Медия без
политическа реклама

Граждански отпор спря от затваряне 152-годишно училище

Община Свищов даде заден за ликвидиране на школото в село Ореш

06 Юни 2024
 ОУ "Христо Ботев" засега е спасено.
диян иванов
ОУ "Христо Ботев" засега е спасено.

ОУ "Христо Ботев" в свищовското село Ореш, за което "Сега" писа в сряда, няма да бъде закрито. Поне такова обещание е дал на местните хора днес общинският кмет Генчо Генчев, научи изданието ни. Навестил за пореден път селото и този път обяснил, че 152-годишното училище остава, дори е възможно за повече от година. Не дал подробности как ще се осигури финансирането, но поел ангажимент начинът да бъде намерен.

За оцеляването са нужни към 120 000 лв. на година. Бюджетът на община Свищов за 2024 г. е 47 млн. лв.

По-късно Генчев сам публикува информация за срещата в Ореш. Твърд ангажимент липсва в написаното. "Ще продължа да търся възможности за неговото съхраняване и съществуване. Това е кауза, която трябва да обедини всички ни. Продължаваме да се борим за ОУ „Христо Ботев“ и ако обединим силите си ще успеем!", казва той. Призовава месните жители да не записват децата си извън селото: 

Всичко това, за разлика от траурния тон преди седмица, стана причина селската църковна камбана да бие тържествено. В селото почти изцяло живеят католици.

В момента периодът е предизборен. Самият Генчев в миналата кампания (за местния вот) бе казал публично, че през настоящия управленски мандат училището няма да затваря. което не попречи малко преди 24 май да поиска затваряне, с което настана настоящият екшън. Поради всичко това дадените днес обещания следва да се приемат с едно на ум.

Но поне някак колелото се завъртя наобратно. А това се дължи единствено и само на силен граждански отпор, обществен шум. Разбрали около 24 май за внезапното намерение, хората от Ореш реагираха много остро, подириха сметка от управниците си.

Ореш е селище с висока културна и историческа стойност. Не само училището е създадено през Възраждането (1872 г.), но е и родно на епископ Филип Станиславов, автор на първата българска печатна книга "Абагар" (1651 г.). Ако училището бе затворено сега, щеше да е навръх 350-годишнината от кончината на Станиславов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ореш, училище

Още по темата