Медия без
политическа реклама

Хр. Иванов: Лъжесвидетелствал ли е Борисов за Мата Хари?

23 Дек. 2020

Няма да позволим замитането на пачките и кюлчетата.

Posted by Да, България on Wednesday, December 23, 2020

Ако Бойко Борисов знае коя е Мата Хари, която е снимала в жилището му, както твърди, но не го е казал на разследващите, влизаме в хипотезата да бъде разследвано дали не е затаил истината. Това потенциално може да ангажира неговата наказателна отговорност.

Това обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който настоя прокуратурата да огласи всички материали по делото за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Борисов. Във вторник държавното обвинение обяви, че спира разследването, защото не може да открие коя е "жената в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса", която се вижда на записа от премиерската спалня. Самият Борисов не веднъж е давал да се разбере, че знае кой е снимал в жилището му, а последно в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" я сравни с Мата Хари. Иванов е единственият политик, който коментира разследванията на прокуратурата. Парламентарно представената опозиция - БСП и ДПС, мълчи.

Ако прокуратурата не се е поинтересувала коя е Мата Хара, това вече говори за умишлено прикриване, каза още Христо Иванов.

Той подозира, че в случая със спряното разследване става дума за сериозно замитане. Дни по-рано спецпрокуратурата отказа да образува разследване и по проверката за записите с Борисов. Иванов, по чийто сигнал бе образувана проверката, още не е получил постановлението за отказа.

Иванов не е съгласен и с обявения извод на наблюдаващите прокурори, че не могат да установят дали кюлчетата и банкнотите са истински, или реквизит. "Ние публикувахме номера на едното кюлче", каза Иванов и обясни, че по този номер кюлчето може да бъде проследено подробно.

Той не намира отговор в прокурорското съобщение и дали има данни за необяснимо богатство на премиера, което пък "би могло да даде основание на друг стожер на българското правосъдие Сотир Цацаров" (шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, бел.ред).

Иванов смята, че Гешев и Борисов си разменят подаръци преди Коледа. Гешев приключва темата със записите и снимките, а Борисов - с контрола върху главния прокурор чрез предложението на ГЕРБ за прокурор, който ще може да разследва главния. Според Иванов това ще е само "търтей на висока държавна длъжност, който ще взема много пари".

Без данни за престъпление спира разследването за снимките от спалнята на правителствената вила "Секвоя", на които се вижда чекмедже, пълно с пачки евро и злато, съобщиха от прокуратурата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата