Quantcast
Година след кризата няма отговори за спирането на “Хоризонт” | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Година след кризата няма отговори за спирането на “Хоризонт”

2 880
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Парламентарната комисия изслуша Великова, съзря данни за натиск, но не събра доказателства.

Година след кризата в БНР и спирането на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" няма информация за делото, заведено от прокуратурата по случая. Това разказа пред "Сега" водещата на предаването "Преди всички" и съдебен репортер Силвия Великова. Преди година тя беше в центъра на скандала, разтърсил радиото и влязъл в докладите за потъпканата свобода на словото в България и за тежката ситуация, в която е поставена журналистиката.

"На 12 септември 2019 г. се оказах зачеркната като репортер и водещ в "Хоризонт". Два часа преди поредния протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, който трябваше да отразя, директорът на програмата, дългогодишен колега и приятел, ми обясни, че няма да отида на събитие, че няма да водя на следващия ден и че няма да следя съдебния ресор. Нямаше мотиви", разказва Великова. "Знаех, че той изпълнява просто нареждане на вече бившия генерален директор да бъда махната от ефир. Самият Светослав Костов на неформална среща в Борисовата градина, която той отрича, ми каза, че критичното ми отношение към процедурата за избор на главен прокурор дразни някакви четирима души и те искат да не ме слушат по радиото", допълва тя.

Така на протеста е изпратен друг репортер, съдебният ресор е преразпределен и колега от сутрешните предаване поема нейното за 13 септември. Великова пресъздава и последвалите събития: "Няколко часа по-късно стана ясно, че по технически причини в часовете на предаването "Хоризонт"  - от 6 до 11, няма да има ефирно излъчване на програмата. Заради това в последствие Костов е уволнен от СЕМ, а специална парламентарна комисия, създадена иначе заради данни за цензура в БНР, потвърди, че не е имало технически причина за спирането на "Хоризонт" и че отговорността за случилото се е на Светослав Костов.

"Както стана известно от публично изявление на премиера Борисов, който ми звънна няколко часа след като новината за свалянето ми от ефир се появи в социалните мрежи и във водещите сайтове, още вечерта на 12 септември аз бях възстановена на старите си позиции… където съм и досега", казва Великова.

Равносметката след година е, че на първа инстанция е потвърдена законосъобразността на уволнението на Светослав Костов, парламентарната комисия съзря данни за натиск, но не събра доказателства и изрази загриженост от микроклимата в БНР. Великова е разпитвана по прокурорска проверка за опит за натиск – по сигнал на СЕМ. "Нямам официална информация за резултата от проверката. Мога да предполагам, че е прекратена, защото проверката беше по текст за оказан натиск върху Светослав Костов, което той отрича", казва журналистката. 

Софийската градска прокуратура води дело и за спирането на “Хоризонт”. "Нямам информация какво се е случило. Имам неофициална от преди няколко месеца, че е прехвърлено в Специализираната прокуратура. Нямам доказателства дали това е така", обяснява Великова. И заключва, че "въпреки че от изслушването на бившия главен прокурор Сотир Цацаров в специалната парламентарната комисия остана усещането, че ще има обвинения и последствия, една година по-късно официална информация няма". 

 

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Копринка Червенкова: Борисов е приключил

04.10.2020

12960 43
Политолог: И Борисов, и Радев задълбочават кризата

24.08.2020

3878 46
ЕС трябва да внимава със стабилократите като Борисов

25.07.2020

7899 23

Коментари

old war horse
снимка на old war horse

що ли не ме учудва?!?

гешеФ, къде е ритона?!?

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Това радио, някой слуша ли го ?! Ще каже човек, че все едно Лукашенко спрял интернета на Беларус.. 

Aniki

едно от малкото адекватни предавания, но ти няма как да можеш да разбереш това

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Може и така да е. Радио отдавна не слушам, та да - няма как да разбера. Кратко търсене за слушаемостта на Хоризонт показва 7% от радиофеновете. Изглежда, все пак съм бил прав - почти никой не го слуша.

Aniki

Т.е. не слушаш радио, но даваш мнение за радио. Служебно си задължен ли? Няма значение каква е слушаемостта според теб и според някакви проучвания. Според теб вероятно Нова ТВ е най-гледаната също. Това не я прави по-малко власто-подмазваческа и противна телевизия, нали? Статията не е е за рейтинг, а за неправомерно спиране на предаването, повлиано от лица и събития нямащи нищо общо с фундаментите на журналистиката и демокрацията като цяло. И понеже не става въпрос за рейтинг, това дали си прав(според теб) или не е ирелевантно. 

 

п.п. Бугатитата също не ги карат много, сеш' ли се?

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Т.е. не слушаш радио, но даваш мнение за радио. 

Зададох въпрос, приятелю. Знам, че ви дразня, но почвате да прекалявате. Няма нужда да подскачате при всеки мой постинг.

Има си прокуратура, съд .. ще си свършат работата. В други държави, подобни разследвания и потенциални дела биха отнели 3+ години. 

