facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев: Срещу Васил Божков има 7 обвинения и е обявен за издирване

Главният прокурор ли го каза това? Никой не ми се е обаждал, обяви бизнесменът
Обновена
9 877
Полиция атакува офисите на Васил Божков

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/prokuratura-i-policiya-pretursvat-ofisi-na-vasil-bozhkov

Posted by вестник Сега on Tuesday, January 28, 2020

"Към момента Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба. Отделно, изготвена е европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване". Това съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Висшия съдебен съвет. Той уточни, че ще бъдат положени всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. "Това е поредният олигарх, който избяга от България, не знам къде се намира", добави главният прокурор.

Той обаче не уточни кои са останалите членове на предполагаемата престъпната група, защото не бил наблюдаващ прокурор. "Като главен прокурор моята работа е да определям целите на прокуратурата и стратегията ѝ през следващите години. Тези въпроси са от компетентност на говорителя на специализираната прокуратура и на наблюдаващия прокурор. Не ми е работа, не че не мога, да следя всяко дело в реално време", коментира Гешев

"Към момента са задържани над 16 души. Над 8 са арестуваните служители на държавната комисия за хазарта," обяви още главният прокурор. Шефът на комисията бил с 24-часова мярка на МВР.

"Главният прокурор ли го каза това? Никой не ми се е обадил", коментира минути след това Васил Божков пред БГНЕС. Той бе учуден, че срещу него са повдигнати обвинения, и попита какви са те. "Не знам. Ако съм обявен за издирване, за какво да ме издирват, като могат да ми се обадят?", учуди се той. На въпрос дали ще се върне в България, Божков отговори, че е на разположение. „Аз съм си на разположение, няма никакви проблеми. Не знам за какво е издирването, мен никой не ме е търсил. Има си телефони, какво значи обявен за издирване", попита още Божков.

"Всеки подсъдим има право да говори, каквото иска. Мисля, че адвокатът на Арабаджиеви разправяше, че ще се върнат всеки момент. Цветан Василев обяснява, че всеки момент иска да си дойде, но няма възможност. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми", отвърна главният прокурор. По негови думи е "време всеки да плати цената за това, което прави". "Ние не преследваме богатите. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията. Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лв. Общо над 559 млн. лв. за всички лотарийни игри. Това означава по 100 лв. към всяка пенсия. И да казваш, че си репресиран", допълни Гешев.

"Ако сте обективни, виждате, че това се върши срещу хора с огромни финансови възможности по начин, по който никога не е правен в българската история след 1989 г. Това е поредният случай в тази поредица, не е инцидентна дейност, а политика на прокуратурата през последните няколко години. Тези лица се укриваха. Време е този криминален преход да свърши. Половината ми живот мина в този криминален преход, вашият живот мина в този криминален преход. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави. Българските граждани трябва да преценят какво искат - да се оплакват, да коментират, или искат наистина това, което коментират, да се случи, а то е ред и държава в страната", добави Гешев.

Още от сутринта прокуратурата и полицията претърсваха офиси, свързани с Васил Божков. Засилено полицейско присъствие имаше пред офис на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата. На място имаше и прокурори от Специализираната прокуратура.  Претърсвания имаше и офиса на бизнесмена Васил Божков на улица „Московска“ №43, намиращ се срещу храм-паметника „Свети Александър Невски“.  Проверявани бяха и други адреси, в това число и бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от Божков. 

 

 

"Сега" припомня:

На 20 декември 2019 г., прокуратурата изненадващо обяви, че провежда разследване за изнудване през 2017 г. и е изискала информация за някои от най-големите хазартни фирми. От съобщението на държавното обвинение не ставаше ясно нито кой кого и за какво е изнудвал. От откъслечните данни се разбираше, че прокуратурата е образувала разследване по обвинение за изнудване чрез сила или заплашване. Очевидно става дума за официализиране на информацията, която тече в някои медии и социалните мрежи за напрежение между бизнесмена Васил Божков и неговите съдружници в хазартни фирми братя Найденови. 

Прокуратурата е изискала официални справки от Държавната комисия по хазарта налагани ли са принудителни административни мерки на  дружествата „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание и за какъв срок.

От Министерство на финансите е изискана официална информация извършвани ли са данъчни ревизии и проверки от органите по приходите на на дружествата   „ЕФБЕТ“, „ЕВРОФУТБОЛ“, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“, “ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание е осъществен данъчно-осигурителният контрол, с какъв акт е възложено извършването на съответното производство, какви са били предметът и ревизираните срокове, с какви актове са приключили производствата, били ли са констатирани от органите по приходите нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, установени ли са били задължения за данъци, били ли са наложени административни наказания.

Изискани били и данни за евентуално влезли в сила ревизионни актове и за проведени принудителни изпълнения за събиране на публични вземания.

 

45

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков осъди държавата заради "Еврофутбол"

03.07.2020

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

28235 44
ДАНС още проверява Булбанк за парите на Божков

27.06.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6924 20
МВнР е издало 2829 специални паспорта за 10 години

26.06.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3858 12

Коментари

Страници

nobody2

гешев е луд за вързване

Mavrodinov
За връзване е Божков
Сичко е шес

Една мафия срещу друга. Едната е инвестирала в главен прокурор и бърза да си избие разходите. 

Мила родна картинка.

MAPOH

Пуснаха поредната димка за отклоняване на вниманието. Показни акции, а после всички излизат чисти и неопетнени. Гешев не спира да мъти водата в блатото

Хулиган

Единственият шанс на Гешев да се хареса е като арестува фронтмена на мафията.

Но докааният престъпник Бойко Борисов все още е на свобода.

Засега ни баламосват.

Народе????

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

Mavrodinov
Разровиш ли около хазарта и смърди! Залагания за компютърно генерирани и управлявани тиражи и кучешки надбягвания, уговорени мачове... И после укрити печалби и данъци. А покрай целия бизнес- яки мутрички, частни армии... Най добре хазартът да се забрани!
MAPOH

За хазарта си прав, но според мен в момента това не е на дневен ред. Какво стана с виновниците за източването на язовирите, вносния боклук, обгазяването на населението, изсичането на горите и т. н.? Все неща от национално и стратегичско значение. Апартаментите на Деса ли са по-вжни? Сега ли се сетиха за черепа?

ЕМОКОМ

пълна забрана?

Nashenec

Засегашното състоние на хазарта питайте Горанов. Все пак изменението на закона, позволявавло по няколко различни начина да се отчитат парите и да се изчислявавт отчисленията за хазната - ами 2014 г. той го е внасял както веече се писа.

А и защо едва сега се сетиха? ами то ако наистина има престъпление, Горанов и всичкитее му подопечни по линия на хазарта са за затвора - я как Иванчева е преследват за някакъв си милион, а тук се говори за порядъци по-големи суми.

Доверчивия

Скъпи са пустите им истребители, а спешно ни трябва поне една ескадрила още!

deqerven
снимка на deqerven

Народен съд ни требе спешно и бесилки....

SergElias
снимка на SergElias

За това ни е нужно малко търпение , обаче. Първо да изчакаме да изригне Йелоустон, а после няма как да минем без десанта на кея в Поморие.

Интервал

След месеци, а вероятно и години, това задълбочено и обективно разследване с пот на чело ще стигне до заключението, че нарушения няма, виновни няма, всичко е законно, а междувременно разни черепни и и прасешки фирми ще са спечелили още няколкостотин милиона от обществени поръчки. Това са реалностите.

скайспирит

Васил Божков е избягал. Интерпол ще го издирва

https://novini.bg/bylgariya/syd-i-prokuratura/579813

 

Опааа... 

 

Аз съм малко скептичен относно цялата акция. Ако е вярно, че е напуснал страната, сигурно му дават време/възможност да събере едни 200 мил. , плюс още 200 мил. "глоба", защото явно е станал много нагъл.

За някои офшорни "услуги" разпореждането с подобни суми е възможно само чрез лично присъствие.  

nellson

добре дошли  в ....територията на Свинята 

mick

Хем димка.. хем имат нужда от нещо за прилапване. Парите от КТБ явно свършиха.. както и от собственика на хотел Маринела.. сега идва ред и на Божков..

 

Канибализъм в действие. Всъщност демокрацията/капитализмът/ без лесни пари отвън води до това. Затова развитите демокрации прибират от другите държави. Само така могат да продължат да се развиват.

Johnny2965

Много сериозни тези, нахвърляни на едро. Бихте ли дали някои примери с проверими факти в защита на поне една от тезите си?

vasilevil

Собственикът на Левски Васил Божков е напуснал страната и ще бъде пуснат за издирване от Международната организация на криминалната полиция - Интерпол. Както е известно, тази сутрин Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на бизнесмена на ул. "Московска". В момента се проверяват и други адреси в това число и офисите на "Национална лотария" в столицата.

------------------------------------------

Най вероятно вече е при братя галеви.

zumer

Кои ще са следващите?

Обикновено преди избори правят акции да напълнят касите.

