Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС печелят в ромските квартали

Румен Радев победи във Факултета, а Мустафа Карадайъ - в Столипиново

Избирателите на ГЕРБ и ДПС в големите ромски квартали намаляха драстично в сравнение с изборите преди служебния кабинет.
Снимка: Архив
Избирателите на ГЕРБ и ДПС в големите ромски квартали намаляха драстично в сравнение с изборите преди служебния кабинет.

Големите ромски махали в страната отчетоха рекордно ниска избирателна активност на изминалите избори за Народно събрание и президент. Средно около 10% от избирателите в ромските секции на кварталите "Факултета" и "Христо Ботев" в София, "Столипиново" в Пловдив, "Максуда" във Варна и "Надежда" в Сливен са отишли до урните, показа справка на "Сега" в протоколите на секционните избирателни комисии.

ГЕРБ и ДПС продължават да са първенци по ромски вот, въпреки че бележат значителен спад в сравнение с изборите за 45-о Народно събрание през април. Резултатите им по-скоро преповтарят тези от 11 юли, когато предсрочните избори бяха организирани от служебния кабинет. Партията на Борисов не отстъпва от челното място в столичния кв. "Факултета", където печели 180 гласа. Този път на второ място се нарежда "Продължаваме промяната", която отчита 91 гласа, а "Има такъв народ" понижава резултата си от 118 на 58. Четвърти са "Възраждане" с 51 гласа.

Гласоподавателите на ГЕРБ във "Факултета" изглежда не са припознали проф. Анастас Герджиков за техен кандидат за президент, тъй като за него са гласували едва 109 души. Тук печели Румен Радев със 149 гласа, показват протоколите от секциите в столичното ОУ "Тодор Каблешков".

ГЕРБ обаче губи вота на ромите в кв. "Христо Ботев" в София. Победител е "Продължаваме промяната" със 144 гласа, които само с 4 повече от тези на партията на Борисов. На предишните избори през юли пък най-много гласове получи "Има такъв народ", която сега отчита 89 гласа. За "Демократична България" са гласували 49 души, а за "Възраждане" - 45.

На президентския вот в този квартал безапелационен победител е Румен Радев, който получава 356 гласа, а много по-назад е Анастас Герджиков със 114, става ясно от протоколите на секциите в СУ "Димитър Страшимиров".

Пловдивската ромска махала "Столипиново" отново е гласувала за ДПС, като този път партията печели 804 гласа, което е с близо 150 гласа повече от изборите през юли. ГЕРБ обаче понижава резултата си до 335 гласа, или със 110 по-малко от предишния вот. На трето място се нарежда "Продължаваме промяната" с 241 гласа, а за ИТН са гласували 138 души.

Кандидатът на ДПС за президент Мустафа Карадайъ е безспорният победител в "Столипиново". Той е получил подкрепа от 720 гласоподаватели, а много по-назад остават Румен Радев с 422 гласа и Анастас Герджиков с 274, показват данните от СИК в три училища - ОУ "Пенчо Славейков", НУ "Кирил Нектариев" и СОУ "Найден Геров".

Варненският ромски кв. "Максуда", който гласува в местното ОУ "Отец Паисий", е предпочел ГЕРБ. Партията там получава 257 гласа, а зад нея е "Продължаваме промяната", за която са гласували 206 души. ДПС също отчита висок резултат със 177 гласа. ИТН на Слави Трифонов пък е подкрепена от 132 избиратели, а "Възраждане" - от 83.

Въпреки че ГЕРБ печели вота в този квартал, подкрепеният от тях кандидат за президент губи. За Анастас Герджиков са гласували 229 души, а за Румен Радев - 413.

Изключително ниска е избирателната активност и в ромския кв. "Надежда" в Сливен. Там печели ДПС със 129 гласа, а ГЕРБ остава малко по-назад с 96. БСП пък е подкрепена от 61 избиратели. И в тази махала Радев печели убедително президентския вот с 200 гласа, а Мустафа Карадайъ е втори с 80 гласа. За Герджиков са гласували едва 48 души, сочат данните от протоколите на СИК в ОУ "Братя Миладинови".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата