Медия без
политическа реклама

И тази власт харчи щедро за адвокати, медии и реклама

Министерствата плащат доста и за неясни консултантски услуги

26 Юли 2022
БГНЕС

Въпреки че бюджетът издържа внушителна за страната ни държавна администрация, министерствата продължават порочната практика да плащат стотици хиляди левове за т.нар. външни консултантски услуги. Това показват серия въпроси на депутати от ИТН към министрите от вече разпадналата се четворна коалиция. Те са зададени в рамките на парламентарния контрол и показват, че десетки адвокати, пиари, рекламни агенции, медии и пр. продължават да се издържат от администрацията. Тази практика съществува от години и обикновено договорите не са публични. Двама министри все още не са отговорили на питанията на ИТН - на икономиката Корнелия Нинова и на транспорта Николай Събев.

 

Кирил Петков, министър-председател

През март с адвокатско дружество "Димитров и Пелов" е сключен договор за 38 хил. лв., по който са изплатени до момента 3456 лв. Разходите са по проект на ОП "Добро управление".

Договори за юридически услуги по 14 хил. лв. всеки са сключили и три физически лица, като не е ясно за какво става дума. На тях вече са изплатени суми между 3100 до 4300 лв.

За медийни услуги "А Делта Про" очаква да получи общо 11 858 лв., също по проект на ОП "Добро управление", като през април са платени 1482 лв.

"Бонев софт одитинг" е сключил договор за 11 800 лв. за консултански услуги. Такива договори са сключени с още четири физически лица за суми между 10 500 и 16 250 лв., част от които вече са платени.

 

Министерство на финансите

Огромни разходи за десетки милиони евра за юридически услуги е направило Министерство на финансите от 31 декември 2021 г. насам. Голяма част от тях обаче са по договори, сключени предишни години, като например този за 20.5 млн. евро с юридическата кантора "White & Case", наета още 2014 г. за международния арбитраж по делата за АЕЦ "Белене" и с т.нар. американски централи.

За медийни услуги МФ е сключило на 31 декември 2021 г. един договор с физическо лице за 13 440 лв., по които са изплатени 5600 лв.

За консултански услуги от началото на управлението на това правителство МФ е сключило договори с 6 физически лица за суми от 9000 до 20 000 лв. През тази година обаче са правени плащания по договори за консултански услуги, сключени по време на служебните правителства през 2021 г. с други 6 физически лица, като сумите варират от 300 лв. до 3100 лв. 

 

Министерство на иновациите и растежа

Министърът на иновациите Даниел Лорер е бил щедър в сключването на медийни договори, но пък не се е ползвал от консултациите на отделни физически лица. За периода от 13 декември 2021- 5 юли 2022 г. Лорер отчита три медийни договора –  с „Метрорадио“ (41 666 лв.), с „Дарик радио“ (41 600 лв.) и с БНР (41 600 лв.). Първите два контракта са по старата ОП „Иновации и конкурентоспособност“, в третия договор с БНР това не е уточнено, но и там се говори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, тоест вероятно отново става дума за европейско финансиране. Разходите за публичност по оперативните програми са задължителни, като години наред има скандали за начина, по който се разпределят парите. 

Лорер отчита само един консултантски договор – за 7500 лв., за дейности по внедряване на комуникационна свързаност в министерството. Получателят на сумата не е посочен. 

Министерство на иновациите и растежа е предоставило и информация за второстепенни разпоредители. На консултанти за създаване на бизнес стратегии и други дейности е разчитал „София тех парк“ - с  5 договора за общо 15 485 лв. „Фонд мениджър на финансовите инструменти“ отчита три договора, предимно в областта на маркетинга. Българската банка за развитие пък има предимно външни договори за правни услуги. ББР има и договор за 40 000 лв. за 15 публикации във в. „Банкер“.

 

Министерство на здравеопазването

Проф. Асена Сербезова е докладвала над 70 договора за външни услуги, но това се обяснява с многото звена към министерството - спешни центрове, РЗИ-та и т.н. По нейно време - в рамките на няколко седмици в началото на тази година, МЗ е сключило няколко договора с фирми в областта на рекламата и информационните услуги, въпреки че има и наследени договори в същата област от служебното правителство и от ГЕРБ. Договорът с "Ем енд Марк" е за 35 400 лв., а договорът с "Кристалекс" - за 35 280 лв. Сред съдружниците във втората изскача синът на Вежди Рашидов - Вадим. През февруари е сключен и договор с "Галъп" за 33 840 лв. Има и физически лица с хонорари до 20 563 лв. Наред с това от времето на ГЕРБ има договор на МЗ с агенция "Кросс" за 11 160 лв., а от времето на Стойчо Кацаров - договор със "Здраве и живот" за 7200 лв. От негово време има договор и БНТ - за 47 100 лв.

