Медия без
политическа реклама

Христо Иванов допусна смяна на министри

Борисов припомни на ПП-ДБ, че без ГЕРБ кабинетът ще падне при вота на недоверие

08 Окт. 2023Обновена
Христо Иванов
Илияна Димитрова
Христо Иванов

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов допусна, че при ротацията на министър-председателите, ще има и смяна на министри. Той беше питан по темата, след като през седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за това, че е недоволен от цели сектори и на много министри дори имената им не се знаят.

"Рано е да се правят крайни оценки за работата на едни или други министри", каза Иванов в интервю за БНР. Той посочи, че нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ имат достатъчно гласове, за да наложат свой състав на правителството. "Където някой не си върши работата, ще се подобрява. Но няма нужда да търсим в това твърде големи драми", посочи той.

Лидерът на ГЕРБ запали нов скандал като допусна, че всеки министър може да бъде сменен по време на ротацията през март. Той обаче подчерта, че при евентуален вот на недоверие, ГЕРБ-СДС ще подкрепят правителството.

Иванов не е притеснен от вота на недоверие към правителството, иницииран от "Възраждане", ИТН и БСП. Гласуването на вота ще е в петък, 13 октомври.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче предупреди некоалиционните си партньори, цитиран от БГНЕС, че в "политиката най-важна е математиката. Особено когато ти предстои вот на недоверие, трябва да можеш да смяташ". "Когато имаш над 30 депутати, не можеш да кажеш на тези, дето имат 69, че се хвалят. Те без нас хептен не могат! И вместо ние като некоалиционни партньори да се похвалим за направеното, и си залагаме името и подписа под законите за енергетиката, защо тогава не им беше виновен Пеевски? Защото ги бранеше като квачка - пилци. И без него нямаше да направя споразумение", допълни Борисов по време на предизборна среща в Плевен, намесвайки в разговора и протестите на миньорите от последните дни.

"Колкото и да не се харесваме, работим заедно и гласуваме заедно. Затова призовавам колегите от ПП, независимо от предизборната кампания, че след няколко дни ще има час по математика, и който може да смята, да знае, че трябва да събере 121. И ако се мисли за някой, че е велик, а другите като пиленца вървят след него, няма да стане това", каза още Борисов и не пропусна да изреди колко много е "построил", докато е бил премиер.

ЗА КОНСТИТУЦИЯТА

Христо Иванов коментира пред БНР и проекта за промени в Конституцията, който в петък парламентът пусна по бавната писта. "За" гласуваха 161 депутати и затова проектът ще бъде разгледан отново през декември. Лидерът на ДБ смята, че е недобросъвестно да се обобщава, че проектът е бил засипан от критики.

"Огромната част от становищата приемат целите на реформата, могат да имат забележки по някои аспекти", посочи той. Според него повечето от критиките към правосъдната реформа не са по същество, а в конструктивната си част са свързани с приемане на целите. "От тая гледна точка не е коректно да се каже, че има много критики", смята Иванов.

Проектът за промени в Конституцията не събра нужното мнозинство на първо четене в парламента, за да се движи по бързата писта. След дискусия, продължила цял ден, "за" проекта гласуваха 161 депутати.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Христо Иванов

Още по темата