Медия без
политическа реклама

И петият опит за избор на шеф на СОС завърши с провал

ПП/ДБ/"Спаси София" предложиха ново заседание да има в сряда, ГЕРБ, БСП, "Възраждане" и ИТН го отложиха за 11 януари

18 Дек. 2023Обновена

И петият опит за избор на председател на Столичния общински съвет завърши с провал, в резултат на което парламентът на София остава блокиран и не може да заработи по същество. Дебатите днес преминаха под знака на продължаващия демонтаж на Паметника на съветската армия. След като на 13 и 20 ноември най-голямата група ПП/ДБ и "Спаси София" издигнаха кандидатурата Борис Бонев за шеф на СОС, който обаче не събра поне 31 гласа от 61 общински съветници, днес самият той обяви, че новият им кандидат е Грети Стефанова. Бонев обясни, че издигането на Стефанова се прави по пример на Народното събрание и избора на най-възрастния народен представител Вежди Рашидов. 

Както и на предишните четири заседания, ГЕРБ отново отказаха да издигат свой кандидат и в същото време отказаха да подкрепят Стефанова. По традиция групата на ГЕРБ изобщо не участва в тайното гласуване - нито на първия тур, нито на балотажа.  

Заради скандалите около демонтирането на монумента в Княжеската градина БСП също отказаха да издигат кандидат, напуснаха заседанието и не участваха във вота. На предишните социалистите предложиха съпартиеца си Диана Тонова, която при тайния вот събираше по 9 гласа, колкото е числеността на групата на БСП. Лидерът на социалистите Иван Таков днес съобщи, че заради премахването на ПСА групата му иска оставката на областния управител на София Вяра Тодева, на заместника й Георги Чичков, а също и на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.

Днес съветниците на "Възраждане" също напуснаха залата и също отказаха да предлагат кандидат за председател на СОС, макар че на предишните сесии имаха такъв. Обяснението също бе, че отказът се прави в знак на протест срещу демонтажа на ПСА. 

Единствено ИТН издигнаха свой кандидат за шеф на СОС. Както и на предишните сесии, те предложиха общинския си съветник Пламен Данаилов. Така в първия тур на тайния вот гласуваха 30 съветници. Грети Стефанова получи 22 гласа (групата на ПП/ДБ/СС е от 23 души), а Данаилов - 6 гласа. Две от пуснатите бюлетини се оказаха недействителни. На балотажа Стефанова взе с 1 глас повече - 23, а Данаилов - 5. Този път гласуваха 29 общински съветници, като една от бюлетините бе недействителна. След провала СОС реши следващ опит за избор на председател да бъде направен на 11 януари догодина. Предложението дойде от Карлос Контрера от ВМРО и бе подкрепено от ГЕРБ, БСП, "Възраждане" и ИТН. ПП/ДБ/СС искаха заседание да има още тази сряда - 20 декември, но техните гласове и тези на "Синя София" на Вили Лилков не стигнаха.   

По-рано днес лидерът на "Спаси София" Борис Бонев обвини представители на ПП/ДБ в желание и на местно ниво да се състави сглобка с ГЕРБ. Той обаче отказа да назове конкретни имена, които работят в тази посока.По-късно той уточни, че говори за хора от ПП/ДБ извън общинския съвет, а не за негови колеги в групата в СОС. Бонев поясни, че при такова развитие на нещата неговата партия ще излезе от съвместното си участие в ПП/ДБ и ще бъде опозиция в СОС. "В коалицията ПП/ДБ има хора, които искат да има сглобка с ГЕРБ и в София. „Спаси София“ няма да участват в съвместно управление с ГЕРБ в СОС и ще бъдем опозиция", заяви Бонев по Би Ти Ви. Той свързва започналия изненадващо демонтаж на Паметника на съветската армия с кризата по избор на председател на СОС и със съставяне на управляващо мнозинство в общинския съвет. "В седмицата, в която говорихме с БСП за разбиране, някой взе решението за демонтажа на ПСА", свърза събитията Бонев.

