Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев ще иска имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ

Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти. Г-н Василев трябва да се нареди на опашка, коментира главният прокурор

20 Апр. 2023Обновена
БГНЕС
Радостин Василев беше министър на спорта от ИТН, а сега е депутат от ПП-ДБ.

Софийската градска прокуратура (СГП) предлага на главния прокурор Иван Гешев да внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ, за да бъде привлечен към наказателна отговорност. Това съобщи прокуратурата днес, след като още от вчера близките до нея медии пишат, че това ще се случи.

Имунитетът на Василев, който се присъедини към ПП, след като напусна ИТН, се иска по дело, образувано миналото лято. В предложението си до Гешев наблюдаващият прокурор сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане на Василев като обвиняем за принуда. На 13 юни 2022 г. Василев чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на ИТН в 47-ото Народно събрание.

След внасянето на искането за свалянето на имунитета в парламента, Василев има право сам да се откаже от защитата си.

Случката, за която Василев може да стане обвиняем, беше част от драмите при разцепването на ИТН, последвало излизането им от управляващата коалиция и довело до свалянето на правителството на Кирил Петков миналото лято.

На специална пресконференция през юни м.г. Тошко Йорданов пусна аудиозапис, за който твърдеше, че е между Радостин Василев и депутата от ИТН Христинка Иванова. Тя първо е решила да изостави партията, но после се е отказала. На записа се чува разговор, в който мъжки глас настоява депутатът да не се отмята от първоначалното си решение. Когато тя отказва, той се заканва: "Тогава искам утре, ще дойдат хора при теб, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание." Самата Иванова потвърди обвиненията на съпартийците си към Василев с едносричното: "Да". Тошко Йорданов обвини Василев, че се държи като мутра, а записа обеща да изпрати на прокуратурата.

Официалната раздяла между лидера на ИТН Слави Трифонов и част от депутатите му, които се готвят да подкрепят ПП, е вече факт. Група от 6 човека - петима депутати с водача им бившия спортен министър Радостин Василев, напуска партията.

РЕАКЦИЯ

Преди прокуратурата официално да съобщи, че ще бъде искан имунитетът на Василев, той каза пред Нова тв, че прокуратурата работи като бухалка и в последните месеци ПП постоянно е подложена на репресия от страна на държавното обвинение. По думите му има информация, че се търси политическа провокация от страна на Иван Гешев. "Вие знаете как работи той - прокуратурата е бухалка. Ние от "Продължаваме промяната" през последните 6 месеца сме постоянно подложени на репресия от прокуратурата. Всички - Кирил Петков, Асен Василев, на бивш министър му повдигнаха обвинение", каза още Василев.

Радостин Василев е част от работната група по законодателството, включително и за реформата в антикорупционната комисия КПКОНПИ, както и за въвеждането на механизъм за разследването на главния прокурор.

В кулоарите на парламента Василев обяви, че искането на прокуратурата е реакция на изявлението му по-рано днес, че механизмът за разследване на главния прокурор е на път да бъде приет. Той отрече да е отправял заплахи и определи случващото се като опит за политическо сплашване, насочен лично срещу него и партията му ПП.

"Истината е, че Иван Гешев е изключително зависим от задкулисието и част от мафията. Моята дейност и като министър, и като народен представител, ги изкарва извън равновесие", самоуверено заяви Василев. И се впусна в дълго изреждане на причините, които според него са задействали прокуратурата: "Аз съм най-удобен в момента. Аз прекратих опитите на задкулисието още в предния парламент да управлява със свалянето на правителството на Кирил Петков. Аз се възпротивих и на Пеевски, и на ДПС в Българския спортен тотализатор. Аз разкрих и схемите на гербаджиите с техните приближени фирми във всички имоти на спорта. Това е причината и съм много неудобен. Впоследствие станах неудобен и на президентството. Те работят в страхотна синергия в момента."

На въпрос дали ще се откаже сам от имунитета си, депутатът от ПП-ДБ намекна, че няма желание да го прави. "Имунитета ми ще го коментираме с колегите. Не е нещо страшно това разследване", каза той.

"През последните 3 години кой не е казал остри думи по мой адрес? Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти. Г-н Василев трябва да се нареди на опашка. Така  главният прокурор Иван Гешев коментира в Бургас искането за имунитета, предаде "Фокус".

"Вчера към края на деня е постъпило писмо от Софийска градска прокуратура. Аз съм го разпределил към съответния отдел във Върховна касационна прокуратура. Днес и утре съм в командировка, така че в понеделник колегите от Върховна касационна прокуратура ще изготвят становище за основността на предложенията на Софийска градска прокуратура и в случай, че преценят и аз преценя, ще изготвя съответното искане от Народното събрание с оглед  наказателно преследване по отношение на лицата, за които според колегите има доказателства за извършени престъпления.", каза още Гешев.

Още по темата