Медия без
политическа реклама

Ген. Мутафчийски: Няма да позволя търгаши да подведат държавата

Страната ни чака 300 апарата за обдишване от Китай

26 Март 2020
Илияна Кирилова

Началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски влезе в директна остра конфронтация със създадения към МС медицински съвет по темата масово използване на бързи тестове за установяване на коронавирус. "Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси. Няма да надделее мнението на медицинския съвет за бързите тестове", обяви в предаването "Лице в лице" по bTV Мутафчийски. Той бе категоричен, че единственият надежден начин за установяването на вируса са PCR тестовете (полимеразна верижна реакция). Още в първата си изява медицинският съвет излезе с обратното становище и препоръча масово тестване с бързи тестове. 

"У нас има достатъчно сигурни тестове, осигурили сме запаси от 8-10 хиляди теста занапред. Има смисъл да се направи епидемиологично проучване с бързи тестове, но това трябва да се случи в края на епидемията, искането за бързи тестове в момента е с търговска цел", обясни Мутафчийски. Той изтъкна, че щабът следи всички нови тенденции в разработването на тестове. България чака тестове и по обявената обща обществена поръчка на ЕК, припомни Мутафчийски. 

Няма риск здравната система да остане без апарати за обдишване, в момента очакваме 200-300 апарата от Китай, а спрямо болните у нас се провежда терапия, която се прилага навсякъде по света, обясни още Мутафчийски. Лечението обаче има противопоказания и се прилага внимателно при отделни пациенти с бъречна недостатъчност и чернодробни проблеми. Има достатъчно осигурени количества медикаменти, коментира Мутафчийски. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мутафчийски, тестове

Още по темата