Медия без
политическа реклама

Хазартното дело срещу Васил Божков тръгна с фалстарт

Подсъдимият бизнесмен нарече прокурора бухалка и твърди, че целта е да го държат постоянно обвиняем

14 Юни 2024
Васил Божков в столична Съдебна палата
БГНЕС
Васил Божков в столична Съдебна палата

Хазартното дело срещу Васил Божков, по което той е подсъдим по обвинение като ръководител на ОПГ за извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления и за нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лв, започна с фалстарт и бе отложено.

Прокурор Ангел Кънев поиска да не бъде даван ход на разпоредителното заседание, защото съдът не е призовал пострадалите братя Боян и Цветомир Найденови. Затова и процесът беше отложен за 5 юли.

По това дело Божков е предаден на съд като подбудител на длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. 

Подсъдими с него са още 9 души, сред които и съпругата му Елена Динева, бивши шефове на държавната хазартна комисия, шефове на негови фирми.

"Процесът ще бъде интересен – 300 свидетели и да губим време, само и само да ме държат обвиняем. Това е творба на прокурор Кънев. Няма извършено престъпление. Интересът му е това да върви, той да се направи кариерно развитие и никой да не го обвини, че е завел фалшиво дело", заяв Божков след  отлагането на делото в Софийския градски съд.

Божков оприличи делото срещу себе си с делото "КТБ" и остро нападна прокурора по делото. Според подсъдимия, прокурор Кънев е "бухалка" и "послушко". "Всички знаят", добави Божков, цитиран от БГНЕС.Той бе категоричен, че делото срещу него ще има край. "Ние ще искаме съкратено производство", обясни той и посочи, че обикновено обвиняемият гледа да отлага делото, но при него е точно обратното.

"Нямам намерение да се крия и 10 години да върви това дело", каза още Васил Божков и обяви че ще поиска делото да се гледа по съкратена процедура, при която да бъдат разпитани само 15-16 свидетели, а не всички 300. По думите му сред свидетелите имало чистачки, камериерки и негови служители отреди 10 години и показанията им били незначителни.

Според бизнесмена "интересът на тези, които ръководят прокуратурата, е да го държат в това състояние". 

Прокурор Кънев обяви че свидетелите по делото са над 200, но ще има такива, които ще бъдат заличени, а и защитата на подсъдимите се очаква да направи искане за евентуалното не разпитване на някои от тях. Обвинителят допусна, че делото може да приключи в разумен срок, около година и половина.

Божков коментира и това, че партията му ("Център" събра 25 667 гласа подкрепа на вота на 9 юни или 1.19%, според данните на ЦИК - бел. ред.) не успя да влезе в 50-ото Народно събрание. "Ние получихме подкрепа. Това е нова формация, на два месеца. За мен това е успех. Плюс това при нас бяха крадени бюлетини и унищожавани. Това бяха най-опорочените избори", заяви той.

Бизнесменът поздрави партията "Величие" и подчерта, че те говорят това, което и "Център". Божков призова всички извънпарламентарни сили към обединение. За бъдещо възможно правителство, той коментира: "Всичко е сценарий. Едно правителство на ГЕРБ с ДПС, значи ГЕРБ да се самоубие. ДПС винаги ги е подкрепяло, но винаги неофициално". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата