Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев: Срещу Васил Божков има 7 обвинения и е обявен за издирване

Главният прокурор ли го каза това? Никой не ми се е обаждал, обяви бизнесменът

29 Яну. 2020Обновена
Полиция атакува офисите на Васил Божков

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/prokuratura-i-policiya-pretursvat-ofisi-na-vasil-bozhkov

Posted by Сега on Tuesday, January 28, 2020

"Към момента Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба. Отделно, изготвена е европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване". Това съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Висшия съдебен съвет. Той уточни, че ще бъдат положени всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. "Това е поредният олигарх, който избяга от България, не знам къде се намира", добави главният прокурор.

Той обаче не уточни кои са останалите членове на предполагаемата престъпната група, защото не бил наблюдаващ прокурор. "Като главен прокурор моята работа е да определям целите на прокуратурата и стратегията ѝ през следващите години. Тези въпроси са от компетентност на говорителя на специализираната прокуратура и на наблюдаващия прокурор. Не ми е работа, не че не мога, да следя всяко дело в реално време", коментира Гешев

"Към момента са задържани над 16 души. Над 8 са арестуваните служители на държавната комисия за хазарта," обяви още главният прокурор. Шефът на комисията бил с 24-часова мярка на МВР.

"Главният прокурор ли го каза това? Никой не ми се е обадил", коментира минути след това Васил Божков пред БГНЕС. Той бе учуден, че срещу него са повдигнати обвинения, и попита какви са те. "Не знам. Ако съм обявен за издирване, за какво да ме издирват, като могат да ми се обадят?", учуди се той. На въпрос дали ще се върне в България, Божков отговори, че е на разположение. „Аз съм си на разположение, няма никакви проблеми. Не знам за какво е издирването, мен никой не ме е търсил. Има си телефони, какво значи обявен за издирване", попита още Божков.

"Всеки подсъдим има право да говори, каквото иска. Мисля, че адвокатът на Арабаджиеви разправяше, че ще се върнат всеки момент. Цветан Василев обяснява, че всеки момент иска да си дойде, но няма възможност. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми", отвърна главният прокурор. По негови думи е "време всеки да плати цената за това, което прави". "Ние не преследваме богатите. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията. Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лв. Общо над 559 млн. лв. за всички лотарийни игри. Това означава по 100 лв. към всяка пенсия. И да казваш, че си репресиран", допълни Гешев.

"Ако сте обективни, виждате, че това се върши срещу хора с огромни финансови възможности по начин, по който никога не е правен в българската история след 1989 г. Това е поредният случай в тази поредица, не е инцидентна дейност, а политика на прокуратурата през последните няколко години. Тези лица се укриваха. Време е този криминален преход да свърши. Половината ми живот мина в този криминален преход, вашият живот мина в този криминален преход. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави. Българските граждани трябва да преценят какво искат - да се оплакват, да коментират, или искат наистина това, което коментират, да се случи, а то е ред и държава в страната", добави Гешев.

Още от сутринта прокуратурата и полицията претърсваха офиси, свързани с Васил Божков. Засилено полицейско присъствие имаше пред офис на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата. На място имаше и прокурори от Специализираната прокуратура.  Претърсвания имаше и офиса на бизнесмена Васил Божков на улица „Московска“ №43, намиращ се срещу храм-паметника „Свети Александър Невски“.  Проверявани бяха и други адреси, в това число и бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от Божков. 

 

 

"Сега" припомня:

На 20 декември 2019 г., прокуратурата изненадващо обяви, че провежда разследване за изнудване през 2017 г. и е изискала информация за някои от най-големите хазартни фирми. От съобщението на държавното обвинение не ставаше ясно нито кой кого и за какво е изнудвал. От откъслечните данни се разбираше, че прокуратурата е образувала разследване по обвинение за изнудване чрез сила или заплашване. Очевидно става дума за официализиране на информацията, която тече в някои медии и социалните мрежи за напрежение между бизнесмена Васил Божков и неговите съдружници в хазартни фирми братя Найденови. 

Прокуратурата е изискала официални справки от Държавната комисия по хазарта налагани ли са принудителни административни мерки на  дружествата „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание и за какъв срок.

От Министерство на финансите е изискана официална информация извършвани ли са данъчни ревизии и проверки от органите по приходите на на дружествата   „ЕФБЕТ“, „ЕВРОФУТБОЛ“, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“, “ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание е осъществен данъчно-осигурителният контрол, с какъв акт е възложено извършването на съответното производство, какви са били предметът и ревизираните срокове, с какви актове са приключили производствата, били ли са констатирани от органите по приходите нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, установени ли са били задължения за данъци, били ли са наложени административни наказания.

Изискани били и данни за евентуално влезли в сила ревизионни актове и за проведени принудителни изпълнения за събиране на публични вземания.

 

Още по темата