Медия без
политическа реклама

Хората на Кьовеши дадоха на съд собственик на овцеферма от Вършец

Той е обвинен за измама със земеделски субсидии от 134 770 лв и подправяне на документи

03 Апр. 2024
Лаупа Кьовеши
Илияна Димитрова
Лаупа Кьовеши

Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) даде на съд земеделски производител, заподозрян за измама със земеделски субсидии и подправяне на документи., съобщава европейското обвинение на сайта си. 

Заподозреният е собственик на овцеферма в община Вършец (област Монтана) и успешно е кандидатствал за средства за модернизиране на стопанството си в размер на 134 770 лв. (около 69 000 евро), 85% от които са финансирани от Европейския фонд за земеделие. за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и 15% от националния бюджет.

За да получи тези средства, заподозреният е трябвало да представи редица документи, включително такъв, който да докаже, че няма съществуващи данъчни задължения. Проверката на Държавен фонд „Земеделие“ показала, че фермерът действително е имал данъчни задължения и е представил фалшив документ при кандидатстването си за средствата. Поради това исканите средства не бяха отпуснати и щетите бяха предотвратени.

От съобщението на европрокуратурата става ясно, че се предлага на Софийския районен съд да наложи административно наказание за земеделския производител. Това означава да се приложи текст от Наказателния кодекс, който позволява замяна на наказателна с административна отговорност. Така, ако бъде признат за виновен, то  може да получи глоба до 5000 лв. (около 2500 евро).

 

Сроден случай  

По искане на Европейската прокуратура италианската финансова полиция (Guardia di Finanza) в Сант'Агата ди Милитело е издала заповед за конфискуване на имущество на хлебар, заподозрян в измама с евросредства в разме на 320 000 евро.

Разследваният е собственик на хлебопекарна в провинция Месина. Той е кандидатствал за 800 000 евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), за да модернизира и разшири производството на тестени изделия. 

Вместо за инвестиции в пекарната обаче преведеният аванс по проекта -  320 000 евро, бил използван за за онлайн търговия, установило разследването. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Лаура Кьовеши, овцеферма

Още по темата