При другите звена в МЗ сумите са по-малки, макар че прави впечатление договорът на адвокатска кантора във Варна с тамошния център за спешна помощ - той е от 2018 г. за 43 40 лв.0, но са платени само 1400 лв., след което е обявен още един такъв договор за 36 000 лв., но от 22 декември 2021 г.

 

Министерство на труда и социалната политика

Тук превес пред адвокатските хонорари имат медийните договори, като основните от тях са наследство от времето на ГЕРБ. Министерството, разбира се, не е без пресцентър, но плаща 13 248 лв. на външна фирма - "Медиазуум", за медиен мониторинг. Този договор е от времето на Деница Сачева. Още от 2018 г. пък ведомството има сериозен договор с "Инвестор" за 360 000 лв., като за него е посочено само, че е за "медийна услуга". С БНТ има контракт от 2017 г. за още по-солидна сума - 582 000 лв. Държавната телевизия има нов договор и при Георги Гьоков - за 300 000 лв. Договорът с БНР е от 2020 г. и е за 120 000 лв. Гьоков е сключил и договор за 180 000 лв. с адвокатско дружество "Димитров и Пелов", като същата фирма има договор и от времето на Сачева за 60 000 лв.

 

Министерство на околната среда и водите

Тук има множество договори с физически лица - те са повече от половината от общо около 60. По доста от договорите до момента не са извършвани плащания. Тук основно става дума за консултации и становища в областта на околната среда, но има и за информационната политика на министерството.

Договори има и с медии - за публикуване на обяви - за 10 000 лв. с "Телеграф", пак толкова с "Про нюз България" и около 700 лв. с "Труд". 

Договор е сключен и с фирмата "Парафлоу комуникейшън" за консултации по управлението на система от защитни стени. Стойността е 17 856 лв.

Правят впечатление 35 988 лв. за изработване на правен, структурен и функционален анализ на прословутото предприятие за управление на дейностите в околната среда (ПУДООС) по договор с "Право и ИТ" ЕООД. Дейността е възложена по времето на ГЕРБ. След това служебният министър установи пълен батак в това звено.

48 080 лв. пък са предназначени за дружеството "Нинка - ХМ" по два договора. Първият - за проучване и възстановяване на заливни равнини като част от превенцията срещу наводнения. Вторият - за обучение с приложен софтуер. Възложител е Дунавската басейнова дирекция.

 

Министерство на образованието и науката

То е сключило 77 договора за юридически, медийни и консултантски услуги между 13 декември 2021 г. и 5 юли т.г. Преобладават договорите за правни и за юридически услуги. За изясняване на проблемите около "Ученически отдих и спорт" МОН има 2 договора с "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" - 16 800 лв. за оценка на законовите възможности за преструктуриране на УОС и 9600 лв. - за анализ на правния договор между него и МОН.

На адвокатство дружество "Георгиева" (преименувано в "Найденов") са дадени 86 хил. лв. за рамков договор за процесуално представителство на Центъра за развитие на човешките ресурси, както и още 24 хил. лв. - за правно обслужване на ЦРЧР. Най-голямата сума - 2.9 млн. лв. - е дадена на Международната банка за въстановяване и развитие за консултантски услуги по националната стратегическа рамка за образованието.

За популяризиране на фонд "Научни изследвания" са дадени 9100 лв. и 2600 лв. на В. Б. За услуги, свързани с изясняване и решаване на проблемите със собствеността в Студентски град пък е сключен договор за 2400 лв. със З. П. Единствената медия, на която МОН е давало средства по договор, е БНТ - 8 хил. лв. за заснемане на церемонията за наградите "Питагор".

 

МВР

Повечето от договорите са с непосочени физически лица, 5 са "завещани" от времето на ГЕРБ. Общата изплатена сума по тези договори е 74 991 лв. За обяви е плащано на "Икономедиа", "Труд медиа", "168 часа", ИК "Борба", вестник "Телеграф". Справката на МВР е обща и от нея не става ясно колко е плащано поотделно за медийни, консултантски и юридически услуги.

 

Министерство на правосъдието

МП има 7 договора, като 3 от тях са с физически лица. 2 от тях (от март 2021 г. и май 2022 г.) са за устни консултации и писмени справки по Закона за обществените поръчки. По-новият е за 12 000 лв., от които досега са платени 960 лв. 

Най-скъпият договор на МП е от юли 2020 г. - за 140 хил. лв. с "Меркурий 97" ЕООД. Той е за логистика и осигуряване на дейностите, свързани с програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм. По времето на министър Надежда Йорданова пък е сключен договор за "Организиране на събития и публикации" за 95 160 лв. Той е с "Ди ем ай дивелопмънт" ЕООД.

Агенцията по вписванията е плащала само на адвокати. Нейните договори са 8. Договорите са с АС "Динев, Мандаджиева, Близнакова и Калдамуков" например са за дела, свързани с Комисията за защита на личните данни. Те варират между 2500 лв. и 7800 лв. На дружеството "Карастоянов, Митков и съдружници" са платени 35 376 лв. за правна защита по дело, заведено от "Грийн енерджи България" ЕООД. Малко над 22 хил. лв. са платени и на адвокат Венцислав Петров по дело с ищец "Лидер Инвестмънт 2016" ООД.

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" плаща 2400 лв. месечно по едногодишен договор от ноември м.г. със списание "Списание ЗОП +" ЕООД. Той е за подпомагане с юридически съвети при обществените поръчки.

Бюрото по защита на застрашени лица има два договора с адвокат Иво Беров с прогнозна стойност общо 6000 лв., отново свързани с процедури по обществени поръчки.

 

Министерство на отбраната

МО и държавните дружества под неговата шапка също не са пестили пари за медийни и други услуги за периода от декември 2021 до юни 2022 г. Дружествата от групата "Терем" са плащали основно на адвокати. Вестник "Труд" е получил 864 лв., вероятно става дума за публикувана обява. "Терем - КРЗ Флотски Арсенал" във Варна е платило 1800 лв. на сайта maritime.bg. Други медии, които са получавали пари, но от фирмата "Интендантско обслужване" са вестник "168 часа", който е взел 200 лв., и "Кабел сат", която е получила 126 лв.

От справката става ясно още, че медицинските центрове на Министерството на отбраната са наемали физически лица за консултанти, които са получавали месечно възнаграждение под 1000 лв. Специализираната болница за рехабилитация "Вита" ползва услугите на "НЕМ-Консулт" ЕООД, за което плаща 1800 лв. на месец. Според търговския регистър фирмата се занимава с продажба на изделия от злато, сребро и платина и скъпоценни камъни, покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, лизинг, складови сделки, хотелиерски, ресторантьорски и др. услуги. "Вита" също така е платила 3720 лв. на фирмата "Инвестър рилейшън сървисис" ЕООД, която се занимава с консултации и връзки с инвеститори.

Информационният център на МО е ползвал редица консултанти през последните 6 месеца, но най-интересни са плащанията към фирмата "Гейм Хаос". Според ТР дружеството е с предмет на дейност: игри с развлекателен и спортен характер, ремонт и поддръжка на компютърна техника, компютърни услуги и др. То е получило 14 800 лв. Справка на "Сега" обаче показа, че капиталът на въпросната фирма е запориран от Софийския районен съд по искане на частен съдебен изпълнител.

 

Министерство на културата

МК е сключило 10 договора с физически или юридически лица, по част от които не е извършено плащане. Общата сума е около 80 000 лв. Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" е отпускала дребни суми на физически лица, с изключение на 1 договор - 24 000 лв. за физическо лице с инициали Д.Г. Платени до момента са част от парите. Националният Институт за недвижимо културно наследство е сключил договор за 17 000 лв. с "Джей ком" ООД за пиар услуги.

Два договора общо за 24 750 лв. е сключила Националната художествена галерия с фондация "Мусиз" за Венецианското биенале. 6500 пък евро трябва да отидат по сметката на Ittaliens PR Ltd.

Другите подопечни на МК дружества имат договори за юридически услуги. През януари НДК например е сключило договор с адвокатско дружество "Йорданов, Игнатов, Иванов" за 40 845 лв. Платена е една вноска малко над 8000 лв. Но това не са всички харчове на МК. В справката е уточнено, че броят на договорите е голям и ще бъдат предоставени на по-следващ етап. 

 

Министерство на земеделието

Земеделският министър Иван Иванов е най-подробен в отговора на въпроса за направените разходи. На близо 50 страници са описани разходите не само на министерствата, но и на агенциите и държавните дружества под неговата шапка.