Но, иначе, всеки е свободен да си подскача, за каквото му душа сака. Което не го прави междугалактически проблем.
 

Относно ТВ, всеки е свободен да си гледа каквото пожелае. Много хора изобщо не гледат телевизия. 

Ако на някой протестиращ му харесва да гледа Божков ТВ, т'ва си е негова работа. 

 

 

п.п. Бугатитата също не ги карат много, сеш' ли се?

Сещам се за един Ролс Ройс (също не го карат много), но се сещам кой го кара.

Aniki

приятелю

yeah, no

 

Знам, че ви дразня, но почвате да прекалявате

комарът дразни, ти дори и до там не стигаш. 

 

Няма нужда да подскачате при всеки мой постинг.

защо, притеснява ли те?  

 

Има си прокуратура

срещу нефелността й има протести вече повече от 2 месеца. Представящ ли си, протест срещу прокуратура!

 

Ще ти повторя, понеже явно си палав и имаш нужда от 2ри път. Като не слушаш радио е нелепо да се изказваш за слушаемост на радио. 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

срещу нефелността й има протести вече повече от 2 месеца. Представящ ли си, протест срещу прокуратура!

Доколкото си спомням, скачате срещу Гешев, не срещу цялата прокуратура. Дали съм разбрал грешно и всъщност искате оставките на всички прокурори ?! 😂

 

Като не слушаш радио е нелепо да се изказваш за слушаемост на радио. 

Моля ви се, 2/3 от русофилите са виждали Булава само на картинка, което не им пречи да палят океани и остъкляват континенти. Да не говорим за възторженото обяснение за безаналоговите ултрамегахиперзвуковите ракетки - тях дори на снимка не са ги виждали 😁
Не зная защо ви дразни ниската слушаемост на това радио. Не съм виновен, че е така. 

Aniki

Моля ви се, 2/3 от русофилите са виждали Булава само на картинка, което не им пречи да палят океани и остъкляват континенти. Да не говорим за възторженото обяснение за безаналоговите ултрамегахиперзвуковите ракетки - тях дори на снимка не са ги виждали 😁

т.е смяташ за правилно да правиш това което в горепосочения цитат осмиваш... прави смисъл определено

 

Не зная защо ви дразни ниската слушаемост на това радио. Не съм виновен, че е така. 

За кое не си виновен, за това, че си мислиш, че ме дразниш или за слушаемостта? За 1вото ти казах, че не е истина и причината да ти пиша, е , че след това провокирам отговорите ти и заедно с това изразявам несъгласие с написаното от теб. А за втророто, то е ирелевантно към статията и е изцяло субективно. Пак ти казвам, бугатитата също не ги карат много. 

 

Доколкото си спомням, скачате срещу Гешев, не срещу цялата прокуратура. Дали съм разбрал грешно и всъщност искате оставките на всички прокурори ?

Това че си успял да запомниш нещо е похвално! Ако всички прокурори са като гешев - оставка на всичките.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Глей ся, приятелю, 

Ще коментирам всичко което сметна за нужно и по начинът по който сметна за необходимо. 

Виждам, че имаш нужда да си приказваш с мен, мога да се досетя за причината. 

 

Аз обаче нямам желание да влизам в [email protected]№$% разговори. Успех ти желая и най-вече здраве - във всеки един смисъл на думата.

inventus

То и радио Класик ФМ се слуша от малцина но става въпрос за най качествените от малцината. Също както Бугатитата за които спомена колегата.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Не знаех, че да слушаш радио е признак за качество. Качествена (според разбиранията) музика може да се слуша вече по много и различни начини. Вкл и с максимално качество, през интернет или  офлайн. 

Aniki

Ще коментирам всичко което сметна за нужно и по начинът по който сметна за необходимо

И аз ще ти посочвам почти всеки път като коментара ти е неадекватен.  

 

Глей ся, приятелю

 

Що продължаваш да ме наричаш така? Самотен ли си, нямаш си приятели и жадуваш? Не пич, не си падам по такива като теб. 

Бонжуар

Силвия👍

Адептите Му могат да слушат любимата Му Цеца Величкович по кючек радиата. Ей го, Домуз ага ще вземе "Веселина", за да Му прави серенади. 

Monitor123456789

Неграмотник. Журналистика е имало: само няколко примера: Кеворк, Дмитри Иванов,  Тома Томов.

Светозар

Общото между тримата е, че са агенти на комунистическите репресивни тайни служби – ДС. Кеворк Кеворкян – агент „Димитър“, Дмитри Иванов – агент „Стефан“, Тома Томов – агент „Тодоров“.

SvSophia
снимка на SvSophia

Редките изключения като Райко Алексиев знаем как са приключили

Обаче за Хербст и Гео не /ви отърва да/ знаете. 

SvSophia
снимка на SvSophia

А не ви отърва, понеже

 

https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=142&WorkID=15231&Level=2

 

https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=142&WorkID=15228&Level=2

 

https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=142&WorkID=15233&Level=2

SvSophia
снимка на SvSophia

Две най-силни оръжия има протестът: баснята и карикатурата. Но баснописците винаги са били борци – дори някои от тях са ходили в затвор и заточение, а карикатуристите винаги са били подлеци – дори някои от тях са получавали премии от властниците. Поне у нас. И много естествено: каква опасност от карикатуриста? Който се смее, зло не мисли.

 

В най-тъпите епохи най-много е цъфтяла поезията. Тъкмо в епохи на гнет и задушаване на съвестта. Пример: днешната българска поезия.

 

Тираните са винаги меценати на изкуството. Първата необходимост в двореца на всеки тиран е бил – шутът.

 

Но днешното време – когато човекът е лишен от първото главно: свобода – и от второто главно: хляб – няма нужда от изкуство.

 

Днес изкуството е лукс. От него има нужда само хайлайфът.

Днес изкуство и култура са самата борба за възможността да съществува изкуство и култура.

Но все пак: всяка тирания – колкото и черна да е тя – е само една черна запетая в историческото развитие на човечеството;

никога точка.

Гео Милев, "Парадокси", сп. "Пламък"

Epikur

 

  Струва ми се, че при този спор за добра  журналистика, вмъкването на Гео Милев е неуместно. Споменатите в спора журналисти, наистина са добри и висококачествени, всички които са прочели нещо от тях няма как да го отрекат. Но те все пак имат нещо общо в творчеството си- политическото пристрастие.

   Гео Милев рязко се различава от тях. Поемата "Септември" заради която се смята че е удушен и изгорен, съвсем не го прави комунист, или социалист. Гео Милев е невероятно обективен пред съвестта си мъж, който пише точно това, което вижда и чувства. Ако бяха победили комунистите тогава и те извършваха репресии, той сигурно щеше да напише друга поема "Септември", която да звучи обратното.

   По тази причина той е убит неправилно. Просто са убили един поет(при това забележителен европейски интелигент и интелектуалец), причислявайки го към комунистическата партия, вместо да оценят, че това си е един обективно гледащ събитията човек.

    За дъщеря му, няма да коментирам. Струва ми се, че тя е била далеч от принципите в живота и честността на баща си, но е съумяла да се възползва от името му в следващата епоха. Не твърдя че съм прав за нея, може да я подценявам незаслужено, но имам право на собствено мнение.

SvSophia
снимка на SvSophia

...

SvSophia
снимка на SvSophia

Споменатите в спора журналисти, наистина са добри и висококачествени, всички които са прочели нещо от тях няма как да го отрекат. Но те все пак имат нещо общо в творчеството си- политическото пристрастие.

   Гео Милев рязко се различава от тях. Поемата "Септември" заради която се смята че е удушен и изгорен, съвсем не го прави комунист, или социалист...

 По тази причина той е убит неправилно

Epikur, от изложеното не става ясно:

И удушените с тел и изгорени в пещите на Държавна сигурност Сергей Румянцев и Христо Ясенов - без съд и присъда, и те неправилно, понеже поети? Или правилно, понеже са били комунисти?

А Йосиф Хербст правилно, понеже журналист? Или неправилно, понеже не е бил комунист?

Изобщо трепането без съд и присъда бива два вида: правилно - ако си "комунист, или социалист", и неправилно, ако не си?

Epikur

 

  Изключително неправилно тълкуване на моя коментар. Въобще не съм искал да се разбира по този начин. Имах предвид, че в кипежа на бясната "класова омраза", са убили един поет просто защото е обективен пред това което вижда съвестта му. Споменатите от Вас са идеологически свързани с една идея, борят се за нея, пишат за нея. Затова онзи който ги вижда като врагове ги убива !  Доста по-силен е примера с Вапцаров, един гениален поет, признат за най-стойностен в света за периода на краткия си живот. 

   Гео Милев не принадлежи към тази партия, не е закърмен с нейните идеи, не се бори за тях. Той просто отразява като поет онова, което вижда и чувства. Все едно да си помислим, че лудия Мунчо в "Под игото" е революционер, защото напсувал султана като видял главата на Огнянов и заради това го обесили на касапницата. Примера е драстичен и гротеска, само крайно примитивен човек ще си помисли че сравнявам интелектуалеца Гео Милев и лудия Мунчо, но дори да е гротеска, показва едно и също-как  незаслужено убиват човек в озверяването си.

SvSophia
снимка на SvSophia

Както казваше Радичков, "Прав си, но не ми се спори". :)

ловkия

Изобщо трепането без съд и присъда бива два вида: правилно - ако си "комунист, или социалист", и неправилно, ако не си?

Изобщо колко комунисти или социалисти са изтрепани без съд и присъда в дните и месеците непосредствено след 9.09.1944-та?

Васик

Това е безобразие, запушиха гласа на народа по народното радио. Ще има тежки присъди

On parole

 Райко Алексиев вече сигурно е гроги и на Оня свят от преекспониране......Призван е да води триото , заедно със Сашо Сладура и Бащата на Б.Карадочева. Гледам вече и като "журналист" го спрягат......

Влез или се регистрирай за да коментираш