То едри за отстрел почти не останаха.

Да направим предположения.

Може и към морето да дойдат?

Solace

Така... На Черепа като му писне - одма взривява гешефци-мешефци, батки-матки, шишита-мишита и вся остальная. Въпросът е кога ще му писне...

SINDBAD

Бизнесменът явно се подиграва на Спацпрокуратурята и вдига телефона на всички медии, които го потърсят. Досега той се изказа пред БГНЕС, бТВ, БНТ, Дарик радио, в. "Труд" и всички, които го пожелаха...

В България ли е Васил Божков? „В момента се намирам на телефона си (…) Най-вероятно не съм. Имам си много работа, не мога да си оставя бизнеса в чужбина и да седя в България. Ако някой ме потърси, до няколко часа мога да бъда“, отговори Божков пред БТВ.

Той подчерта, че не знае причината за акцията: „Не се укривам и никой не ме е издирвал. На разположение съм във всяко едно време да се явя пред органите и да дам показания, ако се налага“.

 

Гешев, зарежи Президента, там самолет НЯМА!

 

http://epicenter.bg/article/Vasil-Bozhkov-pred-bTV--Ako-me-potarsyat--do-nyakolko-chasa-sam-v-Balgariya/205272/3/0

Invisible

  Струва ме се,  че ще гризне дръвцето.

  Ще угоди Бойко най-накрая на "червените китари" във форума. 

  Те все за "повече държава" реват.

HBK

И така ред угоени „бизнесмени” натрупали първоначалния си капитал по време на „прехода” и мултиплицирали го (капитало) по време на управлението на който и да е от бандитските кланове -  парти-функционери (лицемери) срещу мутро-милиционери (ДС-офицери), дадоха фира. На пръв поглед е трудно да се ориентираме в играта на настоящата управленска банда. Само на пръв поглед: на втори става ясно, че са подпукани „бизнесмените”, които освен на мутро-милиционерите снасят яйца и в полога на лицемерите. Демек, спонсорират и противниковия клан. Поручковият главпрокурор освен безочлив е и хиперактивен. Тандемът Борисов-Гешев е активизиран.

 

Това стана по поръчка на две новопоявили се създания в едно посолство. Оказа се, че новият Генерал-Губернатор е от дамски род и е с две лица: едно арабско и едно азиатско. Да се надяваме, че Генерал-Губернаторът ще раздаде шамари на лицемерите чрез ДС-офицерите; а след това – обратното. Това е логиката на доктрината за “”Regional Balance of Power”.

John Slow

За връзване е Божков

Ще видим тая работа. 

https://www.segabg.com/forum-topic/partiya-pusna-signal-specprokuraturata-sreshtu-geshev

SINDBAD

Единна народна партия (ЕНП), чието най-известно лице е Мария Капон, обяви на сайта си, че сигнализира спецпрокуратурата във връзка с изтеклите СРС срещу президента Радев.Според партията е налице организирана престъпна група, включваща наблюдаващия прокурор, главния прокурор и неизвестни лица. В изявлението на сайта са изредени и нарушени текстове от конституцията и наказателния кодекс. Освен това сезираният орган е помолен да се отнесе отговорно към сигнала.

 

Според Конституцията – Чл.132(1). При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност при техните служебни действия и за постановените от тях актове, ОСВЕН АКО ИЗВЪРШЕНОТО Е УМИШЛЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР.

Цитираме основния закон и посоченото изключение във връзка с възникналите и станали публично известни обстоятелства на 28 януари 2020 г., публикувани от Прокуратурата.

В тази връзка Наказателният кодекс казва:

Чл.145а.(1). Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2). Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

 

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/parti...

zumer

С парите за ФК "Левски" какво ще стане?

редник

 той потвърждава, че е в чужбина по бизнес дела.

 

E, то и Белград е чужбина, а и там има един, дето го издирват вече 5 години...

wiseman 1

Това комунягите сте големи лъжци - осралисти сте се отвсякъде, включително и вашия човек, подчинения на Деси, но не спирате да пишете глупости. Ами тези бизнесмени, които обгазяват, сечат гори, невнасят милиони данъци в хазната, от къде тръгнаха? От БСП-БКП! Проучете въздигането на лицето Божков и тем подобни. Това, че вероятно значима част от вас не са крали и вършили безобразия, както "другарите" ви, не означава да си затваряте очите за истината.

Калпазанче

Леле мале! Фърчат искри и "бурето с барут" може да пламне всеки момент.  А вода НЕМА!

Курти влезе

Вай, вай, вай! Още един невъзвращенец.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×