На сесията на СОС от ГЕРБ и ПП влязоха във взаимни нападки. Бившият председател на СОС Георги Георгиев упрекна мнозинството, че само пише постове във Фейсбук и няма никакви внесени доклади, дори и за най-кризисните теми. От липсата на докуметнти за риска за загуба на средства покрай приключването на стария програмен период за еврофондовете се оплакаха и други групи. Терзиев отговори, че ГЕРБ също трябва да поемат отговорност и да гласуват за някой, който да оглави СОС, за да започнат да се решават и проблемите, наследени от тяхното управление (виж видеото). Кметът на София за пореден път призова за спешно отпушване на работата на съвета, тъй като липсват 70 млн. лева за разплащане на приключващи европроекти, а до края на годината трябва да се приеме и бюджетът за чистене за 2024 г. "Имаме да плащаме 70 млн. лева по европроекти и нула лева в сметката за това. Аз ли съм отговорен за финансовото планиране?! Аз предлагам решение. Нека да решим този проблем, а после може да ме бламирате за бюджета, защото не сте се разбрали леви ли сте, десни ли сте или център нападатели", коментира Терзиев по време на заседанието. ГЕРБ и БСП отговориха, че искат да видят официален доклад, внесен от Терзиев, с приложения документи към него- колко пари дължи СОС, по кой проект, какви са възможностите за финансиране и пр.

Преди това общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев също съобщи, че Грети Стефанова ще бъде кандидатурата на ПП/ДБ/СС за шеф на СОС. "След като създадената тайно „червена коалиция“ в СОС беше разрязана на парчета с флекс (визира се демонтажа на ПСА), утре очакваме кандидатурата на Борис Бонев да бъде заменена от тази на Грети Стефанова. Подходът е същият – отново кандидат зад когото няма мнозинство. Вероятно след това ще издигнат представител на някоя от малките групи в съвета - пак без ясно мнозинство. Така единственото нещо, което от ПП/ДБ успяха да направят в първия си месец като управляващи на „Московска“, е да се отърват от обещанията си към Борис Бонев", коментира Георгиев във Фейсбук.

 

София се сдоби с заместник-кмет по финанси и здравеопазване

Иван Василев (на снимката долу) поема поста зам.-кмет по финанси и здравеопазване в Столичната община, съобщиха от "Московска" 22. Той ще отговаря за изготвянето на финансовата рамка и управлението на политики за здравеопазване. Василев има дългогодишна експертиза в сферата на икономиката и финансите, както и в създаването и управлението на икономически политики, се казва в съобщението. В продължение на 4 г. Василев е заемал позицията директор “Политики и стратегии” и е бил член на УС на Българската стартъп асоциация BESCO. Съавтор е на промените в Търговския закон, свързани със създаването на нов вид дружество - Дружество с променлив капитал, както и на промените, стимулиращи привличането на висококвалифицирани специалисти от чужбина. Фокус на работата му е трансформация на икономиката на страната в посока индустриите с висока добавена стойност.

Преди това 5 г. е бил член на УС на първата българска децентрализирана автономна организация “Комрад Кооператив”. Василев притежава и дългогодишен опит в създаването на софтуерни продукти в областта на изкуствения интелект и блокчейн технологиите. Има и административен опит като старши експерт към секретаря по здравеопазване, образование и наука в администрацията на президента Росен Плевнелиев между 2012 г. и 2015 г.

Владее английски и ползва немски и руски. Притежава магистърска степен по финанси и бакалавър по икономика от УНСС, съобщават още от пресцентъра на общината.

Назначението на Иван Василев е промяна спрямо първоначално обявените намерения на кмета Васил Терзиев. През ноември от екипа му съобщиха, че за позицията на зам.кмет по финансите и здравеопазването е избрана Гергана Москова. За нея бе казано, че има над 20-годишен опит в одитни и финансови институции в областта на управлението, планирането и контрола на финансова стратегия и процес. 

Още по темата