Quantcast
Големите ученици започват да се връщат в класните стаи | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Големите ученици започват да се връщат в класните стаи

8 330
 Илияна Кирилова

Обявеното дистанционно обучение за учениците от прогимназиите и гимназиите приклюва в редица области и от понеделник класните стаи ще отворят отново. Обучението обаче ще се извършва по графици, които ще редуват присъствено и неприсъствено обучение.

От понеделник присъствено в час се връщат учениците от 6 до 12 клас в област Пазарджик. Новината бе съобщена от областния кризисен щаб. "Не можем да оставим децата вкъщи до пролетта", коментира зам.-областният управител Йордан Кожухаров. Според представители на местното Регионално управление на образованието локалният подход е по-работещ, а за възстановяването на присъствения учебен процес е направена необходимата организация.

От понеделник се възстановява присъственото обучение и за гимназистите в област Монтана, програмите за редуване на онлайн и присъствено обучение са готови. В понеделник отварят и гимназиите в област Перник. Графиците за присъствено и онлайн обучение вече са публикувани на част сайтовете на училищата и платформата Shkolo.bg. 

Учениците от 5-ти до 12-ти клас в червените зони (достигната 14-дневна заболеваемост от над 119,9 на 100 000 души) с висок процент отсъстващи заради болестта деца минаха на дистанционно обучение в цялата страна от 11 ноември. Обучението сега по места се възстановява, като министерство на образованието и науката подготви три варианта за редуване на дистанционно и присъствено обучение, така че да се преследва едновременно и намаляване на риска, и по-ефективно обучение. "Предлагаме редуване, защото не очакваме подобрение на ситуацията. Предложили сме примерни графици. Не е добре едни и същи деца да се застояват до Коледа в електронна среда. Обсъдихме с общините, че е подходящо графикът да започне след 1-2 седмици, докато се нормализират стойностите.”, обясни просветният министър Красимир Вълчев. 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

65 с COVID-19 починаха, 815 оздравяха

30.11.2020

Обновена

3935 33
Държавата може да се проваля, но помощ от IT фирми не ще

30.11.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

454 1
И ваксината на Moderna очаква одобрение в САЩ и Европа

30.11.2020

Обновена

476 11

Коментари

NEM2

Понеже не очакват ситуацията да се подобри, що да не я влошат съвсем... Горките родители.

редник

Tака е!

Прибързано и недомислено решение - играят си със здравето и живота на учащите и учителките - и това на фона на големите проблеми в здравеопазването и на започналите "обикновени" грипове...

Кой и как ще решава от кой точно грип е заразен даден болен или още милиони лева за тестове?!...

 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Нищо чудно, че сме на тоя хал с най-висока смъртност от ковид в ЕС. Болните мрат пред болниците, обаче моловете и кръчмите работят и що и учениците да не разнасят заразата сред учителите и роднините си. Както има болници без персонал, така вече има и училища с толкова болни учители, че учебният процес дори онлайн няма как да продължи. При нас вече по няколко предмета имат "свободни" часове, защото учителите са болни. И пак искаха да връщат децата в клас, че и с маски.

   

 

 

Basilisk

Каква е логиката? Какво се промени от вчера до днес?

вила

Чорбаджи боеко изнесе кратко есе за обръщане на психиката на децата като стоят в къщи и трябва да се връщат в клас... 

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Абе, гербери сър !!!

Даже и да се обяви нулева година, ще се преживее. Нима преди 1990 година двете години в казармата не бяха загубено време за младите хора, като най-малкото можеше вместо 2 г. да бъде напр. 1 г или да речем 9 месеца.

Но въпреки всичко тези поколения не пропаднахме, нали ?!

Каспър

И що трябва да го повтаряме?  Вече им загубихме почти година! С какво са виновни младите? Че не боледуват? Бъдещето е тяхно, не наше, проумейте го!

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

При грипна епидемия се прави същото - децата се прибират и се ограничават всички ненужни контакти. С ковида е по-гадно и се кара по-тежко. Затова и мерките трябва да са по-строги. Не се наемам да кажа дали маските помагат, но струпването на много деца и хора на едно място със сигурност не помага да паднат темповете на заразяване.

dobadoba

Учил съм  1981-1988г.

