Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата рови в хазартни фирми заради разследване на изнудване от 2017 г.

Повод е скандалният разрив между Васил Божков и съдружниците в "Еврофутбол" и "Ефбет", съпътстван с обвинения за стотици милиони укрити данъци, рекет, корупция и наемни килъри

20 Дек. 2019Обновена

Прокуратурата изненадващо обяви, че провежда разследване за изнудване през 2017 г. като гарнира официалното си съобщение с това, че изискала информация за някои от най-големите хазартни фирми. От разказа на държавното обвинение не става ясно нито кой кого е изнудвал, нито за какъв случай изобщо става. От откъслечните данни се разбира, че в някакъв момент прокуратурата образувала разследване по обвинение за изнудване чрез сила или заплашване. Това било станало някога през 2017 г. Очевидно става дума за официализиране на информацията, която тече в някои медии и социалните мрежи за напрежение между определени фирми и личности, свързани с хазарта. 

В съобщението се казва дословно: "Във връзка с повишения медиен и обществен интерес, с разрешение на наблюдаващ прокурор от Специализирана прокуратура се предоставя следната информация: С постановление на Специализираната прокуратура от 20 декември 2019 г. е образувано досъдебно производство по пр.пр.№ 2552/2019г. за извършено през декември 2017 г. в София престъпление по чл. 214, ал. 2, т.1, вр. чл. 213а, ал. 2, т.1 от НК (изнудване чрез сила или заплашване), като на основание чл.46, ал.2, т.2 от НПК разследването ще се извърши от наблюдаващия прокурор.

Към момента са изискани официални справки от Държавната комисия по хазарта налагани ли са принудителни административни мерки по реда на  Глава четвърта от Закона за хазарта по отношение на  дружествата „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание, за какъв срок. Изискани са и данни санкционирани ли са същите търговци по реда на Глава пета от Закона за хазарта, извършването на  какви административни нарушения на Закона за хазарта им е било вменено, какви административни наказания са им били наложени със съответните наказателни постановления, издадени от председателя на ДКХ".

От Министерство на финансите е изискана официална информация извършвани ли са данъчни ревизии и проверки от органите по приходите по Глава петнадесета от ДОПК на дружествата   „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание е осъществен данъчно-осигурителният контрол, с какъв акт е възложено извършването на съответното производство, какви са били предметът и ревизираните срокове, с какви актове са приключили производствата, били ли са констатирани от органите по приходите нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, установени ли са били задължения за данъци, били ли са наложени административни наказания.

Изискани са данни за евентуално влезли в сила ревизионни актове и за проведени принудителни изпълнения за събиране на публични вземания.

Видео: Цветомир Найденов: "Божков заплаши, че ще ни убие мен, брат ми и Киро Домусчиев"

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

В последните дни в различни медии се появиха информации за скандална раздяла между съдружниците в споменатите хазартни дружества. 

Преди дни компанията за онлайн залагания Efbet официално заяви, че няма нищо общо с Васил Божков. Настящите собственици Стефан Найденов, Цветомир Найденов и Боян Найденов напесаха: "Efbet не е и никога няма да бъде на Васил Божков". 

Те добавиха: "Неверните и манипулативни медийни публикации идват в момент, в който върху собствениците на Efbet се упражнява силен натиск за отнемане на част от съсобственост на дружеството от външни за компанията лица. Въпреки силния натиск и последвалите го поръчкови публикации в някои медии, Efbet уверява своите клиенти и партньори, че не е и няма да наруши принципа на отговорно семейно управление и няма да допусне под натиск отнемането на собственост от лица със съмнителна репутация".

Същевременно на 18 декември, на профила на един от тримата -  Цветомир Найденов, се появи изключително скандална публикация по адрес на сочения за най-богат българин - Васил Божков, озаглавена "Сбогом, Черепило". В нея се казва, че тримата се разделят с Божков и в "Еврофутбол". Освен това Божков е обвинен за неплатени 250 млн. лв. данъци от Национална лотария, че има "килъри - чужденци", че корумпира висши държавни и полицейски служители.

Публикация гласи (без редакторска намеса):

"Сбогом,Черепило

Разделяме се и в Еврофутбол,и в 12 те игрални зали,където имаш участие ...26 години ти стигат за лапане от въздуха. Ние “Еврофутбол” и казина сме имали и преди теб,имаме и ще имаме много след теб. Не си хаби усилията да искаш срещи с нас,не искаме нито да те виждаме,нито да те чуваме,защото ти знаем мръсните интригантски номера. Продължавай да ни заливаш с помия с лайнометите ти,много ни забавляваш,кажи му на Славчо Марков да пише малко по-разнообразно ченгесарските си статийки и да слага по някоя истина,че омръзва леко с тези лъжи.Черепило,ти имаш интересен подход в лайняната медийна атака : опитваш се да припишеш твоето житие и битие на нас - курви,убийства,рекети,търговия с влияние,корумпиране на полицаи,прокурори и нап служители....само очаквам да напишеш,че и ние купуваме антики и картинката ще бъде пълна! И да ти припомним това,което сме ти казвали в очите: Нас от теб,не ни е страх! Ама щял си да ни убиваш,ама щял си да ни заключваш,ама щял си да ни фалираш...? ама не ни пука от теб,Чери!

П.С. Върни на Държавата 265 000 000 лева неплатени данъци от Национална лотария,че скоро ще ти извадим и още 205 000 000 лева неплатени данъци и от други две твои фирми!

П.С. 2 Вписвай си в Търговския регистър отчетите си така,че да могат да се четат...сещаш ли се? Просто както правят всички останали фирми в България.

П.С. 3 тези чужденци - килъри,които се крият из костинбродско си ги пращай обратно в Украйна. Няма да стане!

П.С. 4 Аз съм си фен на ЦСКА,но уважавам Левски и съм бил спонсор на клуба 7 години.....дори,когато нямаха пари да си платят тока и водата!!! Смятам,че институция като Левски заслужава да има за собственици честни и добри хора,а не някакви крадци на данъци,рекетьори и мошеници!"

.

Още по темата