Медия без
политическа реклама

Мощна градушка удари Казанлъшко и Ботевградско

В Нова Загора пътищата са непроходими

13 Юни 2024Обновена
Градушка колкото яйце удари Ботевград.
БГНЕС
Градушка колкото яйце удари Ботевград.

Множество сигнали за паднали дървета и клони са получени в пожарната служба в Казанлък след силната буря. На терен са няколко пожарни екипа, както и аварийни екипи на Община Казанлък и на Агенция ''Пътна инфраструктура'', предаде БГНЕС.

В Казанлък щети са нанесени от силния вятър, а в населените места в региона е валяла градушка. Два пожарни екипа са в град Шипка, където има множество паднали дървета и клони, както и наводени къщи и нанесени щети по автомобили и покриви.

В същото време градушка с големина на яйце нанесе щети в Ботевград и околните села. Първоначалната информация е за изпочупени керемиди и прозорци. Повредени са автомобили, има и унищожена реколта, паднали дървета и клони. Има убити от ледените късове птици.

Преди това след силната буря с градушка в сряда вечерта  започна отстраняване на щетите. Късно снощи кметът на Велико Търново Даниел Панов свика спешно кризисния щаб, а днес три общински комисии посетиха всички райони на града и населените места, от които има подадени сигнали за щети, за да се направи оценка на пораженията и да се търси начин за компенсация на пострадалите, съобщи Нова тв. 

Силният вятър отнесе покрива на училище „Вела Благоева”. Днес там ще е неучебен ден, тъй като започват ремонтни дейности.

Екипи на „Пожарна безопасност”, както и на „Гражданска защита”, се отзоваха на сигнали за десетки паднали дървета. В района почти няма лека кола неповредена от градушката. 

В село Шереметя има стотици изпочупени коли и каравани в автокъщите. Става въпрос за нерегистрирани автомобили, без застраховки „Гражданска отговорност” и „Автокаско”.

Потърпевши са поне 10 автокъщи. Изчисляват, че поражения има върху над 400 коли на средна стойност по 10 000 лева, а щетите са за над 4 милиона лева. Собственик на автокъща с 80 коли заяви пред тв, че "това е всичко, което притежавам. Всичко е изпотрошено". 

„Кметовете на Велико Търново и Лясковец обявиха вече бедствено положение. Комисии ще опишат щетите и на общински комисии ще вземат решение дали да ги докладват на областната комисия. Много бързо ще придвижим преписките към междуведомствената комисия”, обеща областният управител Ивайло Здравков.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

градушки, порои

Още по темата