facebook
twitter

България

Прокуратурата оневини шефа на БНР за спирането на "Хоризонт"

Според държавното обвинение генералният директор не знаел, че програмата ще прекрати излъчване въпреки официалното съобщение на сайта на радиото за това
976
Като много други кадри на ГЕРБ и Светослав Костов не смята за достойно да подава оставка.

Техническият директор на БНР Пламен Костов е на път да се окаже единственият обвиняем за безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа миналия петък. Това стана ясно от съобщение на прокуратурата за приключилата проверка в радиото. „Всички материали от проверките са изпратени на Софийската градска прокуратура с оглед евентуално извършено престъпление по служба от длъжностно лице от БНР - директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов“, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката е установила, че миналия петък в „Хоризонт“ не е извършвана никаква профилактика, нито се е налагало да се прави такава, с какъвто мотив ръководството е поискало прекъсване на сигнала. „Не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс, не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до централната апаратна, не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от централната апаратна до входната точка на НУРТС (частната фирма, която разпространява сигнала на БНР в страната - б.р.)", се казва в съобщението.

Прокуратурата потвърждава версията на шефа на БНР Светослав Костов, изказана пред СЕМ в понеделник, че два дни преди спирането на „Хоризонт“ - на 11 септември, директорът на „Техника“ Пламен Костов му занесъл докладна записка, според която е „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на „Хоризонт“ на 13 септември“. Според обвинението „никъде в това уведомление техническият директор не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение". На изслушването му в СЕМ обаче шефът Костов не отрече, че е знаел за готвеното спиране. На въпрос „Кой разреши спирането на „Хоризонт?“, той отговори, че това е станало с негова резолюция на докладната от техническия директор. Съобщение за прекъсване на излъчването беше публикувано и на сайта на БНР на 12 септември, което прави още по-абсурдно твърдението, че Костов не е знаел за него. 

Пламен Костов е дългогодишен кадър на радиото. По времето на Иван Бориславов през 2001 г. става административен директор на БНР, а по времето на Валери Тодоров е бил член на УС. Бивш генерален директор на БНР заяви пред „Сега“, че е абсолютно невъзможно спиране на програмата на „Хоризонт“ да се извърши без знанието на шефа на БНР. Той поясни, че излъчването на сигнала на „Хоризонт“ до входната точка на НУРТС е подсигурено тройно и че при каквато и да е авария в излъчвателния комплекс, сигналът на „Хоризонт“ може да бъде възстановен бързо от друго място. „Версията, че техническият директор е направил нещо без знанието на генералния, е опит за оневиняване на главния виновник за спирането на „Хоризонт“, коментира той.

УВЪРТАНЕ

Въпреки че в унисон с премиера Борисов медийните надзорници бяха изключително остри спрямо генералния директор на изслушването му в понеделник, във вторник никой не заяви директно, че ще поиска оставката му. Розита Еленова от квотата на ГЕРБ, която през юни гласува за Светослав Костов, коментира пред "Сега", че според нея Законът за радиото и телевизията не предвижда много възможности за отстраняването на шефовете на БНТ и БНР без тяхно съгласие, а и общественото радио не трябвало да остава без шеф преди избори. Тя каза още, че по закон проверката за нарушение в БНР ще отнеме време, и предположи, че след нея Костов може би ще бъде глобен за нарушение на лицензията на БНР, която задължава радиото да излъчва без прекъсване. Ивелина Димитрова от президентската квота в съвета пък каза, че още не е решила какво наказание ще поиска за шефа на БНР. 

Самият Светослав Костов каза, че няма да подаде сам оставка. "Когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш - дали е най-достойният, не съм убеден. За мен е по-важно да се възстанови нормалната спокойна обстановка за работа“, коментира Костов пред "Хоризонт".

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новият шеф на БНР спря конкурса за директор на „Хоризонт“
СЕМ освободи БНР от Светослав Костов
Факти-макти, кво значение има!

18.10.2019

1067

Коментари

дъртреалист

Я-я-я, предсказахме, че зкпчто назначено за шеф на радиото ще го изкарат невинно.

И то от прокуратурата. Не от съда.

Опитват да похарчат техническия директор.

Ай да видим той ще търпи ли?

 

Нафарфор

Розита Еленова от квотата на ГЕРБ, която през юни гласува за Светослав Костов, коментира пред "Сега", че според нея Законът за радиото и телевизията не предвижда много възможности за отстраняването на шефовете на БНТ и БНР без тяхно съгласие, а и общественото радио не трябвало да остава без шеф преди избори. 

 И сега ще почне едно себедоказване и безусловно обичане на спасителя, особено преди избори. Мхм всички обичат Гешев!

Hey Joe

Шефът на БНР, който не знае защо спря радиото, е със заплата по-голяма от премиера и президента

Автор: Гласове

 

Светослав Костов е получил през август заплата от 8209 лева, а през юли заплащането му е било малко по-скромно - 7800 лева, съобщава "24 часа". Оказва се, че генералният директор на Българско национално радио, който зае поста на 2 юли тази година, и който не можа да обясни защо радоито спрая преди два дни, на практика е по-високо платен от министър-председателя и президента на България.

Mitnicharъ

Чистачката, чистачката е виновата. Дръпнала по невнимание шалтера...

ruff

"Когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш - дали е най-достойният, не съм убеден."

 

абЦолютно достойно е господине! когато до кризата се е стигнало в резултат на ВАШИТЕ дейстивя! или бездействия.

 

не бил знаел!!!

 

той там за какво е сложен? да взема заплата за статист? или да подписва като селски кмет?

 

резолюцията ДА върху въпросната докладна записка какво означава? поинтересувал ли се е какъв е проблема и какво ще се случи при отстраняването му? или подписва като селски кмет каквото лисче му подхвърлят?

Su38

Пламен Костов пред пенсия ли е?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×