Quantcast
Големите ученици започват да се връщат в класните стаи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Големите ученици започват да се връщат в класните стаи

8 440
 Илияна Кирилова

Обявеното дистанционно обучение за учениците от прогимназиите и гимназиите приклюва в редица области и от понеделник класните стаи ще отворят отново. Обучението обаче ще се извършва по графици, които ще редуват присъствено и неприсъствено обучение.

От понеделник присъствено в час се връщат учениците от 6 до 12 клас в област Пазарджик. Новината бе съобщена от областния кризисен щаб. "Не можем да оставим децата вкъщи до пролетта", коментира зам.-областният управител Йордан Кожухаров. Според представители на местното Регионално управление на образованието локалният подход е по-работещ, а за възстановяването на присъствения учебен процес е направена необходимата организация.

От понеделник се възстановява присъственото обучение и за гимназистите в област Монтана, програмите за редуване на онлайн и присъствено обучение са готови. В понеделник отварят и гимназиите в област Перник. Графиците за присъствено и онлайн обучение вече са публикувани на част сайтовете на училищата и платформата Shkolo.bg. 

Учениците от 5-ти до 12-ти клас в червените зони (достигната 14-дневна заболеваемост от над 119,9 на 100 000 души) с висок процент отсъстващи заради болестта деца минаха на дистанционно обучение в цялата страна от 11 ноември. Обучението сега по места се възстановява, като министерство на образованието и науката подготви три варианта за редуване на дистанционно и присъствено обучение, така че да се преследва едновременно и намаляване на риска, и по-ефективно обучение. "Предлагаме редуване, защото не очакваме подобрение на ситуацията. Предложили сме примерни графици. Не е добре едни и същи деца да се застояват до Коледа в електронна среда. Обсъдихме с общините, че е подходящо графикът да започне след 1-2 седмици, докато се нормализират стойностите.”, обясни просветният министър Красимир Вълчев. 

Още

Андрю Лойд Уебър: Отваряме театрите, ако ще да ме арестуват

09.06.2021

253
За пръв път от октомври имаме само шест жертви на COVID-19 в делник

09.06.2021

1421
Положителните проби за коронавирус се качиха над 1.5%

08.06.2021

1424