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк в Асеновград  поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола в града.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) проведоха военните ритуали във Варна и в Бургас. От 10.00 ч във Варна състоя ритуалът за поднасяне на цветя и поклонение на паметната плоча на Апостола в кв. „Левски“. От 11.00 ч. почетен караул участва във военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в морската градина.

От 11.00 ч в гр. Бургас почетен караул от ВМС участва в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски, в морската градина на гр. Бургас.

В Пловдив с участието на представителни военни подразделения – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци от 11.00 ч се проведе военен ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. Преди това от 10.00 ч беше отслужена панихида в храм „Свети Свети Петър и Павел“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Васил Левски

Още по темата