Медия без
политическа реклама

Главчев се самопредложи и за външен министър

Радев определи предложението за екстравагантно

20 Апр. 2024Обновена
Димитър Главчев
Илияна Димитрова
Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента да поеме и Министерството на външните работи. "Казах, че няма да има смяна на външния министър. Изчакваме да видим как ще се развият събитията. Ако президентът издаде указ да поема Външно министерство, ще нося отговорността и за него. В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президентът Радев", допълни премиерът. Той не знае кога президентът ще обяви своето решение.

На въпрос дали продължава да няма доверие на настоящия външен министър Стефан Димитров, който каза, че вече имат комуникация и няма намерение да се оттегля от поста, Главчев отговори: "Старите хора имат една приказка - доверието е като душата, веднъж напусне ли, няма връщане".

До драмата с външния министър се стигна, след като Главчев изненадващо реши да смени назначения само два дни по-рано Стефан Димитров с мъглявата формулировка, че му няма доверие. Той предложи зам.председателя на ГЕРБ Даниел Митов за поста, но президентът отказа да подпише такъв указ. Вчера след срещата си с Радев Главчев заяви, че няма да предлага нов кандидат за външен министър.

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това заяви по БНТ служебният премиер Димитър Главчев. "Даниел Митов реши да се съобрази с президента, както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат", каза Главчев

Главчев подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре". Той не виждал проблем да се заеме и с организацията на изборите в чужбина, за която е в задълженията на външния минисстър, защото по принцип отговарял за целите избори.

Министър-председателят е на посещение в АЕЦ "Козлодуй", където пристигна първата доставка на американско ядрено гориво от „Уестингхаус”. В посрещането се включи и министърът на енергетиката Владимир Малинов.

 

Президентът: Посъветвах го да проучи нещата

Президентът определи предложението като авангардно и каза, че в понеделник ще разговаря отново с Главчев. "Вчера в края на деня получих това авангардно предложение. Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър", каза пред журналисти Румен Радев. Ако той държи, ще приема всички негови предложения, не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол, извън нормалността, обясни той.

Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата по-добре от Даниел Митов, отбеляза държавният глава. За Митов каза: „Макар да му отне почти седмица, г-н Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина. Това няма как да стане, ако на поста е заместник-председател на партия, която участва в изборите. Нека е ясно в случая, че аз не съм защитавал г-н Стефан Димитров. Аз съм бил против това заместник-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина“. 

Радев определи като пълни спекулации твърденията, изказани от някои политици, че настоящият външен министър е „негов човек“. „Аз имам доверие към всеки един от тези министри, колкото да разпиша указа по предложение на г-н Главчев. Това е“, подчерта Радев. Той обясни, че е предложил на Главчев да направи двете назначения – на служебните министри на външните работи и на земеделието, в пакет, с един указ. „Несериозно е. Олекваме всеки ден да издаваме укази за смяна на министри, които са назначени преди една седмица, гласувано им е доверие и са мотивирани от същия този министър-председател“, аргументира се президентът, цитиран от БТА.

 

Борисов: Не е моя тема

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължи да се прави, че служебното правителство няма нищо общо с него. "Не искам да коментирам тази тема, тя не е моя", каза той на журналистите на въпрос за идеята Главчев да стане и външен министър. Борисов пак прехвърли въпроса към министъра на регионалното развитие Виолета Коритарова, която е майка на кмета на "Подуяне" от ПП и попита защо никой не пита за тях двамата.

Бойко Борисов коментира и обсъждания договор с турската компания „Боташ“. „Към днешна дата той е неизгоден, но когато дойде забраната за руски газ в Европа, тогава той ще стане изгоден“, смята лидерът на ГЕРБ. Договорът бе сключен от служебния кабинет на Радев, но ГЕРБ отчаяно се съпротивлява на разкриването му тези дни в парламента.

Още по темата