При грипна епидемия нищо не се правеше.

Няколко ученички от класа(3-4 по спомени) излизаха в болнични, колко не си спомням, но не повече от 20-на дни.

⚓️

Gusin

Дупе да ни е яко с тия "мерки"....

SvSophia
снимка на SvSophia

Гореописаните телодвижения на принципа "тука има - тука нема": първо, ще създадат още по-голям хаос в обучението, второ, ще облагодетелстват вируса.

 

В Бургас е починал млад мъж с тежка двустранна пневмония:

най-напред отказали линейка,

близките го завели до личния лекар, снимка,

в Спешно на Окръжна болница отказали да го приемат (бързият тест, правен в колата, понеже момчето нямало сили да излезе - отрицателен), щото нямало пътека за пневмония,

в Белодробната нямало легла,

накрая в частната болница в Меден рудник го приели, но било късно, а тестът там се оказал положителен...

 

Кой ще носи отговорност за смъртта на мрящите по домовете си и по стълбите на болниците:

Борисов, Ангелов, Мангъров, Вълчев, кварталните инспекторати по т.нар. образование, НЗОК, парламентът?

Или медицинските сестри, санитарките и лекарите из провинцията, от които нищо не зависи, за да си измие ръцете и суратя Тулупа от Жипката?

 

П.П. Във входа ни има болен, който знае точно от кого се е заразил, но никой друг не знае (на мен ми каза вчера от немай къде) - хората нямат по 100 лева за тестове, не искат да си загубят работата, предпочитат да нямат общо с т.нар. система на здравеопазване. Не мога да виня хората.

Andrij

Най-младият от тях е на 36 години - с придружаващо хронично неврологично заболяване и затлъстяване.И кислородът в кръвта му е бил в нормални граници-94.Още преди коронавируса в нашата махала от къщи починаха няколко млади затлъстели мъже.Единият от тях ми беше съученик и почина на 52,а според некролозите друг беше на 44,и трети 48.Затлъстяването не означава пълен,а е доста страшна гледка.И е тежко заболяване.И допринася за развитието на доста смъртоносни заболявания.И в повечето случаи хората са виновни за развитието му.Помня съученика,който като дете беше единственото пълно дете в класа,но в нормални граници.Още тогава родителите му го освободиха от физическо.Непрекъснато се хранеше.Всеки от нас носи отговорност за здравето си,и физическото си състояние.Като изключим генетичните заболявания.И донякъде трагичните инциденти,макар,че познавам хора загинали в катастрофи,които бяха предопределени от тяхното поведение.

SvSophia
снимка на SvSophia

И в повечето случаи хората са виновни за развитието му.

Ъхъм, естествено, че хората са си виновни, най-вече за двустранните пневмонии и отказа да бъдат лекувани, за което става дума и не само в този случай с летален изход.

 

Боже, пази България от някои форумни списувачи.

Andrij

Няколко пъти като дете съм боледувал от бронхопневмония и винаги съм я карал в къщи.Всеки ден идваше сестра ,която ми биеше инжекция в бутовете.Майка ми след като се пенсионира е изкарала пневмония на крака без да ходи на лекар.По-късно братовчедка ми когато я преслушваше каза,че има срастване в белия дроб и е изкарала пневмония и майка си спомни тази тежка настинка.Хората са виновни много често.Като двете млади жени най-вероятно майка и дъщеря(заради визуалната им прилика),които вървейки в болничния коридор с пижами,го заемаха целия и даже ходейки дъвчеха някакви тутманици.

А Вие излезте малко от в къщи,разходете се,порадвайте се.Животът е хубав и изобщо не е само КОВИД.

редник

Животът е хубав и изобщо не е само КОВИД.

 

Да, животът е хубав, но е още по-хубав без КОВИД - та нека да правим всичко възможно да не се заразим...

 

Преди малко - репортаж на Нова от Асеновград, протест на учители и родители срещу връщането на децата в училище. Директорът починал от вируса, доста болни учители - останалите се страхуват...

Влез или се регистрирай за да коментираш