Сред по-големите договори за консултански услуги са например тези на Североизточно държавно предприятие с "Бизнес солюшънс Бокс" за 29 990 лв. - на ръба да бъде обявена обществена поръчка, и с НД "Консултинг" за 10 000 лв.

Югозападното държавно предприятие е сключило договор за 28 000 лв. с група учени за изработване на методика за мониторинг на гургулицата и пъдпъдъка, както и с "Алианс за зелено" за 18 800 лв. за социологическо проучване за опазването и използването на горите в това стопанство.

Министерството има и договори за медийно отразяване тази година. От 1000 до 8000 лв. варират сумите по договори с десетки различни медии в страната. По-големи са договорите за медийно обслужване - публикуване на материали по различни земеделски теми, с централни медии.  Най-голяма е сумата за "Про Нюз България" - 28 000 лв., която включва в. "24 часа" и "Български фермер", 14 000 лв. за агенция "Блиц", 10 000 лв. за "Агро тв" и още толкова за "Евроком". С "Инвестор"  е сключен договор за 15 хил. лв., с Дарик радио - за 10 000 лв., а с БНР - за 14 000 лв.

Непосочено физическо лице е подписало тази година договор за PR за 18 хил. лв. с ИА "Рибарство и аквакултури", по който вече е платена половината сума.

За адвокатски услуги Министерство на земеделието и различните структури към него са отчели и огромен списък с разходи за адвокатски услуги като по-големите хонорари варират от 15 000 до над 18 000 лв.

 

Министерството на транспорта

За периода от 13 януари до 19 април 2022 г. в системата на транспортното министерство, ръководено от Николай Събев, за консултантски и адвокатски договори са били проведени 16 обществени поръчки на обща стойност от 315 800 лв. Най-високата от тях за 65 000 лв. е за правна услуга и е спечелена от адвокатско дружество. След гласуването на вота на недоверие министърът в оставка Събев е отказал да отговори на въпрос на депутата от ИТН Андрей Чорбанов, зададен на 5 юли, относно изразходвани средства за юридически, медийни и консултантски услуги в системата на транспортното министерство.

 

Министерство на младежта и спорта

Спортният министър Радостин Василев е раздавал щедро държавни средства за медийни, консултантски и юридически услуги. Най-голям дял са парите от тотализатора - няколко милиона лева.

Само три дни след встъпването си в длъжност - на 16 декември 2021 г., Василев е сключил договор за рекламно време в БНТ за общо 2 450 000 лв., като само за едно излъчване на теглене на тираж тотото плаща 76 047, 34 лв.

Огромни суми от БСТ има и към другите две големи телевизии, макар договорите с тях да са подписани преди идването на Василев в ММС. От началото на 2022 г. до май bTV е получила 1.197 млн. лв., а "Нова Броудкастинг груп" - 760 000 лв.

При Василев ММС е сключило договори и с "Дарик радио" за 180 000 лв. По договор, сключен през ноември 2021 г. с рекламна агенция "Директ Медиа" ЕООД, до момента са изплатени 1.035 млн лв.

БСТ е раздавал и много пари за юридически и консултантски услуги, като най-често става въпрос за две кантори. 

За "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", където е работела Лена Бориславова преди да влезе в политиката, тотализаторът е отделил почти 120 000 лв. по два договора. "Йонев и Канчелов" пък е консултирала тотото с договор за 67 200 лв., отделно адвокат Борислав Канчелов има индивидуални услуги към БСТ за още няколко хиляди лева.

Тотализаторът е имал и други консултанти срещу договори на обща стойност 90 000 лв., като в справката от ММС имената на физическите лица-консултанти са заличени, оставени са само фирмите "Би Ем Консулт" ЕООД (24 000 лв.) и "Консеко" ЕООД (21 600 лв.).

Извън това ММС е ползвало "Йонев и Канчелов" и за други юридически и консултантски услуги - подписани договори за общо 125 648 лв., а още близо 10 000 лв. е имало за различни юристи за дейности, свързани с няколко спортни училища в страната. 

Министерството е плащало на външни фирми и лица дори и за снимките от своите прояви, които се качват на сайта му. За целта е подписан договор с "Бончук и син" ЕООД (на известния спортен фотограф Бончук Андонов и сина му Костадин), за общо 19 440 лв. Има също така и договор за неясно какви услуги на стойност 30 000 лв., свързан с клиниката за спортна травматология "Димитър Шойлев".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата