Quantcast

Медия без
политическа реклама

Главният архитект ще анализира проекта за квартал без детска градина

Комисията по архитектурата в СОС отложи временно предложението за строеж на комплекс за 7 800 души

15 Яну. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Столичния общински съвет възложи днес на главния архитект на София Здравко Здравков да изготви анализ необходими ли са детска градина, детска ясла и училище в новия жилищен комплекс за 7 800 души, които частен инвеститор иска да изгради на празен терен от 106 дка в "Модерно предградие". От проектанта на бъдещия малък град пък бе поискано да представи анализ за социално-икономическото натоварване на зоната през следващите 7-10 г., за колкото са плановете да бъде изграден той. По предложение на независимия съветник Борис Бонев комисията реши още инвестиционното предложения да бъде обсъдено и в транспортната комисия заради възможни бъдещи още по-големи задръствания в "Люлин", "Модерно предградие" и "Обеля". Не стана ясно защо всички тези анализи и дискусии ще се правят тепърва, след като интерес за застрояване на въпросния терен има от години.   

При представянето на проекта пред друга комисия на СОС вчера се разбра  че в бъдещия ж.к "Запад" няма да има нито една лицензирана общинска детска градина и нито едно училище. Това направи впечатление на комисията по екологията, която въпреки това пусна предложението за по-нататъшно обсъждане. Днес комисията по архитектурата го спря временно точно с аргумент, че липсва необходимата социална инфраструктура. Проектантите повториха отново, че в новия квартал ще се изградят два детски центъра, които впоследствие ще бъдат дарени на Столичната община. Относно липсващото училище от архитектурното бюро заявиха, че в радиус от 1,4 км. от бъдещия квартал имало 13 други начални училища и гимназии. Казано бе още, че разгънатата застроена площ на новия квартал ще е около 230 000 кв.м. и че това ще бъдат преди всичко жилищни сгради. Броят на апартаментите в ж.к. "Запад" ще е около 2 000, като за тях са предвидени 3200 подземни и надземни паркоместа. Общата квадратура на улиците в комплекса ще е 20 дка, а на зелените площи - 36 дка. Въпреки доводите общинските съветници прецениха, че е необходим външен анализ за нуждата от общинска база за отглеждането и възпитанието на деца, който бе поверен на арх. Здравков.  

Вчера инвеститорът Христо Чепишев поясни, че лично кметът Йорданка Фандъкова се е интересувала дали в новия жилищен район ще има детски градини. Той даде да се разбере, че в бъдеще детските центрове може да се узаконят като градини, ако държавата облекчи условията за лицензирането на такива. На заседанието днес стана ясно, че е въпрос на време да се разреши отварянето на детски градини на партерни етажи на блокове и обществени сгради. Чепишев поясни още, че ако общината му предложи подходящ терен в района, е готов да построи и нова детска градина. В отговор главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че единственият отреден за такава дейност в близост е собственост на частна фирма. 

Новият квартал ще се обслужва транспортно от бъдещата станция на метрото в "Модерно предградие", поясниха още от архитектурния екип. Борис Бонев от "Спаси София" обаче възрази, че финансирането на тази станция не е осигурено и че нейното изграждане все още е под въпрос. След това той и колегите му решиха темата да се разгледа и транспортната комисия на СОС. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?